Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Pavla Adamcová | rubrika: Článok | 23. 4. 2024
Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast ceny kakaa na komoditnej burze.
Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Zdroj: Shuttestock

Cena kakaa sa nedávno na newyorskej burze vyšplhala na rekordných 10 000 amerických dolárov za tonu. Na začiatku roka bola ešte na úrovni 4 000 USD. Z obľúbenej pochúťky, ktorú vyhľadávajú aj Slováci, sa tak rýchlo stať luxusný artikel, upozorňuje web Peníze.cz.

Obrovské kakaové plantáže v západnej Afrike, ktoré tvoria takmer tri štvrtiny celosvetovej produkcie, sú do veľkej miery ovplyvnené klimatickými zmenami. V súčasnosti je tu viac ako 40 % vlhkosť v kombinácii s prívalovými dažďami.

Okrem toho zlý stav ciest na Pobreží Slonoviny a v Ghane - dvoch najväčších producentov kakaa - komplikuje cestu suroviny k spracovateľom. Dodávky do miestnych prístavov klesli o tretinu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a už teraz boli nižšie ako v predchádzajúcich rokoch.

Ceny vyletia nahor ešte tento rok

Podľa analytikov situáciu čoskoro výraznejšie pocíti európsky spotrebiteľ. „Veľké potravinárske spoločnosti nakupujú suroviny pre svoje výrobky dlho dopredu a udržiavajú si zásoby. To je jeden z faktorov, ktorý stojí za stále relatívne priaznivými cenami kakaových výrobkov v obchodných reťazcoch," hovorí analytik XTB Jiří Tyleček. 

Podľa analytika spoločnosti Finlord Borisa Tomčiaka oneskorenie medzi cenou kakaa na burze a maloobchodnou cenou čokolády je šesť mesiacov. Zároveň sa zvyšujú aj náklady na pracovnú silu výrobcov čokolády. Do konca roka možno očakávať, že priemerné ceny čokolády sa zvýšia až o tretinu. Výrobky s vyšším obsahom kakaa budú drahšie. V tomto roku môžeme očakávať nárast cien o 50 %," predpovedá Tomčiak.

Podľa Jiřího Dobeša z e-shopu Čokobanka boli čokolády z afrických plantáží doteraz nereálne lacné a ich ceny ovplyvní okrem neúrody aj tlak na udržateľné pestovanie bôbov. „Čokolády v supermarketoch tak môžu zdražieť rádovo o desiatky percent, možno aj dvojnásobne," myslí si Dobeš. 

Ceny kakaa na komoditnej burze ICE

Zdroj: penize.cz

Tento trend vidí aj agrárny analytik Petr Havel. „Rastúce ceny kakaa sú ovplyvnené aj zmenami na trhu práce pre pestovateľov kakaa, keďže trendom je ekologizácia výroby a lepšie platobné podmienky pre pestovateľov. Keďže podiel spomínaných prístupov sa zvyšuje, odráža sa to aj na raste cien kakaa. Teda nie je to len o počasí," vysvetľuje.

Podľa Dobeša sa zvýšenie cien dotkne aj kvalitnejších čokolád, ktoré pochádzajú najmä z rodinných plantáží v strednej a Južnej Amerike alebo na Madagaskare. „Ich cena sa v dôsledku výrazného zvýšenia ceny kakaa na burze tiež zvýši, ale nebude to asi trojnásobok, ale nižšie desiatky percent," hovorí. „A to znamená pre spotrebiteľa značné výdavky vzhľadom na ich výrazne vyššiu cenu. V priebehu jari by sa podľa Dobeša mohla cena týchto výrobkov zvýšiť o 10 až 20 percent.

Viacerí kľúčoví výrobcovia cukroviniek už oznámili zvýšenie cien. „Viacerí hráči (na trhu) už ohlásili zvýšenie cien. Aj my sme ich súčasťou," priznal pre BBC Martin Hug, finančný riaditeľ švajčiarskeho výrobcu čokolády Lindt Spruengli.

Aj Tereza Skrbková, hovorkyňa Nestlé pre Českú republiku a Slovensko priznáva, že nárast cien kakaa je bezprecedentný. „Neexistuje asi žiadny výrobca čokolády, ktorý by to nepocítil," hovorí. Podľa nej sa nedá očakávať, že by sa kakao na komoditných trhoch po tomto náraste vrátilo na pôvodnú úroveň. „A ceny sa stabilizujú na nových úrovniach, ktoré dokážu, že kakao je cenná komodita a jeho dostupnosť má svoje hranice," pokračuje.

Na otázku, ako sa to premietne do cien výrobcov, však Skrbková neodpovedala. Otázky o možných zmenách v receptúrach a baleniach tiež zostali bez odpovede.

Potravinársky gigant Mondelēz sa tiež odmietol vyjadriť k svojej cenovej politike. Hovorca spoločnosti pre východnú Európu Jiří Šebek však pripustil, že v niektorých prípadoch môže spoločnosť uvažovať o zmenšení veľkosti balení cukroviniek.

„Samozrejme, pri zachovaní receptúry výrobku a uvádzaní informácie o hmotnosti v súlade so zákonom na obale. Do jednej krabice sa potom zmestí napríklad viac výrobkov, čo má pozitívny vplyv na cenu dopravy a podobne," vysvetlil hovorca.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Redaktorka webu Peníze.cz, píše najmä o spotrebiteľských témach. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Problémová Biedronka. Slováci sa na ňu tešia, doma dostáva astronomické pokuty

3. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Problémová Biedronka. Slováci sa na ňu tešia, doma dostáva astronomické pokuty

Už dávno je známe, že reťazec Biedronka prichádza na Slovensko. Ľudia z pohraničných oblastí s Poľskom tento reťazec často navštevujú. Otázna je však kvalita a pôvod potravín, ktoré... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Nenechajte sa manipulovať a zbytočne oberať o peniaze. Kde sú čierne diery peňaženky?

25. 10. 2023 | Jan Müller

Nenechajte sa manipulovať a zbytočne oberať o peniaze. Kde sú čierne diery peňaženky?

Psychológia je mocná čarodejnica. Nielen jasní podvodníci, ale aj firmy a obchody s najlepšou reputáciou používajú manipulačné techniky, aby z vás dostali peniaze. Niekto za nich dá... celý článok