SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 12. 2021
Predvianočné obdobie či záver roka sa už tradične spájajú aj s platbami na poslednú chvíľu. Ľudia by si preto mali ustrážiť termíny, aby ich peniaze odišli z účtu včas.
SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

Zdroj: Shutterstock

Vo všeobecnosti platí, že viac času na platby majú ľudia v prípade, ak sa rozhodnú využiť služby elektronického bankovníctva. Správa financií nadiaľku sa odporúča aj s ohľadom na stále nepriaznivú pandemickú situáciu.

Ak bude pobočka banky počas sviatkov zatvorená, pre vklad hotovosti na účet môžu klienti aj počas sviatkov využívať sieť bankomatov s vkladovou funkciou, ktoré sú štandardne dostupné aj počas sviatkov.

Dokedy treba zadať príkazy?

Klienti môžu zadávať platby priamo v pobočke alebo prostredníctvom kanálov elektronického bankovníctva. Termíny sa líšia v závislosti od toho, či klient posiela peniaze na účet v rovnakej banke ako má on, alebo do inej banky na Slovensku, v rámci krajín SEPA či mimo nich.

Vo všeobecnosti platí, že ak klient zadá príkaz na SEPA platbu v eurách elektronicky počas pracovného dňa do večerných hodín, alebo v pobočke do otváracích hodí, budú mu prostriedky z účtu v ten istý deň aj odpísané, a v najbližší pracovný deň pripísané na účet banky príjemcu.

Transakcie medzi účtami rovnakej banky sú počas pracovných dní spravidla ealizované obratom. Ak teda niekto potrebuje poslať peniaze na iný účet do konca roka tak, aby boli peniaze na účet aj pripísané, SEPA platbu by mal zadať najneskôr 30. decembra 2021 do otváracích hodín v pobočke alebo do večerných hodín elektronicky.

Ak klientovi stačí, aby boli jeho peniaze z účtu v starom roku iba odpísané, môže zadať SEPA platbu ešte aj v piatok 31. decembra 2021 v pobočke alebo do večerných hodín elektronicky.

Ako funguje zrýchlená platba

Ak klient na koncoročnú platbu pozabudne, resp. ju nestihne zadať včas, môže využiť zrýchlenú platbu. Ak zadá zrýchlenú SEPA platbu do piatku 31. decembra 2021 do otváracích hodín, peniaze môžu byť na účet banky príjemcu pripísané ešte v ten istý deň.

Druhou možnosťou, s ktorou klient získa ešte nejaký čas navyše, je urgentná platba v eurách v reálnom čase. Pri zadaní príkazu 31. decembra 2021 do otváracích hodín v pobočke alebo elektronicky, na účet banky príjemcu môžu byť pripísané ešte v ten istý deň.

Urgentné a zrýchlené platby sú ale takmer vždy spoplatnené nad rámec balíka služieb.

Platobné príkazy v rámci rovnakej banky:

V pobočke: Ak klient odovzdá platobný príkaz v eurách do 31. decembra 2021 v rámci otváracích hodín, peniaze budú pripísané na účet príjemcu v ten istý deň.

V elektronickej forme: Ak klient zadá platbu v eurách do 31. decembra 2021 do zhruba 21. hodiny večer, peniaze by mali byť pripísané na účet príjemcu v ten istý deň.

SEPA platobné operácie:

V pobočke:

  • Ak klient odovzdá platobný príkaz do 30. decembra 2021 do otváracích hodín, peniaze by mali byť na účet banky príjemcu pripísané ešte v roku 2021.
  • Ak klient odovzdá platobný príkaz 31. decembra 2021 do otváracích hodín, peniaze budú z účtu klienta odpísané ešte v roku 2021. Na účet banky príjemcu ale prídu asi až 3. januára 2022.

V elektronickej forme:

  • Ak klient zadá platbu do 30. decembra 2021 do večerných hodín, peniaze by mali byť pripísané na účet banky príjemcu v posledný deň roka.
  • Ak klient zadá platbu 31. decembra 2021 do večerných hodín, peniaze by mali byť z účtu klienta odpísané ešte v starom roku, na účet banky príjemcu ale prídu asi až 3. januára 2022.

Cezhraničné platobné operácie:

V pobočke:

  • Ak klient odovzdá platobný príkaz do 29. decembra 2021 do 12. hodiny, peniaze budú na účet banky príjemcu pripísané ešte v roku 2021.
  • Ak klient odovzdá platobný príkaz 30. decembra 2021 do 12. hodiny, peniaze budú odpísané z účtu ešte do konca roka, ale na účet banky príjemcu budú pripísané asi až 3. januára 2022.

V elektronickej forme: Pri cezhraničnej platbe zadanej elektronicky je termín o hodinu dlhší. Ak klient zadá platbu do 29. decembra 2021 do približne 13. hodiny, budú mu peniaze v starom roku z účtu odpísané a na účet banky príjemcu budú pripísané 31. decembra 2021.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu len pre pozvaných. Klientom sa nepáči

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu len pre pozvaných. Klientom sa nepáči

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok