Podľa čoho si Slováci vyberajú pôžičky

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 3. 2018
Väčšina Slovákov nepozná výhody finančných produktov, ktoré využívajú. Vyberajú si ich hlavne podľa ceny
Podľa čoho si Slováci vyberajú pôžičky

Zdroj: Shutterstock

Mať nejaký úver, platobnú kartu, účet v banke, sporenie alebo poistenie, je samozrejmosťou pre väčšinu Slovákov. Poznať ale výhody, ktoré tieto finančné produkty so sebou prinášajú, už také samozrejmé nie je. Najnovší prieskum agentúry STEM/MARK, ktorý si nechala urobiť spoločnosť Home Credit ukázal, že až 60 percent ľudí ich nepozná vôbec alebo ak áno, tak len veľmi povrchne.

Rozhoduje hlavne cena, ale aj osobná skúsenosť

Zaujíma ich predovšetkým cena, nie pridaná hodnota. Najrozhodujúcejším kritériom pri výbere konkrétneho finančného produktu je totiž práve to, koľko ich to bude stáť. Dôležitú úlohu zohráva aj osobná skúsenosť, ako i faktor stability a dôvery v poskytovateľa. Na druhej strane, reklama na nejaký finančný produkt na Slovákov až tak nezaberá

Koľko ma to bude stáť, keď si to zoberiem?

Zobrať si pôžičku, úver alebo kreditnú kartu, uzatvoriť poistenie či sporenie, je bežnou záležitosťou pre väčšinu ľudí. Vo všetkých týchto prípadoch ale ide spravidla o finančný záväzok na dlhšie obdobie, nezriedka aj na niekoľko rokov. Rozhodnúť sa pre konkrétny produkt často nie je jednoduché a svoju úlohu tu zohráva viacero faktorov. Kritériom, ktoré Slováci najviac zohľadňujú pri výbere konkrétneho finančného produktu, je jeho cena. Koľko ma to bude stáť? Práve toto je základné kritérium pre deväť z desiatich ľudí.

Podobne dôležitú rolu zohráva taktiež osobná skúsenosť. „Ako ďalšie veľmi podstatné faktory sa ukázali aj stabilita a dôvera v poskytovateľa. Taktiež to boli aj kritériá ako zrozumiteľnosť produktu, možnosť jeho nastavenia priamo „na mieru“ či postrehy iných zákazníkov. Na druhej strane nám prieskum ukázal, že reklama na nejaký finančný produkt v prípade Slovákov až tak nezaberá. Pri výbere zaváži len u necelých 30 percent ľudí,“ približuje výsledky prieskumu analytik spotrebiteľského financovania  spoločnosti Home Credit Roman Müller. 

Väčšina Slovákov pridanú hodnotu nerieši

Vedenie účtu zdarma, zvýhodnený úrok, bezplatné poistenie, rôzne zľavy, vernostné body či peniaze z nákupu späť alebo asistenčné služby. Toto sú konkrétne výhody, ktoré môžu ľudia využívať napríklad v súvislosti s bežným bankovým účtom, pôžičkou alebo platobnou kartou. A aká je realita? Takmer 20 percent ľudí takéto výhody vôbec nepozná a ďalších viac ako 40 percent ich pozná len čiastočne.

Pomerne dobre ich pozná asi tretina a veľmi dobre len 5 percent opýtaných. „Samozrejme, keďže ide o benefity, vďaka ktorým sa dajú ušetriť nemalé peniaze, tí, čo o nich vedia a poznajú ich, aj ich nejakým spôsobom využívajú. Zhruba tretina z nich vždy, keď je to možné, ďalšia tretina ich využíva aspoň niekedy,“ dopĺňa Roman Müller. Slováci takto najčastejšie využívajú vedenie účtu zdarma, potom zvýhodnený úrok a prvú trojku uzatvára benefit spojený s peniazmi na nákup späť.  

Informácie zháňame na webe či od známych

Keď už sa ľudia rozhodujú pre nejakú pôžičku, kartu, či sporenie, informácie získavajú z rôznych zdrojov. Najviac -  skoro polovica Slovákov hľadá dôležité informácie na webových stránkach finančných spoločností. Štyria z desiatich sa spoliehajú na rady priateľov alebo kolegov a približne tretina ľudí sa drží  odporúčaní finančných poradcov. Ďalší hľadajú informácie na diskusných fórach a špecializovaných finančných portáloch alebo aj na sociálnych sieťach.

„Samozrejme dosť zaváži aj osobná skúsenosť po návšteve banky, nebankovej spoločnosti či poisťovne. Respondentov po svojej poslednej osobnej skúsenosti v pobočke finančnej inštitúcie najviac potešila zrozumiteľnosť informácií, následne to boli rýchlosť a flexibilita pri jednaní. Ďalej si veľmi cenili osobný prístup, ochotu a ústretovosť pracovníkov“, dodáva Roman Müller.

Na druhej strane, ak zaregistrovali nejaké negatíva, tak išlo predovšetkým o to, že nedostali dostatok informácií. Sťažovali sa aj na zlú komunikáciu, dlhú dobu vybavovania, neochotu alebo celkovo neboli spokojní s poskytnutým produktom. 

Prieskum vo februári 2018 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 510 respondentov.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?