Vyrazte na novoročné výpredaje s kreditnou kartou!l

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 23. 1. 2013
Novoročné výpredaje sú v plnom prúde. Nepremeškajte najvýhodnejšie nákupy a ak máte aktuálne hlboko do vrecka, máte možnosť využiť výhody bezúročného obdobia kreditnej karty.
Vyrazte na novoročné výpredaje s kreditnou kartou!l

Zdroj: Shutterstock

Vyrazte na novoročné výpredaje s kreditnou kartou!
Kreditná karta je v súčasnosti populárnym a často vyhľadávaným zdrojom chýbajúcich peňažných prostriedkov. Pomocou kreditnej karty môžete totiž rýchlo a jednoducho získať úver, ku ktorému nepotrebujete ručiteľa. Kreditná karta je platobná karta s prideleným kreditom, resp. úverom poskytnutým bankou alebo inou finančnou inštitúciou, možným na prečerpanie. Ide teda o úverový produkt, ktorý vám umožní platiť za nákup v prípade, že naň práve nemáte potrebné finančné prostriedky. Z kreditnej karty čerpáte úver, ktorý neskôr splácate. Čerpaný úver môžete splácať pravidelnými splátkami, prípadne môžete mimoriadnou splátkou splatiť celý úver, resp. jeho časť. Úver je nekonečný, s každou uskutočnenou splátkou sa jeho limit automaticky obnovuje.

Bezúročné obdobie

Jednotlivé banky vám pri poskytnutí kreditnej karty ponúkajú rôzne dlhé bezúročné obdobie. Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Dĺžka bezúročného obdobia ovplyvňuje dátum splatnosti. Ak úver čerpaný prostredníctvom kreditnej karty splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. Môžete tak takmer dva mesiace nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo. Pokiaľ však čerpanú čiastku nesplatíte v bezúročnom období, kreditná karta má jeden z najvyšších úrokov spomedzi všetkých úverových produktov finančného trhu. V prípade kreditnej karty teda platí jednoduché pravidlo: čím viac meškáte so splátkami úveru, tým viac zaplatíte na úrokoch.

Bezúročné obdobie sa nevzťahuje na výber hotovosti
POZOR! Je dôležité zdôrazniť, že bezúročné obdobie sa väčšinou nevzťahuje na výber hotovosti. Hoci kreditné karty umožňujú výber hotovosti z bankomatu, obvykle sa neodporúča ju takto používať. Vo väčšine prípadov sa na výber nevzťahuje bezúročné obdobie a poplatky za výber taktiež nie sú nízke. Je teda lepšie kreditnou kartou z bankomatu nevyberať a radšej použiť na výber klasickú debetnú platobnú kartu.

Prehľad kreditných kariet
Neviete, podľa čoho si zvoliť kreditnú kartu? Premýšľate nad tým, aké máte vlastne možnosti? Môžete si vyberať z kariet s najnižším úrokom, najnižšími poplatkami za vedenie úverového účtu alebo najdlhším bezúročným obdobím. Porovnaním aktuálnej ponuky bánk ľahko nájdete tú kreditnú kartu, ktorá najviac vyhovuje vašim predstavám a potrebám, a teda je pre vás najvýhodnejšia. My vám prinášame prehľad úrokových sadzieb vybraných kreditných kariet.

Tabuľka: Úrokové sadzby vybraných kreditných kariet

BankaKreditná kartaÚroková sadzba v % p.a.
ZUNO MasterCard18,99/20,99
Volksbank MasterCard17,2
VÚB American Express Blue17,9
Tatra banka VISA platinová9,9
ČSOBMasterCard Standard16,9
OTPMasterCardod 17
Slovenská sporiteľňaVISA Gold embosovaná13,5/12,5*
Tatra BankaVISA štandard17,8
UniCredit BankVISA Gold17,7
VÚB Flexikarta21,24
ČSOBMasterCard Gold16,9
Tatra BankaMercedesCard11,9
Slovenská sporiteľňaVISA Gold elektronická19,5
UniCredit BankVISA Electron17,7
mBankVISA Classic14,99 - 21,99 **
ČSOBMasterCard Unembossed

16,9

Úrokové sadzby platné ku dňu 20.1.2013

*Zvýhodnená úroková sadzba 12,50 % ročne platí pre klientov, ktorým banka súbežne poskytuje Osobný účet Exclusive a Kreditnú kartu VISA Gold embosovaná

Karta šitá ženám na mieru
V mnohých krajinách majú ženy možnosť využívať špeciálnu platobnú kartu, ktorá je šitá ženám „na mieru“. Karta im prináša atraktívne zľavy či výhody zo sveta módy a kozmetiky. Už niekoľko rokov sú tieto karty vydávané v Nemecku, Taliansku, Turecku, Rusku či Poľsku. V susednej Českej republike majú ženy možnosť zriadiť si Lady kartu, s ktorou si môžu poistiť obsah kabelky či predĺžiť záručnú dobu rôznych výrobkov až o jeden rok. Zákazníčky s ňou získajú exkluzívne výhody a zľavy počas celého roka v širokej sieti obchodov.


EMMA karta, prvá platobná karta určená pre ženy

POZOR! Podobná karta pre nakupovania chtivé ženy  je od konca minulého roka už aj na Slovensku! V súčasnej dobe je možné zriadiť si kartu pre nakupovania chtivé ženy aj na Slovensku. Získate s ňou mnoho atraktívnych výhod a zliav, napríklad v kaderníctvach, salónoch krásy a fitness centrách. „EMMA karta je určená moderným ženám v každom veku, ktoré rady nakupujú, relaxujú, užívajú si svet módy a kozmetiky a využívajú množstvo zliav a výhod. Získanie tejto karty je veľmi jednoduché – nezáleží na výške príjmu alebo na tom, v ktorej banke máte vedený účet. Darčekovú alebo predplatenú EMMA kartu dostanete na počkanie v ktorejkoľvek pobočke VÚB,“ uvádza členka predstavenstva VÚB a zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB Elena Kohútiková.

 „EMMA karta je tiež prvou PayPassovou kartou od VÚB, určenou výhradne na platby u obchodníkov. Pri platbách do 20 EUR nie je nutná verifikácia, pri vyšších čiastkach môže obchodník zákazníka požiadať o overenie podpisom,“ dodáva Kohútiková.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok