Nahliadli sme do študentskej peňaženky: ako je možné získať prostriedky na výdavky spojené so štúdiom?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 13. 3. 2012
S vysokoškolským štúdiom veľmi úzko súvisia finančné otázky. Nahliadlisme preto do sveta študentských financií a zisťovali sme, akým spôsobommôžu vysokoškoláci získať chýbajúce prostriedky.
Nahliadli sme do študentskej peňaženky: ako je možné získať prostriedky na výdavky spojené so štúdiom?

Zdroj: Shutterstock

Aké sú možnosti príjmu vysokoškoláka?

Štúdium na vysokej škole je spojené s nemalými nákladmi, ktorých financovanie je pre mladých ľudí často veľmi problematické. Aké sú možnosti príjmu vysokoškoláka? Vlastné zdroje študentov nebývajú zväčša príliš vysoké a dochádza k ich rýchelmu vyčerpaniu. Druhým, avšak veľmi často využívaným pilierom financovania vysokoškolského štúdia je podpora od rodičov. Prevažná väčšina rodičov finančne podporuje štúdium svojich ratolestí podľa svojich možností a sociálneho postavenia. Vysokoškolák môže prostriedky na financovanie svojho štúdia získať aj formou štipendia – či už prospechového, ubytovacieho, sociálneho alebo iných. Poskytnutie štipendia má však vždy konkrétne pravidlá a je spojené so splnením určitých podmienok.

Nie každý študent je ale schopný ich splniť. Niektorí vysokoškoláci sa snažia privyrobiť si rôznymi či už krátkodobými alebo dlhodobými brigádami, ktorých počet však s rastúcim počtom nezamestnaných neúprosne ubúda. Čoraz viac študentov tiež skúša svoje vlastné podnikanie, zakladajú firmy a pracujú na zaujímavých projektoch. Okrem možného zárobku tak získajú aj cenné skúsenosti, ktoré sa im do budúcna môžu hodiť. Iní vysokoškoláci zasa uvažujú o pôžičke. Niektoré banky pôsobiace na slovenskom trhu totiž ponúkajú študentské pôžičky, ktoré sú v mnohých smeroch zvýhodnené oproti pôžičkám pre bežných klientov.

Aj vysokoškoláci môžu požiadať banku o kontokorentný úver

Ak potrebuje vysokoškolák finančné prostriedky rýchlo a bez zbytočných starostí, môže svoju banku požiadať o zriadenie povoleného prečerpania, resp. kontokorentného úveru, ktorý  pomôže dočasne preklenúť nedostatok peňažných prostriedkov. Môžu tak čerpať potrebné prostriedky bez zdĺhavého vybavovania pôžičiek. Kontokorentný úver, ako inak nazývame povolené prečerpanie, môžte čerpať a splácať kedykoľvek. Vybrané banky ponúkajú kontokorenrný úver na študentských účtoch. Povolené prečerpanie alebo kontokorentný úver v súčasnosti ponúka takmer každá banka pôsobiaca na slovenskom trhu. Problém je však v tom, že len niektoré banky ponúkajú tento produkt pre svojich klientov, ktorí študujú na vysokej škole.

Tabuľka: Porovnanie kontokorentných úverov pre vysokoškolákov>

BankaNázov produktuÚroková sadzba
ČSOBPovolené prečerpanie k študentskému účtu FUNod 11,9 %
UniCredit BankPovolené prečerpanie na účte Young Balík 2615%
Úrokové sadzby platné ku dňu 4.3.2012

Študentský úver je v porovnaní s klasickým úverom zvýhodnený v mnohých ohľadoch

Ďalšou z možností ako pomôcť sebe a v neposlednom rade aj svojím rodičom s financovaním štúdia na vysokej škole je požiadať banku o zvýhodnený študentský úver. Vybrané banky pôsobiace na slovenskom trhu majú vo svojej ponuke špeciálne úvery pre vysokoškolských študentov, ktoré sú v porovnaní s klasickým úverom zvýhodnené v niekoľkých ohľadoch:

  • vysokoškoláci nemusia dokladať svoj príjem, študentská pôžička je koncipovaná práve pre študujúcich mladých ľudí, u ktorých sa predpokladá, že nemajú pravidelný príjem,
  • študenti neplatia rovnaké poplatky ako pri bežných spotrebiteľských úveroch, poplatky sú buď nižšie, alebo dokonca žiadne,
  • úroková sadzba je výhodnejšia ako pri spotrebiteľských úveroch a je rovnaká pre všetkých študentov,
  • študenti môžu splácanie istiny odložiť až na dobu po skončení štúdia, keď získajú stály príjem zo zamestnania.

 

Tabuľka: Porovnanie študentských úverov

BankaNázov úveruÚroková sadzbaPoplatok za spracovanieMesačný poplatok za vedenie účtu
Slovenská sporiteľňaSpotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov8,50%podľa výšky úveru*2,99 €
VÚBFlexipôžička pre študentov7,90%2 % z objemu úveru, min. 33 €0 €
otp Bankaotp ŠTUDENTSKÝ úverod 4,9 %2 % z objemu úveru, min. 33 €2,40 €
VolksbankÚver vysokoškolákom7,95%0 €0 €
*do 1999 € za 39 €, 2000 - 3999 € za 79 €, 4000 - 5999 € za 119 €, 6000 - 9999  za 169 €, 10 000 a viac za 239 €
Poplatky a úrokové sadzby platné ku dňu 4.3.2012

 

 

Slovenská sporiteľňa ponúka študentom Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov. Ide o bezúčelový spotrebný úver, pri ktorom sa nedokladuje účel použitia prostriedkov úveru. V rámci tohto úveru si vysokoškolák už v prvom ročníku môže „odniesť“ z banky až 8500 eur. Musí však byť vo veku 18 – 26 rokov a mať trvalý pobyt na území Slovenska. Výhodou je najmä rovnaká úroková sadzba pre všetkých študentov a splatnosť úveru až do 10 rokov od jeho poskytnutia. Medzi nie príliš príjemné stránky môžme zaradiť zabezpečenie úveru ručiteľom. Môže ísť napríklad o rodiča študenta, ktorý má pravidelný príjem.

Flexipôžička pre študentov od VÚB Banky takisto umožní financovať náklady spojené s denným alebo diaľkovým štúdiom na vysokej škole alebo univerzite, pričom účel použitia získaných prostriedkov nie je nutné dokladovať. Flexipôžička sa spláca nemennými splátkami počas celej splatnosti úveru. To umožní plánovať si osobný rozpočet na celé obdobie splatnosti úveru. Študentom Vysokej školy manažmentu, Stredoeurópskej vysokej školy, Bratislavskej vysokej školy práva alebo niektorej z vybraných fakúlt získajú flexipôžičku pre študentov za ešte výhodnejších podmienok. K flexipôžičke je možné dohodnúť si aj výhodné poistenie úveru, ktoré chráni v prípade nepredvídaných životných udalosti, v dôsledku ktorých študent nemôže úver splácať. V týchto prípadoch poisťovňa prevezme splácanie úveru zaňho. Ak má študent výborné študijné výsledky, zúčastnil sa vedeckej a odbornej činnosti (ŠVOČ), vedeckého projektu alebo študijného pobytu v zahraničí, tak mu VÚB banka poskytne zníženú úrokovú sadzbu na celú dobu splatnosti pôžičky a takisto zľavu z poplatku za pokytnutie pôžičky.

OTP Banka poskytuje svojim študujúcim klientom otp ŠTUDENTSKÝ úver. Banka v prípade tohto produktu zaručuje expresne rýchle spracovanie úveru už do 48 hodín a bez príplatku a nevyžaduje dokladovanie príjmu, čo platí aj pre neklientov banky. So Študentským úverom od OTP Banky je možné získať až 6700 eur.

O Úver vysokoškolákom od Volksbank môžu požiadať študenti v každom ročníku – od prvého až po posledný, ktorí spĺňajú vekovú hranicu od 18 do 30 rokov.  Získať môžu úver vo výške 1000 – 5000 eur, z toho v jednom akademickom roku až 1000 eur. Doba splatnosti Úveru vysokoškolákom je minimálne 12 a maximálne až dvojnásobok doby štúdia - maximálne však 10 rokov. Volksbank garantuje študentom zvýhodnenú úrokovú sadzbu, možnosť predčasného splatenia úveru, možnosť mimoriadnych splátok a bezplatné poradenstvo. Za poskytnutie úveru a vedenie úverového účtu študenti neplatia žiadny poplatok. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok