Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Marek Mittaš, PR článok | rubrika: Článok | 16. 4. 2024
Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí aj za to, čo nevyužíva. Nie je reč len o posielaní či prijímaní platieb. Bežný účet vie byť dokonca efektívnym nástrojom zvyšovania finančnej gramotnosti a výchovy k zodpovednosti u detí.
Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Zdroj: Shutterstock

Aký je ten pravý?

S výberom bankového účtu je to tak trochu ako s hľadaním spoľahlivého kamaráta. Je dobré si vybrať typ, ktorý vám sadne. Predsa len je vysoká pravdepodobnosť, že spolu budete v každodennom kontakte, a preto je dobré mať taký, ktorý vyhovuje vašim potrebám a očakávaniam. Samozrejme, ak niekto chce len prijímať či posielať platby, prípadne nakupovať veci z internetu, postačí mu aj základný bankový produkt. S požiadavkami na účet je však dobré sa zamerať aj na portfólio služieb, ktoré účet má napríklad v základnom balíku a nebude si žiadať žiadne ďalšie poplatky.

„Účet si má človek vyberať podľa toho, čo potrebuje. To znamená, za čo a ako najčastejšie platí, koľko platí, kde nakupuje  alebo či cestuje a podobne. Tiež je vhodné zvážiť,  či všetko vybaví radšej osobne alebo online a rýchlo. V neposlednom rade je dôležité, či chce mať bezpečnú aplikáciu v špičkovej kvalite,“ uvádza pár príkladov, ktoré je potrebné pred výberom účtu zvážiť, Adrian Ilosvai, produktový manažér Tatra banky.

V prvom rade potrebujete vedieť, za čo (ne)chcete platiť

Otázka financií je samozrejme pri bankovom účte úplne prirodzená. Najmä, ak je možné si na Slovensku otvoriť účet bez poplatku aj s poplatkom za vedenie. Pred tým, ako sa vyberiete do banky, alebo si účet otvoríte online z pohodlia domova, je potrebné dobre sa oboznámiť s podmienkami. Môže sa totiž stať, že účet bez poplatku za vedenie vám v konečnom dôsledku za používané operácie na konci mesiaca naúčtuje nečakanú sumu.

Preto sa vždy pýtajte, čo banka ponúka k účtu napríklad vo forme balíka služieb. To znamená, čo všetko máte v cene, či máte neobmedzené platby kartou alebo automatizované transakcie, trvalé príkazy a inkasá  a podobne. „Je tiež veľmi dôležité vedieť, ako to je z pohľadu výberov z bankomatov vlastnej banky alebo cudzej banky a taktiež v cudzine,“ upozorňuje Ilosvai.

Banka vás cez účet spoznáva a môže aj vzdelávať

Vo všeobecnosti platí, že tam, kde má človek účet, na ktorý mu chodí pravidelný príjem a realizuje tam väčšinu svojho platobného styku, tak ho banka pozná a vie mu poskytovať ďalšie produkty šité na mieru, často v podobe napríklad predschválených produktov. Preto je dobré rozhodnúť sa pre vhodný typ účtu a nemeniť ho dlhšiu dobu.

Ale nie je to len o produktoch. K účtu poskytuje banka aj aplikácie a služby na riadenie rozpočtu, plánovanie výdavkov, plánovanie budúcnosti, zdravý pomer úspor voči úverom a podobne. Účet sa tak môže stať ľahko aj vašim kontrolórom výdavkov, vďaka ktorému ľahko odhalíte aj „čierne diery“ vášho rozpočtu.

Príkladom môže byť funkcionalita Spending plan. „Ide o ďalšiu praktickú a užitočnú službu, ktorá dopĺňa takzvaný Manažment financií. Už dávnejšie sme priniesli Spending report, ktorý klientovi vizualizuje v prehľadnom grafe aj s detailnými informáciami jeho už zrealizované platby, kategorizuje mu ich a Spending plan pomáha klientovi pri pohľade do budúcnosti – čo ho ešte čaká, aké opakované platby budú ešte zrealizované. Spending plan navyše zahŕňa aj menej často sa opakujúce platby – napríklad štvrťročné platby poistky či ročnú daň z nehnuteľnosti a podobne,“ vysvetľuje Ilosvai.

Zodpovedné narábanie s financiami však nezačína v momente, keď človek dostane svoju prvú výplatu, ale omnoho skôr. Preto je dôležité zvážiť aj to, ako môže pomôcť účet nastaviť správne priority pre život aj vašim potomkom.

 „Pred pár dňami sme predstavili jedinečnú aplikáciu TABI pre deti. Pozostáva z dvoch častí. Edukačno – hernej a z bankovej. Dieťa tam má svoj detský účet, môže si prevádzať peniaze na sporenia a nastavovať si k nim vlastné sporiace ciele. Čím skôr dieťa začne samo riešiť svoje vreckové a čo s ním, tým lepšie. Samozrejme, potrebuje sa o tom aj vzdelávať a na to slúži práve tá edukačná časť,“ vysvetľuje Ilosvai.  Aj takouto formou tak môže dieťa vďaka svojmu účtu získavať správne finančné návyky. Banka teraz navyše poskytuje odmenu ku každému novo otvorenému detskému aj klasickému bežnému účtu, z čoho môže benefitovať aj rodič aj dieťa.

Je dôležité zvážiť naozaj všetky možnosti, ktoré bežný účet ponúka. Možno o niektorých ani neviete a v konečnom dôsledku vám môžu výrazne uľahčiť či zmeniť život, pomôcť lepšie hospodáriť, či vzdelať deti. Preto nie je vhodné riadiť sa len cenou, ale tým, čo skutočne potrebujete a čo spraví váš život lepší. 

VIAC O ÚČTE PRE MODRÚ PLANÉTU OD TATRA BANKY 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

analýza, bankový účet, web

Toto ste už čítali?

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Fitbit Pay, populárne platobné riešenie pre hodinky a smart náramky, končí na Slovensku 29. júla. Prečo sa Google rozhodlo ukončiť túto službu a čo to znamená pre banky a ich klientov? celý článok

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

11. 7. 2024 | Redakcia

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

Slováci si veľmi rýchlo obľúbili inovácie, akou je napríklad digitálna peňaženka. Ako ukázal prieskum MasteCard, až tretina Slovákov uprednostňuje tento typ platby, keďže sa im nechce... celý článok

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

10. 7. 2024 | Redakcia

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

Revolut, jedna z najhodnotnejších európskych fintechových spoločností, hlási rekordný rok. S príjmami vo výške 2,1 miliardy eur a ziskom pred zdanením 503 miliónov eur, Revolut upevňuje... celý článok

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu... celý článok

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

1. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

Vkladná knižka bola svojho času naozaj výhodným bankovým produktom a výnosy na nej boli skutočne zaujímavé. V súčasnosti ich banky už neponúkajú, naopak, končia s nimi. Na vkladných... celý článok