Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 5. 2024
Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga je to daň za zdravý život.
Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Zdroj: Shutterstock

Zákon o „dani z cukru“ je v pripomienkovom konaní a vláda už aj ukázala, s akými cenami môžeme počítať, pokiaľ ide o sladené nápoje. Dozvedeli sme sa, že nová spotrebná daň sa bude vzťahovať nielen na cukrom sladené limonády, ale napríklad aj na nápoje so sladidlom a instantné nápoje typu šumienka či instantné kakao. 

Gröhling: Toto je daň za zdravý život

Zámerom štátu je nielen naplniť štátnu kasu, ale aj bojovať proti nadmernej konzumácii sladených nápojov, ktoré predstavujú ľahké kalórie navyše a tým prispievajú k obezite. Ministerstvo však v materiáli uviedlo len niekoľko príkladov výrobkov, ktorých sa spotrebná daň dotkne. Na ďalší z nich upozornil bývalý minister školstva a predseda SaS Branislav Gröhling na sieti TikTok. Do kategórie instantných nápojov so sladidlom totiž patria aj populárne proteínové prášky.

@branislav_grohling 💪 Proteíny zdražejú. Lebo, kto športuje a stará sa o zuby, toho musí vláda potrestať 😬 #slovensko #slovakia #fico #vlada #politika #fyp #foryoupage #slovakia_tiktokers #foryou #parlament #smer #fitness #gym #gymtok ♬ original sound - Branislav Gröhling

 „Zákon napísali tak ‚skvele‘, že zdaňujú aj práškové nápoje, ktoré nemajú cukor, ale len sladidlo. Za každé kilo proteínu si priplatíte 4,30. Kupujete 5-kilové balenie? Predraží sa vám až o 26 eur aj s DPH,“ vysvetľuje.

Proteínový prášok je väčšinou srvátkový, alebo rastlinný proteín, ktorý je v koncentrovanej forme. Proteín, alebo bielkovina, je základná makroživina a obsahujú ju takmer všetky potraviny. Proteínový prášok ako doplnok výživy je obľúbený najmä u ľudí, ktorí potrebujú zvýšený príjem bielkovín, napríklad kvôli silovému tréningu a naberaniu svalovej hmoty.

Nezabudol dodať, že vláda už stihla zvýšiť odvody, siahnuť budúcim dôchodcom na penzie a zobrať ľuďom, ktorí sa starajú o zuby, zubné benefity. Teraz prichádza zdraženie proteínov, ktoré majú v obľube najmä ľudia, ktorí aktívne športujú. „Toto je vaša daň za zdravý život,“ podpichuje vládu Gröhling. Podľa jeho názoru vláda hľadá zdroje v nových daniach, pretože má obrovský dlh spôsobený extra výdavkami typu 13. dôchodok a nové ministerstvo športu. 

GymBeam: Určite by sme museli zdražieť

Proteín je jeden z najobľúbenejších fitness doplnkov. Ako uvádza CMO GymBeam Mária Cicmanová, len tento slovenský gigant z Košíc predá ročne asi 200 000 balení proteínových práškov. Očakáva, že spotrebná daň by sa musela premietnuť do konečnej ceny.

„Čo sa týka novej spotrebnej dane, ktorá by sa mala týkať nielen hotových sladených nápojov, ale aj proteínových práškov, očakávame, že tento krok bude mať priamy dopad na konečnú cenu našich produktov. Vždy sa snažíme minimalizovať finančné zaťaženie našich zákazníkov, ale v tomto prípade by sme sa ocitli v situácii, kedy cenotvorbu ovplynia externé faktory mimo našej kontroly,“ vysvetľuje Cicmanová pre Peniaze.sk.

Nová daň by bola cenový masaker

Vláda Roberta Fica v snahe bojovať proti nadmernému konzumu sladených nápojov pripravuje novú daňovú legislatívu, ktorá by mohla výrazne ovplyvniť ceny populárnych nápojov na Slovensku. Navrhované opatrenie zasiahne širokú škálu produktov, od klasických sladených nápojov ako sú coly a energetické nápoje, až po instantné kávy, kakao, či spomínané proteínové prášky, ale napríklad aj ochutené mlieko.

Podľa návrhu, ktorý je aktuálne v pripomienkovom konaní, sa zavedie spotrebná daň vo forme pevnej sumy za jednotku produktu, čo znamená, že cena nápojov by zvýšila nezávisle od ich aktuálnej maloobchodnej ceny. Konkrétne, 400-gramové balenie obľúbeného instantného kakaového nápoja by mohlo stáť až takmer 8 eur, čo predstavuje zvýšenie o 35 % oproti súčasným cenám.

Tento dramatický nárast cien by sa neobmedzil len na kakao. Aj iné populárne produkty, ako napríklad instantné čaje a šumienky, by mohli zdražieť o viac ako 4 eurá za kilogram. Ministerstvo financií poskytlo orientačný výpočet, z ktorého vyplýva, že zmena by mohla mať hlboký dopad na spotrebiteľské náklady.

Sadzby novej dane z cukru

  • Ochutené nealkoholické nápoje - balené nápoje pripravené na konzumáciu s pridaným cukrom alebo sladidlom (kód kombinovanej nomenklatúry 2009 a 2202) (napr.: ochutené minerálky, kolové nápoje, džúsy, sladené nealkoholické pivo a víno, jogurtové a mliečne nápoje, rastlinné mlieka) sa budú zdaňovať sadzbou 0,15 eur / 1 l alebo 1 kg v prípade mliečnych nápojov, ktorých množstvo sa udáva v jednotkách hmotnosti.
  • Energetické nápoje - balené nápoje pripravené na konzumáciu s pridaným cukrom alebo sladidlom (kód kombinovanej nomenklatúry 2009 a 2202) s obsahom kofeínu väčším ako 150 mg/l nápoja sa budú zdaňovať sadzbou 0,30 eur / 1 l.
  • Tekuté koncentráty - koncentrované tekuté látky obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlo, ktoré po príprave konečným spotrebiteľom vykazujú rovnaké vlastnosti ako ochutené nealkoholické nápoje v bode 1 (napr. sirupy) sa budú zdaňovať sadzbou 1,05 eur / 1 l.
  • Tuhé koncentráty - koncentrované tuhé látky obsahujúce pridaný cukor alebo sladidlo, ktoré po príprave konečným spotrebiteľom vykazujú rovnaké vlastnosti ako ochutené nealkoholické nápoje v bode 1 (napr. instantné a práškové nápoje, šumienky, granule) sa budú zdaňovať sadzbou 4,30 eur / 1 kg.

Cieľom novej dane nie je len zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu, ale predovšetkým zdravotná motivácia. Snaží sa o redukciu spotreby vysoko sladených nápojov, ktoré sú často spojené s rôznymi zdravotnými problémami, vrátane obezity a cukrovky. Napriek týmto cieľom sa opatrenie stretlo s kritikou, predovšetkým zo strany spotrebiteľov a výrobcov, ktorí poukazujú na možné negatívne ekonomické dôsledky, vrátane zvýšenia cenovej záťaže pre koncových spotrebiteľov.

Diskusie a pripomienkové konanie k novej dani z cukru pokračujú, a zatiaľ nie je jasné, ako sa tento návrh zákona odrazí v konečnej podobe legislatívy. Jeho kritici však upozorňujú najmä na fakt, že v susedných štátoch takáto daň neexistuje, čo by mohlo viesť k „nákupnej turistike“. Taktiež zdôrazňujú, že krajiny, ktoré takúto daň už majú, nezaznamenali markantné zníženie spotreby sladených nápojov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

22. 12. 2021 | Redakcia

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

S príchodom konca roka si firmy pomaly pripravujú podklady pre uzatvorenie účtovníctva. Ak počas roka investovali do kryptomien a predali ich, či vymenili za iný majetok, musia z vykázaného... celý článok

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

15. 11. 2021 | Redakcia

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

V treťom štvrťroku sa mzdy na Slovensku zvýšili pri vyše 300 pozíciách. Vyplýva to z veľkej analýzy platov v pracovných ponukách, ktorú vypracoval pracovný portál Profesia.sk.

Ako sa bude počítať čistá minimálna mzda v roku 2022?

22. 9. 2021 | Redakcia

Ako sa bude počítať čistá minimálna mzda v roku 2022?

V zmluve bude jedna suma zárobku, na účet však príde oveľa menej. Pozrite si, ako si vypočítať čistú minimálnu mzdu v roku 2022.