Sporiace účty alebo ako dočasne zhodnotiť voľné finančné prostriedky

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 31. 5. 2010
Ak si potrebujete sporiť a zároveň chcete mať svoje finančné prostriedky k dispozícii kedykoľvek, je pre vás vhodný práve sporiaci účet.
Sporiace účty alebo ako dočasne  zhodnotiť voľné finančné prostriedky

Zdroj: Shutterstock

Sporiace účty sú jednou z alternatív, ktoré vám banky ponúknu vprípade, že disponujete určitým objemom voľných finančnýchprostriedkov, ktoré chcete kladným spôsobom zhodnotiť.

Čo je sporiaci účet

V prípade sporiaceho účtu ide podľa Slovenskej bankovej asociácie o krátkodobý vkladový produkt, ktorý je akousi kombináciou bežnéhotermínovaného účtu. Sporiace účty sú buď súčasťou bežného účtu, alebo ich banky poskytujú ako samostatné finančné produkty. Sporiaci účet zo strednedobého hľadiska poskytuje vyššie úrokové sadzby ako bežný účet, avšak spravidla nižšie ako účty termínované. Výška úrokovej sadzby závisí od zostatku na sporiacom účte. Môže sa pohybovať v určitých pásmach podľa výšky zostatku alebo platí pre celý zostatok na účte. Ďalšou z predností sporiacich účtov je to, že banky si väčšinou neúčtujú poplatky za ich vedenie a ani za prevody medzi bežným a sporiacom účtom.

Výhody sporiaceho účtu

  • atraktívne úročenie prostriedkov,
  • založenie, vedenie i výpisy z účtu zdarma,
  • inteligentné sporenie - možnosť stanoviť si zostatok bežného účtu, nad ktorý sa všetky peňažné prostriedky tohto účtu automaticky pravidelne prevádzajú na sporiaci účet,
  • nízka rizikoosť - vklad na sporiacom účte je zo zákona poistený,
  • vyššie úročenie ako poskytuje bežný účet
  • možnosť prístupu k sporiacemu účtu pomocou elektronického bankovníctva,
  • prístup k účtu prostredníctvom internetu, telefónu alebo platobnej karty.

Hľadáte najvýhodnejší sporiaci účet?

Banka Produkt Úrok (v % p.a.) Výpovedná lehota Minimálny vklad
ČSOB Sporiaci účet s výpovednou lehotou 0,80 % - 1,00 % 7 dní zdarma
ČSOB Sporiaci účet s prémiou základná úroková sadzba 0,35 %, prémiová 1 % nie je stanovená zdarma
UniCredit Bank BONUS ÚČET 0,15 % - 0,80 % 1, 3, 6 alebo 12 mesiacov 17 € / 10 USD
UniCredit Bank Effective účet 0,40% 2 mesiace 50 €
Dexia Banka Sporiaci účet PLUS 1,20 % - 1,50 %
12 mesiacov zdarma
Volksbank Sporiaci účet 0,20% nie je
zdarma
ING ING Konto 1,20% nie je
zdarma
mBank eMAX 0,50% nie je
zdarma
mBank eMAX plus 0,30% nie je
zdarma

ČSOB ponúka dva sporiace účty. Sporiaci účet a výpovednou lehotou, kde sa výška úročenia pohybuje v závislosti od výšky objemu vkladu v intervale od 0,80 % do 1,00 % a Sporiaci účet s prémiou, kde môžte celkovo na úrokoch získať až 1,35 %. Banka vám na konci roka k základnému úroku vyplatí aj bonusový úrok vo výške 1 %, ktorý počíta z najnižšej sumy, ktorú ste mali počas roka na svojom účte. Každý výber peňazí tak logicky znamená stratu na úrokoch. Základný úrok je vo výške 0,35%. 

Vyplácanie bonusového úroku z najnižšej čiastky na účte je vhodné pre tých z vás, ktorí na účet jednorazovo vložia peniaze a následne už ďalšie prostriedky neprikladajú ani nevyberajú. Ak by ste teraz vložili na sporiaci účet 2000 eur a každý ďalší mesiac vkladali po stovke, prémiový úrok by ste získali len z dvoch tisícok. Zvyšné peniaze by vám banka zhodnotila 0,35-percentným úrokom.

UniCredit Bank vám so svojím BONUS ÚČTOM poskytne úrok od 0,15 % až do 0,80 %. Ak chcete využiť sporiaci BONUS ÚČET od UniCredit Bank, musíte naň vložiť minimálne 17 eur alebo 10 USD. Za založenie a vedenie účtu sa však už neplatia žiadne poplatky. V prípade Effective účtu získate zhodnotenie vo výške 0,40 % na všetky prostriedky, ktoré máte na účte bez ohľadu na výšku vkladu. Musíte však počkať 2 mesiace na to, kým si ich vyberiete z účtu.

Dexia Banka vás so svojím Sporiacim účtom PLUS motivuje k tomu, aby si na ňom nechali peniaze uložené po dobu 12 mesiacov. Sporiaci účet PLUS na oplátku zhodnocuje vaše finančné prostriedky úrokom od 1,20 % do 1,50 %, v závislosti od výšky objemu vkladu.

Volksbank vám ponúka Sporiaci účet, ktorý je nadviazaný na bežný účet. V prípade, že zostatok na bežnom účte prekročí vami stanovenú sumu, peniaze sa automaticky prevedú na sporiaci účet. V prípade, že zostatok na bežnom účte klesne pod vami určený limit, prostriedky sa prevedú späť zo sporiaceho účtu na účet bežný.

ING so svojím ING Kontom zhodnocuje vklady úrokom 1,20 %. Konštantné zhodnotenie získate na všetky peniaze, ktoré máte na účte bez ohľadu na výšku vkladu.

Sporiaci účet – bezpečný prostriedok zhodnotenia dočasných prostriedkov

Vo všeobecnosti je možné zhrnúť, že sporiace účty sú bezpečným a flexibilným prostriedkom dočasného zhodnotenia voľných finančných prostriedkov. Máte teda na výber, či sa rozhodne te pre termínovaný alebo sporiaci účet. Pri termínovanom vám však hrozí riziko, že v prípade predčasného výberu sa vám celý dovtedy získaný úrok rozplynie v sankciách. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok