Otec na materskej: Čo všetko potrebujete vedieť?

Redakcia | rubrika: Článok | 13. 9. 2022
Po narodení dieťaťa sa najčastejšie stretnete s tradičným scenárom. Matka ide na materskú, aby sa starala o nový prírastok do rodiny. Muž zostáva v práci a zabezpečuje príjem. Avšak stále viac rodičov sa rozhodne pre výmenu úloh. Ocitli ste sa aj vy v situácii, kedy by sa viac oplatilo, aby matka pracovala a otec išiel na „materskú“? Tu nájdete všetky potrebné informácie.
Otec na materskej: Čo všetko potrebujete vedieť?

Zdroj: Shutterstock

Systém dávok pri starostlivosti o dieťa

V systéme s dovolenkami a dávkami pre rodičov malých detí sa dá pomerne ľahko stratiť. Preto si najprv vysvetlíme základné pojmy, aby bol zvyšok článku prehľadný a jednoznačný.

  • Materská dovolenka – súvisí s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa. Podľa Zákonníka práce má nárok na materskú dovolenku iba matka. 
  • Rodičovská dovolenka – v prípade matky slúži na prehĺbenie starostlivosti o dieťa, teda ide o akúsi nadstavbu nad materskou dovolenkou. U otcov sa za rodičovskú dovolenku považuje starostlivosť o dieťa po narodení (ekvivalent materskej), ale aj neskôr do veku 3 rokov dieťaťa.
  • Materské – dávka vyplácaná Sociálnou poisťovňou. Nárok na materské môže vzniknúť matke aj otcovi. U matky je dávka viazaná na záver tehotenstva. Otec si môže poberanie materského do istej miery načasovať podľa vlastných preferencií. Výška sa určuje podľa príjmu rodiča.
  • Rodičovský príspevok – dávka vyplácaná úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na rodičovský príspevok môže vzniknúť matke aj otcovi. Pre rok 2022 je fixne stanovený na 383,80 € pre osobu, ktorá predtým poberala materské, inak 280 €. Od 1. 1. 2023 sa sumy zmenia na 412,60 € a 301 €.

Otec a jeho nárok na materské

Keď matke zanikne nárok na materské, zostáva jej už iba nárok na rodičovský príspevok, ktorý je v porovnaní s materským nižší. Avšak otec má nárok na materské, aj keď na dané dieťa už matka materské poberala. Vďaka legislatívnym zmenám motivujúcim mužov k starostlivosti o dieťa sa stále častejšie rozhodne otec zostať doma.

Pokiaľ chce otec odísť na rodičovskú dovolenku a poberať materské, musí spĺňať tieto podmienky:

  • ku dňu začiatku starostlivosti o dieťa je poistený v Sociálnej poisťovni alebo je v ochrannej lehote po jeho skončení (7 dní),
  • za posledné 2 roky pred dňom, od ktorého žiada o materské, bol nemocensky poistený minimálne 270 dní,
  • ak je povinne nemocensky poistená SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba, nedoplatky na poistnom nesmú byť ku dňu žiadania o materské v sume vyššej ako 5 €.

Ako požiadať o materské?

Otec, ktorý spĺňa podmienky nároku na materské, môže ísť na pobočku Sociálnej poisťovne a tam podať žiadosť. Predtým je však potrebné, aby matka požiadala o odňatie svojho rodičovského príspevku. Rodičovský príspevok sa vypláca za celý mesiac, aj keď osoba spĺňa podmienky nároku iba jeden deň v tom mesiaci. Túto žiadosť si preto načasujte na ktorýkoľvek deň v mesiaci okrem prvého.

Bez tohto kroku by otcovi nebola uznaná žiadosť o materské, keďže by žiadal o súčasné vyplácanie druhej dávky na jedno dieťa. Matka dostane od úradu práce potvrdenie o zrušení rodičovského príspevku.

Tlačivo žiadosti o materské nie je voľne dostupné, keďže má pridelené svoje jedinečné číslo. Otcovi ho poskytne pracovník Sociálnej poisťovne. Následne žiadosť vyplní, podpíše a spolu s potvrdením o odňatí rodičovského príspevku matky podá na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Doba poberania materského

Dňom, od ktorého otec požiadal o materské, začína plynúť doba poberania materského. Zánik nároku na materské nastane po uplynutí:

  • 28. týždňa od priznania materského,
  • 31. týždňa od priznania materského, ak ide o osamelého otca,
  • 37. týždňa od priznania materského, ak ide o otca, ktorý sa súčasne stará o 2 a viac deti.

Tieto čísla sú dôležité pre otcov, ktorí s čerpaním svojho nároku na materské čakajú do poslednej možnej chvíle. Otec môže materské poberať kedykoľvek od uplynutia 6 týždňov po pôrode do 3. narodenín dieťaťa.

Ak by o materské požiadal 4 týždne pred 3. narodeninami, materské by dostal iba za tieto 4 týždne a zvyšok by prepadol. Ideálne je preto požiadať o materské najneskôr 28 (prípadne 31 alebo 37) týždňov predtým, ako dieťa dosiahne 3 roky.

Poberanie materského a práca

S poberaním materského súvisí niekoľko povinností a obmedzení, ktoré sa týkajú otcovej zárobkovej činnosti. Ešte pred odchodom z práce treba myslieť na oznamovaciu povinnosť voči zamestnávateľovi. Podľa Zákonníka práce o tom musíte zamestnávateľa informovať najmenej jeden mesiac pred začiatkom rodičovskej dovolenky.

Keď zo zamestnania odídete na rodičovskú dovolenku, nemôžete z neho zarábať. To vám však nezakazuje príjem z iných zdrojov. Ak chcete pracovať pre toho istého zamestnávateľa, musíte s ním uzatvoriť novú zmluvu, prípadne dohodu o vykonaní práce. V takom prípade však nemôžete vykonávať rovnaký druh pracovnej činnosti ako v pôvodnom zamestnaní.

Ďalšou možnosťou je živnosť. SZČO nemusia pozastavovať svoju činnosť, pokiaľ dokážu dieťaťu poskytovať starostlivosť na dennej báze. Pozor, zaplatiť opatrovateľku a naplno sa venovať svojej živnosti je zakázané. Ak teda zvládnete prácu popri starostlivosti o vaše dieťa, z hľadiska Sociálnej poisťovne bude všetko v poriadku.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok