Prečo ceny potravín na Slovensku stále rastú? Protimonopolný úrad SR ponúka na túto tému jasnú odpoveď: vinníkom nie sú obchodné reťazce. Napriek častým podozreniam, že obchodníci zneužívajú situáciu a umelo zvyšujú marže, analýza úradu ukázala, že kľúčovým faktorom vysokých cien sú iné články potravinového reťazca, informuje TA3.
„Nie je vidno, že by maloobchodníci zažili nejaký extrémny nárast ziskovosti. To proste nie je vidno. Čo je vidno, že prvé dva roky inflačnej krízy narástli veľmi zisky poľnohospodárom,“ vysvetlil Vladimír Peciar z analytickej jednotky PMÚ. V praxi to znamená, že najväčšie zisky sa v rokoch 2022 a 2023 sústredili u poľnohospodárov, spracovateľov a výrobcov, nie u predajcov, ktorí sú len koncovým článkom reťazca.
Dôvodom číslo jedna je cena energií
Na celkovú cenu potravín má výrazný vplyv aj výkonnosť samotného poľnohospodárskeho sektora. Ako upozornil poslanec Alojz Hlina, ak Slovensko neprodukuje dostatok surovín, musí ich dovážať, čo logicky predražuje konečné produkty.
Dôležitým faktorom sú aj náklady na energie. Podľa analytika PMÚ Richarda Stančíka, Slovensko má jednu z najvyšších energetických náročností v regióne. Táto realita sa v období energetickej krízy premietla do výrazného ponukového šoku, čo ešte viac zdvihlo výrobné náklady. V dôsledku toho sme na trhu videli prudké zdražovanie, ktoré sa len pomaly stabilizuje.
Zákazníci zmenili zvyklosti
Obchodníci navyše čelia zmenám v správaní spotrebiteľov. Ľudia kupujú menej a lacnejšie. Zväz obchodu SR v tejto súvislosti upozornil, že reťazce pri základných potravinách často tlačia ceny nadol aj na úkor svojich marží, aby si udržali zákazníkov. Nie je teda pravda, že by obchodné siete ťažili z rastúcich cien, naopak, prispôsobujú sa zložitej situácii.
Hoci sa tempo zdražovania spomalilo, potraviny naďalej mierne zdražujú. A do budúcnosti sa neočakáva, že by ceny výrazne klesli – skôr naopak. Prognóza od analytika XTB, Mateja Bajzíka, upozorňuje, že hoci tento rok rast cien potravín klesol na 3,6 %, už v roku 2026 nás čaká ďalší cenový skok.
Na vine budú tentokrát najmä nové vládne opatrenia – zvýšenie DPH z 19 na 23 % na vybrané potraviny ako čokolády, džemy či slané pochutiny, a tiež tzv. cukrová daň. Bajzík predpovedá, že tieto zmeny prinesú jednorazové zdraženie, pričom "vzhľadom na prebiehajúcu konsolidáciu verejných financií a zavádzanie nových daní neočakávame, že by ceny potravín v roku 2026 začali reálne klesať. Očakávame, že ich rast sa len spomalí." Okrem toho poukazuje aj na riziko spojené s cenami energií a vývojom dolára, ktoré môžu infláciu ešte viac ovplyvniť.
Ivana Sladkovská
Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.