Otec na materskej: Čo všetko potrebujete vedieť?

Redakcia | rubrika: Článok | 13. 9. 2022
Po narodení dieťaťa sa najčastejšie stretnete s tradičným scenárom. Matka ide na materskú, aby sa starala o nový prírastok do rodiny. Muž zostáva v práci a zabezpečuje príjem. Avšak stále viac rodičov sa rozhodne pre výmenu úloh. Ocitli ste sa aj vy v situácii, kedy by sa viac oplatilo, aby matka pracovala a otec išiel na „materskú“? Tu nájdete všetky potrebné informácie.
Otec na materskej: Čo všetko potrebujete vedieť?

Zdroj: Shutterstock

Systém dávok pri starostlivosti o dieťa

V systéme s dovolenkami a dávkami pre rodičov malých detí sa dá pomerne ľahko stratiť. Preto si najprv vysvetlíme základné pojmy, aby bol zvyšok článku prehľadný a jednoznačný.

  • Materská dovolenka – súvisí s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa. Podľa Zákonníka práce má nárok na materskú dovolenku iba matka. 
  • Rodičovská dovolenka – v prípade matky slúži na prehĺbenie starostlivosti o dieťa, teda ide o akúsi nadstavbu nad materskou dovolenkou. U otcov sa za rodičovskú dovolenku považuje starostlivosť o dieťa po narodení (ekvivalent materskej), ale aj neskôr do veku 3 rokov dieťaťa.
  • Materské – dávka vyplácaná Sociálnou poisťovňou. Nárok na materské môže vzniknúť matke aj otcovi. U matky je dávka viazaná na záver tehotenstva. Otec si môže poberanie materského do istej miery načasovať podľa vlastných preferencií. Výška sa určuje podľa príjmu rodiča.
  • Rodičovský príspevok – dávka vyplácaná úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na rodičovský príspevok môže vzniknúť matke aj otcovi. Pre rok 2022 je fixne stanovený na 383,80 € pre osobu, ktorá predtým poberala materské, inak 280 €. Od 1. 1. 2023 sa sumy zmenia na 412,60 € a 301 €.

Otec a jeho nárok na materské

Keď matke zanikne nárok na materské, zostáva jej už iba nárok na rodičovský príspevok, ktorý je v porovnaní s materským nižší. Avšak otec má nárok na materské, aj keď na dané dieťa už matka materské poberala. Vďaka legislatívnym zmenám motivujúcim mužov k starostlivosti o dieťa sa stále častejšie rozhodne otec zostať doma.

Pokiaľ chce otec odísť na rodičovskú dovolenku a poberať materské, musí spĺňať tieto podmienky:

  • ku dňu začiatku starostlivosti o dieťa je poistený v Sociálnej poisťovni alebo je v ochrannej lehote po jeho skončení (7 dní),
  • za posledné 2 roky pred dňom, od ktorého žiada o materské, bol nemocensky poistený minimálne 270 dní,
  • ak je povinne nemocensky poistená SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba, nedoplatky na poistnom nesmú byť ku dňu žiadania o materské v sume vyššej ako 5 €.

Ako požiadať o materské?

Otec, ktorý spĺňa podmienky nároku na materské, môže ísť na pobočku Sociálnej poisťovne a tam podať žiadosť. Predtým je však potrebné, aby matka požiadala o odňatie svojho rodičovského príspevku. Rodičovský príspevok sa vypláca za celý mesiac, aj keď osoba spĺňa podmienky nároku iba jeden deň v tom mesiaci. Túto žiadosť si preto načasujte na ktorýkoľvek deň v mesiaci okrem prvého.

Bez tohto kroku by otcovi nebola uznaná žiadosť o materské, keďže by žiadal o súčasné vyplácanie druhej dávky na jedno dieťa. Matka dostane od úradu práce potvrdenie o zrušení rodičovského príspevku.

Tlačivo žiadosti o materské nie je voľne dostupné, keďže má pridelené svoje jedinečné číslo. Otcovi ho poskytne pracovník Sociálnej poisťovne. Následne žiadosť vyplní, podpíše a spolu s potvrdením o odňatí rodičovského príspevku matky podá na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Doba poberania materského

Dňom, od ktorého otec požiadal o materské, začína plynúť doba poberania materského. Zánik nároku na materské nastane po uplynutí:

  • 28. týždňa od priznania materského,
  • 31. týždňa od priznania materského, ak ide o osamelého otca,
  • 37. týždňa od priznania materského, ak ide o otca, ktorý sa súčasne stará o 2 a viac deti.

Tieto čísla sú dôležité pre otcov, ktorí s čerpaním svojho nároku na materské čakajú do poslednej možnej chvíle. Otec môže materské poberať kedykoľvek od uplynutia 6 týždňov po pôrode do 3. narodenín dieťaťa.

Ak by o materské požiadal 4 týždne pred 3. narodeninami, materské by dostal iba za tieto 4 týždne a zvyšok by prepadol. Ideálne je preto požiadať o materské najneskôr 28 (prípadne 31 alebo 37) týždňov predtým, ako dieťa dosiahne 3 roky.

Poberanie materského a práca

S poberaním materského súvisí niekoľko povinností a obmedzení, ktoré sa týkajú otcovej zárobkovej činnosti. Ešte pred odchodom z práce treba myslieť na oznamovaciu povinnosť voči zamestnávateľovi. Podľa Zákonníka práce o tom musíte zamestnávateľa informovať najmenej jeden mesiac pred začiatkom rodičovskej dovolenky.

Keď zo zamestnania odídete na rodičovskú dovolenku, nemôžete z neho zarábať. To vám však nezakazuje príjem z iných zdrojov. Ak chcete pracovať pre toho istého zamestnávateľa, musíte s ním uzatvoriť novú zmluvu, prípadne dohodu o vykonaní práce. V takom prípade však nemôžete vykonávať rovnaký druh pracovnej činnosti ako v pôvodnom zamestnaní.

Ďalšou možnosťou je živnosť. SZČO nemusia pozastavovať svoju činnosť, pokiaľ dokážu dieťaťu poskytovať starostlivosť na dennej báze. Pozor, zaplatiť opatrovateľku a naplno sa venovať svojej živnosti je zakázané. Ak teda zvládnete prácu popri starostlivosti o vaše dieťa, z hľadiska Sociálnej poisťovne bude všetko v poriadku.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok