Očkovacia lotéria štartuje. Pozrite si, aké sú výhry a podmienky žrebovania

Redakcia | rubrika: Článok | 1. 8. 2021
Ministerstvo financií v nedeľu (1. augusta 2021) oficiálne spustilo očkovaciu lotériu. Zároveň vydalo štatút súťaže, ktorý definuje podmienky a dátumy žrebovania či výšku jednotlivých výhier.
Očkovacia lotéria štartuje. Pozrite si, aké sú výhry a podmienky žrebovania

Zdroj: Shutterstock

Podmienky, dátumy a výhry v takzvanej očkovacej lotérii sú už známe. Redakcia Finance.sk preto pripravila prehľadný zoznam informácií, kto sa môže registrovať do súťaže, aké sú jej podmienky a koľko môžu ľudia vyhrať.

Ministerstvo financií informovalo, že registračná stránka by mala byť dostupná už v nedeľu (1. august 2021) od ôsmej hodiny (20.00 hod.) večer.

Kto a kde sa zaregistruje?

Každý, kto sa už dal alebo sa ešte len dá zaočkovať, bude môcť získať finančnú výhru. Princíp očkovacej prémie bude jednoduchý. Zaočkovaná osoba sa musí od 1. augusta tohto roka zaregistrovať na stránke www.byťzdravyjevyhra.sk a bude zaradená do žrebovania o finančné výhry. Možnosť registrácie platí od 1. augusta 2021 do 31. októbra 2021, a teda poslednú registráciu je možné urobiť najneskôr do konca októbra.

Súťažiaci musí mať zároveň aspoň 18 rokov veku, trvalý pobyt na Slovensku, kde dostal vakcínu a registroval sa na očkovanie v databáze Národného centra pre zdravotnícke informmácie (NCZI) a mal by mať účet v banke.

Zároveň nezáleží, kedy a akou vakcínou sa dal zaočkovať. Môžu sa prihlásiť aj ľudia zaočkovaní ruskou vakcínou Sputnik V.

Pri registrácii je súťažiaci povinný uviesť:

  • meno a priezvisko súťažiaceho,
  • rodné číslo súťažiaceho,
  • adresa trvalého pobytu súťažiaceho v Slovenskej republike,
  • telefónne číslo súťažiaceho,
  • e-mailovú adresu súťažiaceho,,
  • bankový účet v tvare IBAN
  • súhlas so spracovaním a overením údajov.

Každý má dva žreby, niekto len jeden

Súťažiaci sa registruje do súťaže jedenkrát, a to bez ohľadu na to, či bol očkovaný jednodávkovou alebo dvojdávkovou vakcínou a bez ohľadu na to, či absolvoval prvú alebo aj druhú dávku dvojdávkovej vakcíny. Každý potom po splnení podmienok dostane identifikátor alebo identifikátory.

Ľudia, ktorí boli očkovaný jednodávkovou vakcínou alebo už dostali obe dávky dvojdávkovej vakcíny, bude do súťaže zaradený dvakrát a dostane dva rôzne identifikátory. Súťažiaci, ktorí dostali len prvú dávku vakcíny, bude do súťaže zaradený jedenkrát a dostane jeden identifikátor.

Po absolvovaní druhej dávky takejto vakcíny bude do súťaže zaradený druhýkrát, čo v praxi znamená, že mu bude pridelený aj druhý identifikátor.

Tip: Štát spúšťa očkovaciu lotériu a bonus. Pozrite si, ako to bude fungovať

Aké sú výhry a jej podmienky?

Výhry v lotérii sú rozdelené do štyroch kategórií. Súťažiaci bude môcť vyhrať základnú výhru, štandardnú výhru, automatickú výhru a prémiovú výhru. Sumy v lotérii sú vo výškach tisíc eur, 10-tisíc eur a 100-tisíc eur. Podľa štatútu sa však môže stať, že niekto prémiovú výhru nezíska a tým pádom sa hlavná prémiová výhra navyšuje. Maximálna prémiová výhra pre jedného súťažiaceho tak nakoniec môže byť 500-tisíc eur.

Základné a štandardné výhry sa budú žrebovať v elektronickej podobe s tým, že losovať sa budú jednotlivé identifikátory.  Automatické a prémiové výhry sa tiež budú žrebovať v elektronickej podobe s tým, že losovať sa budú jednotlivé identifikátory. Hneď po vylosovaní bude súťažiaci kontaktovaný na jeho telefónne číslo, pričom má možnosť okrem automatickej výhry získať aj prémiovú výhru.

 

Ak chce vyhrať aj prémiovú výhru, musí byť telefonické spojenie so súťažiacim úspešné v časovom limite 20 sekúnd od spustenia časomiery a súťažiaci musí správne zodpovedať otázku, prípadne povedať požadované heslo, ktoré odznelo alebo bolo zverejnené v danom vysialaní RTVS v správnom tvare. Aj to však musí stihnúť v stanovenom časovom limite, inak prémiovú výhru nevyhrá.

Základné a štandardné výhry sa žrebujú spravidla v pondelok, pričom toto žrebovanie bude odvysielané v RTVS na programe označenom ako Jednotka v pondelok až v piatok. Automatické a prémiové výhry sa žrebujú vo vysielaní RTVS na programe označenom Jednotka spravidla v nedeľu. Priebeh každého jednotlivého žrebovania a jeho výsledky osvedčuje notár.

Výhry a dátumy žrebovania (tabuľky)

Nárok na všetky výhry (okrem prémiových, kde treba zdvihnúť telefón a povedať správne heslo) vzniká v podstate automaticky vyžrebovaním. Výherca tak okrem registrácie nie je povinný urobiť nič navyše. Ak jeden alebo viacerí ľudia za sebou nezískajú prémiovú výhru, táto suma sa automaticky navyšuje pre ďalšieho vyžrebovaného súťažiaceho aj opakovane. Maximálna nakumulovaná prémiová výhra tak môže byť až 500-tisíc eur. 

Ceny v lotérii: 

Druh výhry Počet výhercov Výška výhry v lotérii Vyplatené výhry spolu
Prémiová výhra 5 100 000 € 500 000 €
Automatická výhra 5 1 000 € 5 000 €
Štandardná výhra 25 10 000 € 250 000 €
Základná výhra 100 1 000 € 100 000 €

Tieto výhry sa budú žrebovať:

  • Prvý týždeň žrebovania (od 15.8.2021 do 20.8.2021)
  • Druhý týždeň žrebovania (od 22.8.2021 do 27.8.2021)
  • Tretí týždeň žrebovania (od 29.8.2021 do 3.9.2021)
  • Štvrtý týždeň žrebovania (od 5.9.2021 do 10.9.2021)
  • Piaty týždeň žrebovania (od 12.9.2021 do 17.9.2021)
  • Šiesty týždeň žrebovania (od 19.9.2021 do 24.9.2021)
  • Siedmy týždeň žrebovania (od 26.9.2021 do 1.10.2021)
  • Ôsmy týždeň žrebovania (od 3.10.2021 do 8.10.2021)
  • Deviaty týždeň žrebovania (od 10.10.2021 do 15.10.2021)
  • Desiaty týždeň žrebovania (od 17.10.2021 do 22.10.2021)
  • Jedenásty týždeň žrebovania (od 24.10.2021 do 29.10.2021)
  • Dvanásty týždeň žrebovania pozostáva z jedného žrebovacieho dňa (31.10.2021) a budú sa žrebovať len automatická a prémiová výhra.

Kedy príde výhra na účet?

Po vykonaní žrebovania výhercu informujú o výhre e-mailom a zaslaním SMS na telefónne číslo v lehote 7 dní od žrebovania. Vyhlasovateľ môže kontaktovať výhercu aj telefonicky. Výhra príde súťažiacemu na bankový účet, ktorý uvedie pri registrácii. Ak ide o prémiovú výhru, peniaze prídu v lehote 60 dní od vyhodnotenia podmienok vzniku nároku na výhru. Ostaté výhry by mali prísť na účet v lehote 30 dní od vyhodnotenia podmienok vzniku nároku na výhru.

Aj keď je výhra zdaniteľným príjmom, v tomto prípade daň výherca neplatí. Daň sa vyberá zrážkou vo výške 19 percent, ktorú musí zaplatiť vyhlasovateľ súťaže. V takomto prípade teda výherca dostane peňažnú výhru zníženú o zrazenú daň, pričom jeho daňová povinnosť z tohto príjmu sa považuje za splnenú a neuvádza ju v daňovom priznaní. Výhra do 350 eur je od dane oslobodená. Zdaňuje sa tak len suma nad touto hranicou.

Anketa

Zapojili ste sa niekedy do bločkovej lotérie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+32
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

mzda, pandémia, Slovensko

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok