10 noviniek v roku 2024 v oblasti práva: Čo bude platiť a čo sa zrejme zruší?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 2. 1. 2024
Vianoce skončili a pred nami je nový rok 2024. Pokiaľ ide o zmeny v oblasti legislatívy, bude sa od minulých rokov čiastočne líšiť. Zavedie sa aj množstvo novôt; zároveň ale kvôli turbulentnej dobe pomerne veľa dlhodobo očakávaných predpisov nakoniec platiť nebude alebo sa ich účinnosť posunie. Čo sa teda pre rok 2024 plánuje?
10 noviniek v roku 2024 v oblasti práva: Čo bude platiť a čo sa zrejme zruší?

Zdroj: Shutterstock

Rok 2024 sa už rozbieha a spolu s ním sa do našich životov implemenujú aj nové právne predpisy, na ktoré sa dnes pozrieme bližšie. Čo sa teda v roku 2024 bude meniť? 

1. Do doby nemocenského poistenia pre získanie materského za započíta aj štúdium 

Od 1. 1. 2024 sa bude do doby trvania nemocenského poistenia potrebnej pre vznik nároku na materské (tzn. 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom) započítavať aj obdobie štúdia na strednej alebo na vysokej škole, ktoré sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie v zmysle zákona o sociálnom poistení, pokiaľ poistenkyňa uvedeným štúdiom získala príslušný stupeň vzdelania. Zvýhodnenie podmienok pre priznávanie materského cieli na mladšie ženy, ktoré má motivovať k tomu, aby sa stali mamičkami v skoršom veku. 

2. Definovanie mladších historických vozidiel pre ľahší zisk statusu veterána 

Od 1. januára 2024 sa zavádza pojem tzv. mladších historických vozidiel. Má ísť o automobily, ktoré:

- majú preukaz mladšieho historického vozidla vydaný príslušným národným orgánom Medzinárodnej organizácie historických vozidiel FIVA,

- boli vyrobené pred viac ako 20, ale nie viac ako 30 rokmi,

- už sa ako typ vozidla nevyrábajú,

- sú zachované a udržiavané v pôvodnom stave a neprešli podstatnou zmenou technických vlastností ohľadom ich hlavných súčastí,

- sa obvykle používajú vo voľnom čase,

- sú prihlásené v evidencii vozidiel. 

Novela zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke má takýmto automobilom umožniť následný jednoduchší vstup do kategórie historických vozidiel. 

3. Zvyšujú sa niektoré platby pre exekútorov 

Odmena exekútora za spísanie návrhu na vykonanie exekúcie do zápisnice a za jeho zaslanie elektronickými prostriedkami súdu bola doteraz tvorená sumou 16,50 Eur. Odmena zostáva aj od 1. 1. 2024 v tejto výške, ale len vtedy, ak sa bude návrh týkať vymáhania výživného alebo ak bude oprávneným (veriteľom) fyzická osoba, ktorej súd už v tom konaní, v ktorom bol vydaný exekučný titul (čiže rozhodnutie, ktorým bola priznaná vymáhaná pohľadávka), priznal oslobodenie od súdnych poplatkov. V ostatných prípadoch sa odmena navýši na 30 Eur

Zvyšuje sa aj náhrada paušálnych výdavkov exekútora, a to z 60 Eur na 100 Eur

4. Advokáti môžu účtovať odmeny podľa nových pravidiel 

Od 1. januára 2024 sa menia viaceré pravidlá, ktorými sú advokáti viazaní pri dojednávaní a fakturovaní odmeny za právne služby. Z pohľadu klientov predstavuje asi najzásadnejšiu zmenu rozšírenie možnosti prípadov, v ktorých si advokát môže dohodnúť odmenu vo forme percentuálneho podielu na hodnote ním riešenej záležitosti. Do konca roka 2023 sa mohla podielová odmena dojednávať len v prípade konaní pred súdmi či inými orgánmi, ktorých výsledok bol veľmi neistý. Po novom si ju môžu advokáti dojednať v podstate pri akejkoľvek službe s tým, že jej výška naďalej nesmie presiahnuť 20 % z hodnoty riešenej veci.

Okrem uvedeného boli prijaté zmeny, vďaka ktorým dostanete v prípade výhry niektorých súdnych sporov vyššiu čiastku na náhrade trov od protistrany (napríklad v sporoch týkajúcich sa ochrany osobnosti). 

5. Navyšujú sa aj platby u notárov 

Od 1. 1. 2024 sa čiastočne mení aj notárska tarifa. Odmena za vydanie osvedčeného odpisu európskeho osvedčenia o dedičstve sa navyšuje z 1,99 Eur na 3 Eurá za každú, aj začatú stranu vydaného textu. Zvyšuje sa aj náhrada za stratu času účtovaná notárom pri úkonoch vykonávaných mimo jeho sídla alebo mimo miesta konania jeho úradných dní za čas strávený cestou do tohto miesta a späť, a to z 3,32 Eur na 10 Eur za každú (aj začatú) polhodinu. 

6. Nové pravidlá premien obchodných spoločností a družstiev 

V marci 2024 nadobudne účinnosť nová úprava premien obchodných spoločných a družstiev. Táto sa vás môže týkať, ak budete chcieť svoju spoločnosť napríklad rozdeliť na viacero subjektov alebo keď si budete priať zmeniť spoločnosť s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť. 

7. Zmeny v používaní zábavnej pyrotechniky 

Od 2. 1. 2024 sa zásadne menia pravidlá ohľadom používania zábavnej pyrotechniky. Na prelome rokov 2023/2024 sa teda na Slovensku bude dať legálne „zastrieľať“ s niektorými pyrotechnickými výrobkami kategórie F2 a F3 poslednýkrát. Bližšie viď: Používanie zábavnej pyrotechniky v sezóne 2023/2024 + pravidlá pre 20 miest v SR

 

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Dlho očakávané zmeny pre rok 2024, u ktorých sa hovorí o ich odklade či zrušení 

8. Nový prijatý stavebný zákon sa zrejme zmení 

V apríli 2024 by mali byť do praxe uvedené dlhodobo avizované novinky týkajúce sa územného plánovania a výstavby. Z programového vyhlásenia vlády však vyplýva, že pôvodný termín nadobudnutia účinnosti nového stavebného zákona nepovažuje za reálny. V tejto súvislosti zároveň oznámila, že nedostatky plánuje riešiť prípravou novely aktuálne účinných predpisov. 

9. Verejné obstarávania sa možno zaobídu aj bez odborného garanta 

Od konca marca 2024 je plánovaná účinnosť novely zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorej mala byť značná časť činností súvisiacich s verejným obstarávaním povinne vykonávaná prostredníctvom tzv. odborného garanta.

Úrad pre verejné obstarávanie (ďalej len „ÚVO“) aj odborná verejnosť však vyjadrili obavy, že povinná profesionalizácia verejného obstarávania v skutočnosti povedie k odlivu zamestnancov pôsobiacich v tejto sfére. ÚVO sa preto snaží o zmiernenie úpravy tak, aby sa obstarávatelia mohli sami rozhodnúť, či konkrétne verejné obstarávanie, napr. z dôvodu jeho významnosti alebo odbornej náročnosti vyžaduje prítomnosť odborného garanta. 

10. Neistota panuje aj ohľadom ePN od špecialistov 

Od 1. januára 2024 by mali o dočasnej pracovnej neschopnosti rozhodovať aj lekári so špecializáciou v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo alebo zubní lekári. Títo sa ale ohradili, že systém zatiaľ nie je uspôsobený tak, aby si uvedenú povinnosť mohli uspokojivo plniť. Ministerka zdravotníctva v tejto súvislosti pripustila, by sa na základe vzájomných rokovaní mohla účinnosť právnej úpravy posunúť ešte o rok. 

Pre úplnosť dodajme, že o ďalších zmenách očakávaných v budúcom roku sme písali aj v článku: Zrušenie štátneho sviatku a vyššie odvody: Čo si vláda pre nás pripravila od januára?

Anketa

Dotýkajú sa vás niektoré právne zmeny?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok