Neodpratali ste sneh a ten spôsobil škodu. Kedy za ňu zodpovedáte?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 11. 12. 2023
Ani vy nestíhate dostatočne rýchlo odstraňovať tohtoročnú snehovú nádielku? Zimné počasie je spojené so zvýšeným výskytom zranení a materiálnych škôd. Nedochádza k nim len na cestách, ale aj na pozemkoch v blízkosti stavieb, múrikov či vyšších drevín. Kedy budete musieť hradiť škodu, ak ju spôsobí práve sneh alebo ľad padajúci z vášho domu či oplotenia?
Neodpratali ste sneh a ten spôsobil škodu. Kedy za ňu zodpovedáte?

Zdroj: Shutterstock

Musíte odstraňovať sneh zo stavieb či pozemkov? 

Právne predpisy výslovne nestanovujú, v akom rozsahu by ste mali nános snehu zo svojich plotov, striech či stromov odstraňovať. To však neznamená, že nebudete niesť zodpovednosť, keď kvôli padajúcemu snehu, ľadu alebo konárom zlomeným pod ich váhou niekomu vznikne škoda. 

Každý subjekt má totiž zo zákona tzv. všeobecnú prevenčnú povinnosť. V súlade s ňou si musíte vždy počínať tak, aby nedochádzalo k škodám na zdraví, majetku, prírode či na životnom prostredí. S ohľadom na uvedené by ste mali zachovávať primeranú obozretnosť a pri správe a údržbe vášho majetku uvažovať aj nad tým, či nielen vaše konanie, ale aj vaša prípadná nečinnosť nemôže viesť k škodlivému následku. 

Za vzniknutú ujmu budete zodpovedať, ak budú splnené všetky 3 nižšie uvedené podmienky:

1) porušíte svoju povinnosť (pričom môže ísť aj o porušenie vyššie špecifikovanej prevenčnej povinnosti),

2) dôjde k vzniku ujmy (majetkovej či nemajetkovej),

3) medzi spôsobenou ujmou a porušením vašej povinnosti bude existovať tzv. príčinná súvislosť (v našom prípade teda bude platiť, že práve kvôli tomu, že ste sneh neodpratali, vznikla niekomu škoda). 

Ak teda máte na streche masu ťažkého snehu alebo vám z nej visia cencúle, ktoré by mohli niekoho zraniť alebo poškodiť vozidlá odstavené v blízkosti vašej nehnuteľnosti, určite by ste sa mali čím skôr postarať o ich odstránenie. 

Poškodený musel vedieť, že riziko zosuvu snehu je veľké. Hradíte škodu aj tak? 

Vzhľadom na to, že všeobecná prevenčná povinnosť platípre každého, vzťahuje sa logicky aj na poškodeného. V praxi preto často vznikajú spory, či poškodený nemohol ujme zabrániť, ak by aj on konal dostatočne predvídavo. Podľa zákona skutočne platí, že:

1) ak bola škoda spôsobená aj zavinením poškodeného, znáša ju pomerne a

2) ak bola spôsobená výlučne jeho zavinením, znáša ju sám

V mnohých prípadoch je ale veľmi ťažké určiť, aká je miera zavinenia všetkých osôb, ktorých činnosť či opomenutie mohlo k škode prispieť. Ukázalo sa to napríklad v spore, ktorý riešil v polovici roka 2022 Krajský súd Žilina. 

V predmetnom konaní súd rozhodoval o nároku na náhradu škody na zaparkovanom motorovom vozidle, ktorá vznikla kvôli pádu snehu zo strechy rodinného domu. Počas dokazovanie bolo zistené, že vlastník domu musel vedieť, že sneh padal zo strechy pravidelne, jeho pádu však nebránil; na strechu napríklad neboli namontované protisnehové zábrany.

Na druhej strane ale súd dospel k záveru, že ani užívateľ vozidla nekonal v súlade so všeobecnou prevenčnou povinnosťou, pretože ho odstavil práve na mieste, na ktoré aj v minulosti dopadali zo strechy veľké masy zosúvajúceho sa snehu (hoci zvyčajne počas zimy z opatrnosti parkoval auto tam, kde poškodenie nehrozilo). Okresný súd Martin ako súd 1. inštancie teda rozhodol, že užívateľ vozidla by mal znášať škodu pomerne v rozsahu 20 %. 


Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Krajský súd Žilina: Nedodržanie povinností vlastníka treba posúdiť prísnejšie 

Vlastník domu sa v podanom odvolaní bránil, že v nehnuteľnosti pravidelne nepobýval a v období vzniku škody sa pracovne zdržoval v inom meste alebo v zahraničí. Reálne teda ani nebolo v jeho možnostiach kontrolovať stav snehovej pokrývky na streche domu a nánosy  pravidelne odpratávať, o čom mal vedomosť aj užívateľ poškodeného auta.

Tento bol navyše s častými zosuvmi snehu zo strechy uzrozumený a práve preto väčšinou parkoval vozidlo tak, aby naň sneh nepadal. Vodič navyše vo svojej výpovedi pred súdom potvrdil, že v deň, keď došlo k poškodeniu auta, bolo v skutočnosti na uvedenom mieste zaparkované len nedopatrením a následne ho zabudol preparkovať. Svojím spôsobom teda aj užívateľ vozidla priznal, že nekonal predvídavo s úmyslom zabrániť vzniku škody. 

Krajský súd Žilina sa ale postavil na stranu vodiča, hoci súhlasil, že aj on k škode čiastočne prispel. Zdôraznil však, že vlastníci nehnuteľností musia udržiavať a spravovať svoj majetok tak, aby jeho stav nespôsobil škodu inému, a to bez ohľadu na to, či majetok užívajú a zdržiavajú sa v ňom či v jeho blízkosti

V zmysle záverov vyslovených súdom by ste sa teda nikdy nemali spoliehať na to, že susedia či iné osoby, ktoré sa vyskytnú v blízkosti vašej nehnuteľnosti, budú sami od seba dbať na to, aby sa vyhli hroziacej škode – napríklad aj v dôsledku pádu snehu či ľadu z vašej strechy. Nepomôže vám dokonca ani to, že sa obvykle susedia správajú prezieravo a využívajú svoj pozemok s prihliadnutím na riziká, ktoré by ich mohli z vašej strany ohrozovať (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Žilina, sp.zn. 7Co/41/2022).

Čo ak poškodený auto zaparkoval v zákaze? 

V prípade, ktorý riešil Krajský súd Žilina, sa dá vodičovi vozidla pripísať len porušenie preventívnej povinnosti. Toto môže byť často diskutabilné; nie vždy sa totiž dá jednoznačne ustáliť miera opatrnosti, ktorú od poškodeného ešte možno spravodlivo vyžadovať. Pred súdy sa ale dostal aj spor, v ktorom vodič automobilu poškodeného padajúcim snehom porušil výslovne stanovený zákaz státia. Uvedenú kauzu síce riešili české súdy; postupovali ale podľa právnej úpravy, ktorá aktuálne platí aj na Slovensku. 

Ak ste predpokladali, že v tomto prípade bola jednoznačne konštatovaná zodpovednosť za škodu na strane vodiča, asi budete prekvapení. V podstate až Najvyšší súd ČR pripustil, že ku škode prispelo aj porušenie povinnosti užívateľa vozidla. Nebolo však podľa neho príčinou pádu snehu zo strechy – zodpovednosť za poškodenie na aute spôsobené zosuvom snehu preto opäť prisúdil aj vlastníkovi stavby (bližšie rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR, sp.zn. 25Cdo/2264/2000).

Anketa

Odpratávate sneh z chodníka?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

údržba, zákony, zima

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok