Nová finta veľkých firiem, ktorá vás pripraví o peniaze. 6 tipov, ako sa brániť

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 5. 2023
V súdnej praxi bola zaznamenaná nová praktika podnikateľov, ktorá môže významne poškodiť (nielen) spotrebiteľov. Ak však o nej budete vedieť dopredu, môžete jej negatívne následky ľahko odvrátiť. O čo konkrétne ide? Prinášame aj prehľad zvýhodnení, ktoré máte, ak ste spotrebiteľom a podnikateľ sa voči vám začne domáhať svojich nárokov.
Nová finta veľkých firiem, ktorá vás pripraví o peniaze.  6 tipov, ako sa brániť

Zdroj: Shutterstock

Slabé miesto v zákone otvorilo cestu pre špekulácie 

Vďaka ochrannej politike EÚ je slovenský právny poriadok k spotrebiteľom pomerne ústretový. Obsahuje mnohé mechanizmy, ktoré slabšie postavenie bežného zákazníka voči profesionálnym obchodníkom vyvažujú. Napriek tomu sa pravidelne objavujú prípady, v ktorých podnikatelia s dobrým informačným zázemím využijú právne normy spôsobom, ktorý môže spotrebiteľom poriadne skomplikovať život. 

K zákonným ustanoveniam, ktoré takúto „fintu“ umožňujú, patrí aj § 41 Civilného sporového poriadku. Ale poďme pekne poporiadku. Všeobecné pravidlo velí, že pokiaľ vás veriteľ žaluje o zaplatenie peňažnej čiastky zo zmluvného vzťahu (úveru, pôžičky, poistnej zmluvy a pod.), mal by podať žalobu na súd, v ktorého obvode sa nachádza adresa vášho trvalého pobytu. Takéto určenie miestnej príslušnosti má svoj dôvod – môžete sa voči veriteľovi brániť aj bez toho, aby vám vznikli zvýšené výdaje na dopravu do iného mesta; v mieste svojho bydliska pravdepodobne ľahšie navštívite advokáta a nezanedbateľnou položkou je samozrejme čas, ktorý nemusíte stráviť cestovaním na súd v inom kúte Slovenska.  

A práve tu sa dostávame k vyššie menovanému ustanoveniu § 41 Civilného sporového poriadku. Toto stanovuje, že súd skúma miestnu príslušnosťlen na námietku žalovaného. V praxi to znamená, že, že ak o benefit miestnej príslušnosti určenej podľa adresy vášho trvalého pobytu nechcete prísť, musíte sa voči súdu výslovne ohradiť, že vás veriteľ žaluje na nepríslušný súd

Uvedeným to však nekončí: námietku miestnej príslušnosti musíte voči súdu uplatniť najneskôr pri prvom procesnom úkone, ktorý vám patrí. Zjednodušene povedané to v zásade znamená, že by ste mali námietku vzniesť hneď v prvej písomnosti, ktorú súdu vo veci zašlete. Ak ju uplatníte neskôr, máte smolu, pretože na ňu súd už podľa zákona (§ 42 Civilného sporového poriadku) neprihliadne. Práve túto právnu úpravu v minulom roku v plnej miere využil aj právny zástupca jednej z veľkých poisťovní pôsobiacich na našom trhu. 

Súd 1. inštancie poukázal na systematické zneužívanie práva 

Okresný súd Rimavská Sobota v rozpätí dvoch augustových týždňov minulého roka zaznamenal, že jedna z poisťovní k nemu podala približne 80 žalôb na vymoženie peňažných pohľadávok, na ktorých prejednanie nebol miestne príslušný. Vzhľadom na ich značný počet telefonicky kontaktoval jej advokáta, ktorého na miestnu nepríslušnosť upozornil; tento však súd ubezpečil, že žaloby takto podal zámerne. 

Ako už bolo uvedené vyššie, sudca môže riešiť miestnu nepríslušnosť len na základe včas podanej námietky. Okresný súd Rimavská Sobota sa však rozhodol inak. Využil inštitút postúpenia veci na iný súd určený podľa zákona a argumentoval pritom okrem iného nasledovne:

1) žalobca sa podľa neho dopustil zneužitia práva, pretože kalkuloval s tým, že len máloktorý spotrebiteľ bude natoľko právne erudovaný, aby stihol uviesť námietku miestnej nepríslušnosti včas,
2) spotrebiteľom v dôsledku postupu žalobcu hrozí vynaloženie nemalých (najmä cestovných) nákladov, ktoré by nemuseli hradiť, ak by žaloba bola podaná podľa adresy ich trvalého pobytu,
3) poukázal na to, že v justičnej praxi nejde o ojedinelý prípad; stáva sa podľa neho pravidlom, že väčšie ekonomické subjekty si z rôznych dôvodov vyberú nepríslušný súd a toto ich konanie môže v konečnom dôsledku viesť aj k neúmernému zaťaženiu niektorých súdov. 

Krajský súd Košice však argumenty Okresného súdu Rimavská Sobota nezdieľal. Vyslovil stanovisko, že o zneužitie práva nejde, pretože (aj) spotrebiteľ môže konanie na nepríslušnom súde odvrátiť včasným vznesením námietky miestnej nepríslušnosti (rozhodnutie Krajského súdu Košice, sp.zn. 2NcC/11/2022). 

6 prípadov, v ktorých zákon spotrebiteľa v súdnom konaní zvýhodňuje 

Pri určení miestnej príslušnosti teda podľa Krajského súdu Košice zákon spotrebiteľom výhodu neposkytuje. V iných situáciách sa však ich slabšie postavenie snaží kompenzovať napr. nasledujúcimi benefitmi: 

1. Súd musí spotrebiteľov vo zvýšenej miere poučiť o ich právach 

Súd vás musí poučiť nielen o možnosti vášho zastúpenia a procesných právach, ale aj o dôkazoch, ktoré by ste mali predložiť, o možnosti podať návrh na neodkladné či zabezpečovacie opatrenie a tiež iných možnostiach potrebných na účelné uplatnenie alebo bránenie vašich práv. 

2. V spotrebiteľských sporoch nie je prípustná zmena žaloby, ak je žalovaným spotrebiteľ 

Ak by podnikateľ uplatnil svoj nárok voči vám nesprávne, máte výhodu v tom, že v danom súdnom konaní už vadu tak ľahko nezhojí. Nejde pritom o maličkosť – v mnohých prípadoch príde nielen o trovy konania, ale kvôli premlčaniu aj o celý (zle zažalovaný) nárok. 

3. Súd môže vykonať aj dôkazy, ktoré spotrebiteľ nenavrhol 

Súd vám môže ako spotrebiteľovi výrazne pomôcť – zatiaľ čo podnikateľ je zaťažený prísnym bremenom tvrdenia aj dôkazným bremenom a súd mu nesmie pomáhať, vy musíte hlavne tvrdiť, aby ste súd presvedčili – s dôkazmi vám už ale môže podať pomocnú ruku aj sudca. 

4. Spotrebiteľ môže uvádzať tvrdenia a dôkazy vo svoj prospech dlhšie, než podnikateľ 

Podnikateľ by mal svoj nárok riadne zdôvodniť a dôkazne podoprieť ideálne už pred pojednávaním vo veci, lebo neskôr mu už súd nové tvrdenia a dôkazy nemusí povoliť. Vy môžete nové skutočnosti na svoju podporu prinášať až do vyhlásenia rozhodnutia vo veci samej. 

5. V neprospech spotrebiteľa nemožno vydať rozsudok pre zmeškanie 

Aj keď sa na súd nedostavíte alebo sa vo veci včas nevyjadríte, nemôže vás súd (na rozdiel od podnikateľa) potrestať vydaním kontumačného rozsudku; nárok musí riadne posúdiť.

6. Ak veriteľ žiada priznanie peňažnej pohľadávky podľa zmluvy s neprijateľnou podmienkou, súd nemôže vydať platobný rozkaz 

Pokiaľ súd zistí, že vám chcel veriteľ „prejsť cez rozum“ zmluvnými dojednaniami, ktoré sú pre vás značne nevýhodné (bližšie: 11 používaných ustanovení spotrebiteľských zmlúv, ktoré sú neplatné), nevydá vo veci platobný rozkaz, voči ktorému by ste museli podávať odpor. Vec bude podrobne skúmať a rozhodne po dôkladnom zvážení všetkých tvrdení a dôkazov.

Anketa

Poznáte dobre svoje práva?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok