Od januára štartujú nové ŠPZ: Čo to znamená pre vodičov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 9. 1. 2023
Od 1. januára 2023 vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem iného prináša zmeny v oblasti evidenčných čísel vozidiel. Dopravný inšpektorát PZ SR tak prestane vydávať evidenčné čísla, ktoré obsahujú skratku okresov a skončí sa aj vymieňanie tabuliek pri zmene majiteľa vozidla z iného okresu. Okrem toho budú značky po novom prenositeľné. Zavedú sa aj celoslovenské evidenčné čísla, na ktorých už nebude figurovať skratka okresu.
Od januára štartujú nové ŠPZ: Čo to znamená pre vodičov?

Zdroj: Shutterstock

Čo zmena prinesie?

Tabuľka s EČV sa bude po novom viazať na vozidlo, nie na majiteľa. Bude teda prenositeľná zo starého na nového majiteľa vozidla, a to bez ohľadu na to, v akom okrese majú trvalý pobyt.

V súvislosti s prípravami na zmenu ministerstvo avizovalo, že „vo štvrtok 29. decembra a v piatok 30. decembra 2022 nebudú dopravné inšpektoráty prijímať žiadosti o zapísanie vozidiel do evidencie ani o ďalšie zmeny.“

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca tak „v novom roku výrazne znížime náklady štátu za nákup nových tabuliek a ušetria aj vlastníci motorových vozidiel na správnych poplatkoch.” Slovensko sa tak vyhne nákupu predražených plechových tabuliek od jedinej firmy, ako tomu bolo v minulosti.

Nový dizajn tabuliek

Vzhľad tabuliek sa mierne upraví, pričom sa na nich zmení font písma a taktiež sa zjednotí čierno-biela farba pre všetky tabuľky. Upustí sa teda od farebných tabuliek pre elektromobily. Tie namiesto toho dostanú evidenčné číslo začínajúce skratkou EV alebo EL. Budú mať teda podobu napríklad EL 019 BC. Skončia aj všetky ďalšie farebné tabuľky (vrátane diplomatických), ktoré mali žlto-modré či červeno-biele stvárnenie.

Kvôli lepšej čitateľnosti za zníženej viditeľnosti a schopnosti spracovať evidenčné čísla z tabuliek automaticky sa po novom použije iný font. Autorkou dizajnu je študentka vizuálnej komunikácie z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Simona Császárová.

Systém skladby evidenčného čísla ostane bezo zmeny, pričom značky budú naďalej obsahovať 2 písmená – 3 číslice – 2 písmená. Nebudú už však indikovať, z ktorého okresu vozidlo pochádza. Dopravné inšpektoráty budú pri vytváraní kombinácií postupovať podľa abecedy (AA-001AA, AA-002AA a tak ďalej).

Jednou z výhod nového systému má byť aj flexibilita evidenčných čísel „na požiadavku“, ktoré už nebudú musieť začínať skratkou okresu. Po novom tak budú môcť vodičiza príplatok 165,50 eur za značku používať ľubovoľnú kombináciu znakov. Výnimkou budú EČV v štandardnom formáte a aj evidenčné čísla, ktoré sa prideľujú diplomatickým vozidlám či zvláštne, alebo osobitné evidenčné čísla.

Ako budeme prepisovať vozidlá?

Nová právna úprava taktiež ruší takzvané dvojkrokové oznamovanie prevodu držby vozidla na inú osobu. Už teda nebude potrebné, aby pôvodný vlastník najprv odhlásil vozidlo na svojom dopravnom inšpektoráte a nový vlastník ho prihlásil na svojom inšpektoráte – čím sa proces prevodu vozidla na nového majiteľa zjednoduší.

Podľa ministerstva vnútra „kompletný prepis vozidla aj s vydaním nových dokladov sa vykoná na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom v prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom.“

Zmena značiek už nebude potrebná pri zmene trvalého bydliska ani pri zmene vozidla. Zákon totiž ráta aj s možnosťou, že pri predaji vozidla si budete môcť svoje pôvodné EČV ponechať a prideliť si ho na svoje ďalšie vozidlo. To bude možné aj bez toho, aby bolo pridelené na iné vozidlo, avšak najdlhšie na obdobie jedného roka. Následne musíte požiadať o jeho pridelenie k novému vozidlu.

Môžeme si ponechať „svoje značky“?

Nakoľko budú po novom evidenčné čísla viazané na vozidlo nie na majiteľa, pri prepise automaticky „prejdú“ k novému majiteľovi s autom. Výnimkou bude, ak si pôvodný majiteľ auta bude chcieť „svoje“ číslo ponechať aj po jeho predaji, a to aj v prípade, ak už nebude mať trvalý pobyt v okrese, na ktorý sa pôvodná tabuľka viazala.

Takýmto „prenesením“ tabuliek sa majitelia vyhnú poplatkom za vydanie nového evidenčného čísla vo výške 16,50 eur za každú tabuľku (33 eur na auto) aj poplatkom za voliteľnú tabuľku vo výške 165,50 eura za voliteľnú tabuľku (331 eur na auto).

Využitie možnosti prenosu tabuľky bude pre kupujúceho na druhej strane znamenať automatickú povinnosť požiadať o pridelenie iného evidenčného čísla na auto.

Čo so starými značkami?

Pôvodné (súčasné) tabuľky nebude potrebné meniť. Nové tabuľky sa na cesty dostanú postupne, a to pri prehlasovaní či na nových automobiloch. Pri spomenutej výmene starých tabuliek (ktorých štát ročne vykoná približne 400-tisíc) „dostane“ vozidlo novú tabuľku, vyrobenú rezortom vnútra. Výrobu zastreší štátna akciovka „Automobilové opravovne ministerstva vnútra.”

Výrobná linka by sa mala spustiť od januára 2023, no aj napriek platnosti nového zákona bude štát až do ich vyčerpania prideľovať zásoby doterajších tabuliek.

V porovnaní s externým dodávateľom by sa tak malo podľa rezortu za štyri roky ušetriť asi 4,8 milióna eur. Ďalšiu úsporu dosiahne štát v momente ďalšieho prepisu vozidla, kedy už výmena EČV nebude potrebná.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

vodičský preukaz, zákony

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok