Máte „ružový” vodičák? Pozor, v roku 2023 končí: Ako ho vymeniť?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 28. 12. 2022
Ružové vodičské preukazy boli pôvodne považované za neobmedzené, nakoľko na nich nebol uvedený dátum platnosti. Avšak na základe smernice Európskeho parlamentu a Rady 2006/126 ES z roku 2006 o vodičských preukazoch ich platnosť vyprší 31. decembra 2023. Držitelia týchto preukazov ich teda budú musieť vymeniť do konca budúceho roka.
Máte „ružový” vodičák? Pozor, v roku 2023 končí: Ako ho vymeniť?

Zdroj: Shutterstock

Platnosť vodičských preukazov

Na Slovensku máme v súčasnosti 6 druhov vodičských preukazov. Najstarším z nich, ktorý je na ružovom papieri zaliaty do fólie, skončí platnosť na konci budúceho roku. Vydávané boli v období medzi 1. januárom 1993 a 30. aprílom 2004. Podľa informácií Prezídia Policajného zboru SR je v obehu ešte vyše 300 000 takýchto dokladov. Vodičom, ktorí sa pri zastavení nepreukážu (platným) vodičským preukazom, hrozí bloková pokuta vo výške 50 eur, respektíve 100 eur v rozkaznom konaní.

Ďalšou skupinou preukazov, ktorým bol dodatočne stanovený dátum platnosti, sú novšie verzie preukazov, na ktorých tiež nie je uvedený dátum platnosti. Sú to preukazy, ktoré boli vydané v období medzi 1. májom 2004 a 18. januárom 2013. Týmto platnosť vyprší 31. decembra 2032, teda o 10 rokov. O ich výmenu je ale možné požiadať aj skôr.

Nový vzor vodičského preukazu

Po novom sa bude vydávať už len jeden vzor vodičského preukazu, pričom na prednej strane sa bude uvádzať:

  • modrý obdĺžnik s 12 hviezdičkami v kruhu a s písmenami SK,
  • fotografia držiteľa,
  • osobné údaje (meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia),
  • dátum vydania a koniec platnosti,
  • sídlo úradu, ktorý doklad vydal,
  • číslo vodičského preukazu,
  • podpis držiteľa.

Na zadnej strane nájdete všetky skupiny vodičských oprávnení s dátumom udelenia oprávnenia a ich obmedzenia vo forme harmonizovaných kódov.

Nový doklad s rozmermi 8,56 cm x 5,398 cm bude vyrobený z viacvrstvového polykarbonátu s väčším počtom ochranných prvkov. Vyznačenie údajov o držiteľovi, udelených vodičských oprávneniach a aj fotografia jeho držiteľa sú vyhotovované v Národnom personalizačnom centre v Bratislave laserovým gravírovaním. Podrobnosti o vyhotovení aj obsahu sú uvedené vo vyhláške Ministerstva vnútra SR č. 9/2009 Z. z., § 32.

Vzory nových oprávnení nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

Ako postupovať pri výmene?

O nový vodičský preukaz je možné požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov Polície SR. Žiadateľ je povinný:

  • preukázať sa platným dokladom totožnosti – pri žiadosti o výmenu,
  • odovzdať starý vodičský preukaz o výmenu, ktorého žiada – najneskôr v čase vydania nového dokladu.

Ak je žiadateľ držiteľom aj oprávnenia na riadenie nákladných vozidiel, kamiónov alebo autobusov, musí doložiť aj osvedčenia o zdravotnej a psychickej spôsobilosti vodiča. Pokiaľ tieto osvedčenia nepredloží, platnosť vodičského oprávnenia na tieto vozidlá skončí. Na novom doklade tak bude mať pri daných skupinách uvedený dátum konca platnosti totožný s dátumom žiadosti o nový vodičský preukaz.

Doklad o zdravotnej spôsobilosti bude musieť predložiť aj každý vodič s vekom nad 65 rokov. Osvedčenie o psychickej spôsobilosti predloží len vtedy, ak je držiteľom oprávnenia na riadenie nákladných áut, kamiónov či autobusov.

Koľko žiadateľ zaplatí a ako si nový doklad prevezme?

Podľa informácií na stránke Ministerstva vnútra SR „občan, ktorý na jednom zo 79 oddelení dokladov v SR požiada o vydanie dokladu, si po nasnímaní tváre a elektronickom podpise žiadosti odnesie kópiu žiadosti, na ktorej je uvedené číslo. Toto číslo pozostáva z 19 znakov, ktoré zahŕňajú druh dokladu, označenie pracoviska podania, dátum podania žiadosti a číslo žiadosti.” Žiadateľ si doklad po jeho vyhotovení vyzdvihne osobne na určenom pracovisku.

Štandardná lehota na vydanie nového vodičského preukazy je 30 dní. Táto žiadosť je spoplatnená správnym poplatkom v hodnote 6,50 eur. Žiadateľ môže taktiež požiadať o vystavenie dokladu urýchlene, teda do 2 pracovných dní. Za túto žiadosť zaplatí 26 eur. Výnimkou je medzinárodný vodičský preukaz, ktorý na počkanie vybavíte za poplatok v nezmenenej výške 6,50 eur.

Ani v jednom z týchto prípadov sa netreba objednávať vopred, no ak sa nechcete zdržiavať, môžete sa objednať tu. Stránkové dni a hodiny konkrétnych pracovísk nájdete na príslušnej stránke Ministerstva vnútra SR. V akom štádiu je spracovanie vašej žiadosti o vydanie nového vodičského preukazu je možné sledovať na tejto stránke. Po zadaní čísla žiadosti žiadateľ uvidí, či sa doklad už nachádza na oddelení dokladov, a teda už nemusí na pobočku volať.

Od roku 2007 polícia SR taktiež informuje o vyhotovení dokladu prostredníctvom SMS správy alebo e-mailu. V prípade záujmu o túto službu je potrebné v žiadosti o vydanie dokladu uviesť tento kontaktný údaj – číslo alebo e-mail.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+20
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok