Ako ušetriť počas sviatkov a Silvestra

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 18. 12. 2019
Vianoce, Silvester a obdobie sviatkov sa spája so zvýšenými výdavkami. Váš rozpočet však toto obdobie môže ustáť bez manka. Do nového roka dokážete vstúpiť aj bez dlhov a s dobrým pocitom, že nezačínate úplne od nuly, ale dokonca s úsporami.
Ako ušetriť počas sviatkov a Silvestra

Zdroj: Shutterstock

Nebojte sa zimy

Počas sviatkov sme častejšie doma a to v niektorých ľuďoch evokuje pocit, že potrebujú otočiť ventilom na radiátore štedrejšie a dopriať si dlhšie sprchy a vane. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla sa počas najkrajších sviatkov roka zvyšuje spotreba teplej vody až o 93% oproti bežnému pracovnému dňu. Spotreba tepla bežne narastie až o 11%. Avšak s pár dobre mienenými radami toto navýšenie nemusí byť vašim prípadom.

„Zvýšenie teploty v byte o 1 stupeň Celzia znamená zvýšenie nákladov na teplo až o 6%. Pri neúmernom vykúrení miestnosti napríklad o 3 stupne Celzia stúpnu náklady na teplo v nej až o 18%, čo je už značný nárast. Dôležité je, aby spotrebitelia o tejto priamej úmere vedeli a zariadili sa podľa toho,“ povedal Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT).

Niekedy sa pritom stačí len správne obliecť. Vianoce a Silvestra nemusíme tráviť v krátkom rukáve, akoby sme boli v tropickej krajine. Rovnako však SZVT radí, že netreba nikdy úplne vypínať kúrenie. Vykúriť po celodennom odstavení kúrenia miestnosť na normálnu teplotu, je omnoho nákladnejšie. Ak vetrať, tak  nárazovo 3 až 5 minút. Vďaka tomu vám v novom roku nepríde účet za energie, z ktorého vôbec nebudete šťastní.

Nakupujte bezpečne

Darčeky často kupujeme pár dní pred Vianocami a podľa prieskumov až polovicu z nich nakupujú online cez e-shopy. Zvlášť v predvianočnom strese treba byť pozorný a nenaletieť podvodníkom. Podľa poisťovne UNIQA môže byť práve snaha ušetriť podozrivá. Mimoriadne vysoké zľavy či chýbajúce kontaktné údaje sú výkričníkom, kedy by ste pri online nákupe mali spozornieť.

 „V prípade, že sa stanete obeťou podvodu alebo sa sporíte s e-shopom pre poškodený alebo nedodaný tovar, máte nárok na finančnú a právnu pomoc z poisťovne, pokiaľ máte k poisteniu domácnosti pripoistené aj kybernetické riziká,“ hovorí Silvia Vlasková z UNIQA. Poistné plnenie sa týka  aj zahraničných e-shopov, pokiaľ bol tovar zaslaný z európskeho územia členského štátu EÚ, Švajčiarska a Nórska.  

Využite lepšie ceny lyžovačky a silvestrovských pobytov

Sviatky si priam pýtajú relax a zimnú dovolenku na lyžiach. O tom vedia aj prevádzkovatelia hotelov a zimných stredísk. Silvestrovské pobyty bývajú drahšie o niekoľko percent a platí to aj o skipasoch. Ak si chcete dopriať lacnejšiu lyžovačku, môžete tento rok skúsiť ostať na Silvestra a doma a zábavu si užiť neskôr. Zaplatíte za ňu podstatne menej. Usporiť môžete desiatky až stovky eur, ak ide o lyžovačku s celou rodinou.

Na porovnanie uvádzame cenu skipasov vo vybraných strediskách

Tabuľka: Cena skipasov cez vianoce

Dátum Jednodňový skipas Tatranská Lomnica a Štrbské pleso Jednodňový skipas Veľká Rača
20.12.2019 30 € 22 €
25.12.2019 34 € 33 €
26.12.2019 35 € 33 €
28.12. 2019 až 6.1.2020 40 € 33 €
8.1.2020 27 € 30 €

Zdroj: gopass.sk, snowparadise.sk

Nezadlžujte sa

Najdrahšie sviatky sú tie na úver. Či už ide o nákup darčekov alebo silvestrovskej dovolenky. Základom je správne plánovanie rozpočtu. Žiadny darček alebo zábava jednoducho nestoja za zadlžovanie. V takomto prípade budete mať nový rok nie bohatší, ale práve chudobnejší o splátky úverov. Pri spotrebiteľských úveroch totiž Národná banka Slovenska uvádza priemernú ročnú percentuálnu mieru nákladov v októbri na úrovni 8,3 %. O toľko môžete mať sviatky lacnejšie, ak sa nezadlžíte.

Nakupujte premyslene

Nie je reč o darčekoch, ale o jedle, pokrmoch a pití. Mnoho ľudí akoby sa snažilo skonzumovať počas sviatkov všetko, čo nestihli počas roka. Urobte to inak. Naplánujte si jedálníček, koľko dní budete doma a na základe toho spravte domácu inventúru a zoznam na nákup. Sviatky totiž nebývajú len obdobím hojnosti, ale aj plytvania. Nezabudnite, že každé vyhodené jedlo je vyhadzovanie peňazí.

Pozor aj na akciové balíčky. Nemusia mať rovnako dlhý dátum spotreby, ako je váš plán konzumácie. Preto si tieto dátumy vždy skontrolujte.  Nepozerajte len na etiketu s akciovou cenou, ale na jednotkovú cenu. Často tak prídete na to, že iný tovar aj bez akcie je po prepočítaní na jednotkové ceny výhodnejší ako tovar akciový.

Zabudnite na pyrotechniku

Ak chcete na Silvestra ušetriť, najlepšie sa dá, ak vynecháte pyrotechniku. Vďaka hypermarketom sa stala dostupnou aj pre bežných ľudí, avšak už pri pohľade na ceny rakiet a petárd zistíte, že je výhodnejšie spraviť si príjemný večer pri dobrom jedle, ako rovnakú sumu vyhodiť do vzduchu. Silvester budete mať bezpečnejší, lacnejší a o zábavu, hluk aj ohňostroj sa aj tak postarajú susedia.

 

Anketa

Je podľa vás pyrotechnika nevhodná aj na Silvestra?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok