Čoraz viac Slovákov si spája úvery, za päť rokov vzrástol ich počet desaťnásobne

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 12. 2018
V poslednom období vzrástol počet ľudí, ktorí si spájajú viacero pôžičiek do jedného úveru a šetria tak svoje financie aj energiu.
Čoraz viac Slovákov si spája úvery, za päť rokov vzrástol ich počet desaťnásobne

Zdroj: Shutterstock

Slováci sú z roka na rok finančne gramotnejší a mnohí si tak dokážu urobiť poriadok so svojimi peniazmi. V poslednom období vzrástol počet ľudí, ktorí si spájajú viacero pôžičiek do jedného úveru a šetria tak svoje financie aj energiu.

Spájanie úverov je populárnejšie, ako kedysi

V porovnaní s obdobím spred piatich rokov je „konsolidujúcich“ päťnásobne viac. Priemerná výška konsolidácie, ktorá je dnes na úrovni takmer 9 tisíc eur, sa za päť rokov zvýšila skoro o 60 percent. Približne štvrtina klientov si zlučuje do jedného úveru aj mikropôžičky, pričom priemerne majú zobraté tri takéto úvery. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit.

Konsolidáciou ušetríte čas, no najmä peniaze

Mať viacero úverov naraz nie je v súčasnej dobe pre Slovákov ničím výnimočným. Splácajú trebárs auto na lízing, pôžičku na rekonštrukciu bytu, majú televízor a chladničku na splátky, k tomu ešte kontokorentný úver či kreditnú kartu. Spravidla im pritom odchádza každá splátka do inej finančnej inštitúcie, v rôznych termínoch a ešte aj s rozdielnou úrokovou sadzbou.

Dá sa to ale zjednodušiť a ešte na tom ušetriť. „Spojenie viacerých akýchkoľvek pôžičiek do jedného úveru, čiže ich konsolidácia, je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako ušetriť nielen na úrokoch ale aj poplatkoch za viaceré úvery. Ročne to môžu byť aj stovky eur. Nemusíte už potom platiť viaceré mesačné splátky, ani poplatky za vedenie osobných alebo úverových účtov v rôznych bankách.

Splácate už len jeden úver a nemusíte myslieť na iné splátky. Dosiahnuť sa tak dá spravidla nižšia úroková sadzba a v konečnom dôsledku aj menšia mesačná splátka, ktorá sa dá prispôsobiť aktuálnej finančnej kondícii,“  radí Zdenka Kocmanová zo spoločnosti Home Credit.

 

Niektorí Slováci majú aj 10 pôžičiek, ktoré sa dajú spojiť 

Podľa aktuálnych údajov spoločnosti Home Credit v porovnaní so situáciou v roku 2013 vzrástol počet klientov, ktorí využívajú konsolidáciu úverov, až desaťnásobne. Priemerná výška celkovej sumy pozostávajúca z viacerých spájaných úverov je 8898 eur. Za päťročné obdobie ide o nárast sumy o 58 percent.

Približne štvrtina ľudí konsoliduje aj  viaceré mikroúvery, teda pôžičky v stovkách eur. Priemerne má takýto klient tri drobné pôžičky. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí pred konsolidáciou splácajú aj desať a viac pôžičiek.

Ľudia už nebažia po nižšej mesačnej splátke

Slováci sú v porovnaní s minulosťou v dnešnej dobe oveľa viac finančne gramotní a pri zlučovaní úverov už nejdú slepo len po nižšej splátke za cenu vyššej úrokovej sadzby či dlhšej doby splácania. Aj situácia na finančnom trhu umožňuje konsolidovať úvery oveľa efektívnejšie – s nižšími úrokovými sadzbami a s kratšou dobou splácania.

„Pred samotným zlučovaním úverov je každopádne dobré si overiť, koľko by ste mali banke celkovo zaplatiť  za predčasné splatenie starých úverov. Poplatok za predčasné splatenie je regulovaný zákonom, no niektoré spoločnosti si navyše účtujú aj platby za zmenu zmluvy alebo vyčíslenie dlžnej čiastky. Na toto si treba dať pozor. Vhodné je taktiež porovnať si ponuky viacerých finančných inštitúcií, pre ktoré sa rozhodujete pri plánovanej konsolidácii úverov.

Preveriť si je potrebné aj to, či dokážu konsolidovať napríklad aj neštandardné typy úverov, ako sú drobné hotovostné pôžičky, P2P pôžičky, lízingy, spotrebné úvery, kreditné karty a podobne. Navyše, nie všetky finančné inštitúcie poskytujú možnosť individuálneho posudzovania jednotlivých žiadateľov,“  uzatvára Zdenka Kocmanová.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Splácate nejaký úver?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok