Kreditné karty sa oplatia iba niekomu!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 8. 3. 2017
Slováci si kreditné karty obľúbili. Nie vždy sú však výhodnou záležitosťou.
Kreditné karty sa oplatia iba niekomu!

Zdroj: Shutterstock

Počet vydaných kariet rastie

Podľa štatistík Slovenskej bankovej asociácie sa v roku 2016 počet platobných kariet vydaných bankami zvýšil o takmer 200 tisíc na 5,5 milióna kusov.

Najväčší podiel síce majú debetné platobné karty, ale kreditné karty zastupujú už 14-percentý podiel na trhu. Samotný objem transakcií vykonaný platobnými kartami rástol o viac ako 14 %, pričom objem transakcií sa zvýšil o 7 %. Za posledné tri roky počet kreditných kariet stúpol o viac ako 13%.

Kreditná karta na trhu pritom nie je žiadnou novinkou. Už v roku 1988 vydala prvú kreditnú kartu v Československu Živnostenská banka a v tom čase ju akceptoval len Tuzex. Dnes sa na masívnom rozšírení kariet podpísali aj platobné portály, možnosť požičiavať si auto, či bookovať hotel na diaľku.

Práve tieto služby sú jednoduchšie s kreditnou kartou. Netreba však zabúdať, že v princípe ide stále o úverový produkt, respektíve pôžičku. A s tým súvisia aj výhody aj nevýhody. 

Ideálna voľba pre cestovateľov

Kreditná karta je pri cestovaní do zahraničia finančnou istotou. Niektoré slovenské debetné karty môžu mať pri platení v zahraniční problém.

Kreditné karty sú naopak stavané na medzinárodné prostredie.

Ďalším dôvodom, prečo mať kreditku je fakt, že napríklad v USA si bez nej nepožičiate auto a čoraz častejšie k tomuto pravidlu pristupujú aj iné štáty.

Rovnako sa často vyžaduje pri rezervovaní ubytovania online. Spoločnosť totiž môže predbežne zadržať peniaze, ktoré pri storne, alebo nedodržaní podmienok môže uplatňovať.

Kreditná karta je zároveň pre zahraničné subjekty signálom, že klient je dôveryhodný, ak splnil podmienky pridelenia kreditného úveru.  Ešte zaujímavejšie renomé získate ako držiteľ prestížnej kreditnej karty, ktorej zárukou je  dostatočne vysoký príjem.

Spravidla to býva 1 000 až 1 500 € mesačne a prestížnu kartu nemožno získať žiadosťou, ponúkne vám ju sama banka. Výhodou je aj znížená úroková sadzba.

Poplatky za vedenie kreditnej karty

Kreditná karta by sa mohla zdať ako vcelku zaujímavé zadné dievka pri cestovaní, alebo nečakaných výdavkoch.

Problémom takéhoto prístupu je, že banky klientov motivujú k ich pravidelnému používaniu. Vedenie kreditnej karty je spoplatnené. Banky v rámci akcii dokážu klientovi poskytnúť napríklad niekoľkomesačné odpustenie poplatku, alebo je možné poplatok znížiť za zrealizovanie mesačného obratu.

Ten sa pohybuje od niekoľkých stoviek až po tisíce eur mesačne. Kreditka sa preto oplatí najviac tým, ktorí ju využívajú pravidelne.

Čo sa týka ďalších nákladov, pri platbe cez POS terminály si banky neúčtujú poplatok za platby. Naopak výbery z bankomatov sú poplatkovo predražené.

Výhody aj nevýhody

K niektorým kreditným kartám sa často viažu rôzne benefity.

Napríklad cestovné poistenie, poistenie liečebných nákladov, úrazové poistenie a podobne. Tu je potrebné si overiť rozsahy krytí, aby vám vyhovovali.  

Aktívne využívanie kreditky vám môže pomôcť aj k získaniu nižšieho úroku na hypotéke v banke, ktorá ju vydala, ale zároveň ide o dvojsečnú zbraň.

Málokto tuší, že kreditná karta je vlastne len pekne zaobalená pôžička. To v praxi znamená, že banka svojmu klientovi poskytla úverový limit, ktorý môže ľubovoľne čerpať.

Tým sa však dostáva aj do úverového registra so sumou povolenou na využívanie. To znamená, že napríklad pri novej žiadosti o úver, alebo hypotéke, bude kreditná karta už automaticky braná ako váš záväzok a získať peniaze môže byť ťažšie. Ešte výraznejšie vám môže uškodiť, ak sa v úverovom registri objaví zlá platobná bilancia.

Pôžička bez úroku iba dočasne

Najväčšou výhodu kreditných kariet je možnosť požičať si peniaze bez úroku a okamžite.

Prečo banky takúto bezplatnú pôžičku umožňujú?

Poplatky za vedenie karty nie sú zdrojom adekvátneho zisku. Nie každý klient je však zodpovedný.  Peniaze môžete vrátiť bez navýšenia len v rámci bezúročného obdobia, ktoré je v rozmedzí obvykle 45 – 55 dní.

Presne toľko času má klient, aby peniaze vrátil. Najjednoduchšie  prevodom z účtu.

V skutočnosti mnoho ľudí nedodrží  podmienky bezúročného obdobia a platia úroky, ktoré patria k najvyšším na trhu v oblasti pôžičiek.  Bežne sa pohybujú na úrovni od 15% vyššie.  Samotné banky s takýmto scenárom počítajú pri ich vydávaní a karta sa teda oplatí len zodpovedným.

Tabuľka: Aktuálne sadzby na kreditných kartách

Názov karty Bezúročné obdobie Úrok Úverový limit Ročný poplatok
Tatra banka - VISA zlatá súkromná 51 dní 14,9 % 0d 3000 do 15000 € 96 €
Slovenská sporiteľňa VISA Gold 45 dní 13,5 % Od 2000 € 90 €
ČSOB MasterCard Credit Gold 55 dní 13,9 % Od 3000 do 14800 € 108 €
Slovenská sporiteľňa VISA Classic 45 dní 19,5 % Od 300 € 27 €
UniCredit Bank VISA Classic Sphere 45 dní 16,9 % Od 500 do 6000 € 27,48 €
OTP banka Kreditná karta MasterCard 45 dní 17 % Od 300 do 5000 € 15 €
VÚB banka American Express Blue 50 dní 17,9 % Od 500 do 9000 € 27 €
Tatra banka VISA štandard súkromná 47 dní 18,8 % Od 650 do 5000 € 30 €
mBank mKreditka 54 dní 21,99 % Od 350 do 6500 € 18 €
údaje platné k 7.3.2017

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok