9 tipov ako jednoducho získať pôžičku

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 8. 2016
Aký je rozdiel medzi zrušenou a zamietnutou pôžičkou? Ako požiadať o pôžičku? Čo urobiť, aby nebola zamietnutá? Na čo si dať pozor?
9 tipov ako jednoducho získať pôžičku

Zdroj: Shutterstock

Získajte praktické informácie ohľadne získania úveru pomocou tipov od produktového manažéra banky Zuno Petra Jandury.

1. Chcete pôžičku, ale už splácate iné úvery?

Žiadate o pôžičku, ale už splácate nejaký spotrebiteľský úver. Napríklad čerpáte kreditku či povolené prečerpanie, prípadne ste si kúpili mobil na splátky v obchodnom centre. V takom prípade sa v banke najskôr informujte o možnosti zlúčenia úverov s navýšením potrebnej čiastky. Znížite tak riziko, že vám banka ďalší úver neponúkne, prípadne vám ponúkne nižšiu čiastku, než ste požadovali.

2. Opýtajte sa vašej banky

Navštívte webové stránky vašej banky, zavolajte na zákaznícku linku a informujte sa. Väčšinou ide o základné podmienky ako minimálny vek, príjem či zamestnanie. Napríklad podpora v nezamestnanosti alebo študentské štipendium nemusia brať banky za štandardný príjem. Je vždy lepšie dopredu sa informovať, než požiadať o pôžičku a sklamane čítať správu o jej zamietnutí.

3. Pozor na dokumenty, ktoré od vás banka chce

Medzi najčastejšie požadované doklady patrí doklad totožnosti, potvrdenie o príjme alebo výpisy z účtu. Napríklad v Zuno pri podaní žiadosti nič dokladovať nemusíte. Pokiaľ je nejaký dokument potrebný, banka si ho vyžiada. Ak si dokumenty nachystáte dopredu, ušetríte tým čas.

4. Odpovedajte pravdivo

Správne vyplnená žiadosť urýchľuje ich spracovanie, odpovedajte teda pravdivo a úplne. Tak napríklad – chcete lepší úrok, a tak si vyplníte vyšší príjem? To skutočne nie je dobrý nápad. Alebo sa rozhodnete niektorú kolónku preskočiť? Napríklad IČO, aj keď ho máte. Znova – nie je to dobrý nápad. Dávajte si však pozor aj na chyby z nepozornosti ako preklepy alebo prehodené kolónky. Všetky tieto aj na prvý pohľad drobnosti môžu viesť k predĺženiu procesu schvaľovania alebo k zrušeniu či dokonca k zamietnutiu.

5. Využívajte úverové produkty, ale zodpovedne

Pokiaľ používate kreditku alebo povolené prečerpanie, ukazujete bankám, aký ste dlžník. Nemajte obavy, keď ich máte. Správnym používaním týchto produktov naopak dávate najavo, že ste zodpovední a že ste schopní plniť svoje záväzky.  Dávajte si preto pozor na prečerpanie kreditnej karty alebo pravidelné splátky. Pozor napríklad na pripísanie úrokov na povolenom prečerpaní. Keď už máte takmer načerpanú hraničnú čiastku, po pripísaní úrokov sa môže ľahko stať, že limit prekročíte a dôjde k nepovolenému prečerpaniu.

6. Budujte si dobrú úverovú históriu.

Ak ste mali v minulosti problémy so splácaním pôžičky, môže to ovplyvniť vaše budúce úvery. Pri bezproblémovom splácaní získavate naopak pozitívne body. Je to rovnaké ako v bežnom živote. Keď niekomu požičiate peniaze a on vám ich bez problémov podľa dohody vráti, radi mu požičiate znovu.

7. Pochopte rozdiel medzi zrušením a zamietnutím žiadosti

Zrušenie žiadosti o pôžičku nijako neovplyvňuje váš obraz v očiach banky. Najčastejšie rušia žiadosť klienti, ktorí nie sú spokojní s podnikaním banky alebo si to jednoducho rozmysleli. Bankou môže byť zrušená aj nesprávne vyplnená žiadosť. Inými slovami zrušenie žiadosti nemá v podstate žiadny vplyv na úverovú históriu.

Zamietnutá žiadosť však znamená, že ste o pôžičku žiadali a banka vás odmietla.

To nie je úplne najlepšie znamenie a pri ďalšej žiadosti sa na zamietnutie môže prihliadať. Samozrejme to však neznamená, že kvôli jednej zamietnutej žiadosti už nikdy žiady úver nedostanete. V praxi vám negatívny bod pripíšu až keď uvidia sériu takých zamietnutých žiadostí.

8. Pozrite sa do registrov

Ak vás banky odmietajú, skúste sa pozrieť do registrov Credit Bureau a Solus. Obidva vám na požiadanie a za určitý poplatok vystavia výpis. Tieto registre sledujú vašu platobnú históriu, svojich dlžníkov tam evidujú (aj napríklad telekomunikačné spoločnosti). Možno tak zistíte, že ste kedysi zabudli uhradiť faktúru a táto chyba sa s vami vezie až do súčasnosti. Keď poznáte príčinu, môžete s tým niečo urobiť.

9. Myslíte na prílišné zadlženie

Bežne si klienti podávajú žiadosti vo viacerých bankách naraz. To sa určite vyplatí, pretože si tak môžete porovnať ponuky a vybrať si tu najlepšiu. Pri tejto stratégii je však jedno riziko – keď máte otvorených viac žiadostí, môže to byť dôvod pozdržania schválenia pôžičky u niektorej z bánk. Banky totiž vaše žiadosti vidia v registroch a pri schválení tu hrozí, že vám zároveň pôžičku odklepnú aj ostatné banky a dôjde tak k vášmu prílišnému zadlženiu. 

Samozrejme žiadna banka vás nechce vystaviť takémuto riziku, svoje slovo v tom však má aj legislatíva. Nakoniec sa tak môže stať, že aj keby vám banky pôžičku normálne dali, za takých okolností ju pozdržia, vo výnimočných prípadoch dokonca zamietnu.

Ak je vaša žiadosť zamietnutá kvôli príliš vysokému zadlženiu a príčinou nie je viac podaných žiadostí, zvážte zrušenie kreditnej karty aj povoleného prečerpania účtu. Pokiaľ dané produkty nevyužívate a máte ich len ako finančnú rezervu, môžete sa bez nich nejakú dobu obísť a podať žiadosť znovu. Vďaka tomu znížite svoje zadlženie a máte potom väčšiu šancu na úspešnú žiadosť, (pretože áno aj povolené prečerpanie a kreditka je forma úveru).

Zdroj: ZUNO

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, pôžička, Solus, Úver, ZUNO Bank

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok