Osobný bankrot nie je zadarmo

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 15. 10. 2013
Chcete zažehnať hrozbu exekúcie? V tom prípade môžete vyhlásiť konkurz na váš majetok a navždy sa zbaviť svojich dlhov. Nie je to však zadarmo: pripravených musíte mať hneď pár stovák eur!
Osobný bankrot nie je zadarmo

Zdroj: Shutterstock

Ak ste sa ocitli vo finančných ťažkostiach a zrazu nie ste schopní splácať svoje dlhy, môžete sa ich navždy zbaviť prostredníctvom osobného bankrotu. Osobný bankrot môže využiť aj fyzická osoba či živnostník. Kedy môžete podať návrh na osobný bankrot? Návrh na konkurz môžete podať, ak ste:

  • platobne neschopný, čo znamená, že máte viac než jedného veriteľa a viac ako jeden peňažný záväzok 30 dní po lehote splatnosti napriek tomu, že ste boli veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie,
  • predlžený, to znamená, že ste povinný viesť účtovníctvo, máte viac ako jedného veriteľa a hodnota vašich splatných záväzkov presahuje hodnotu vášho majetku.

Na to, aby ste sa však zbavili všetkých svojich dlhov, musíte prejsť celým procesom osobného bankrotu. Ako na to?


1.  Ak zistíte, že ste nemáte prostriedky na splatenie svojich dlhov po dobu minimálne mesiac po splatnosti, podáte návrh na vyhlásenie konkurzu spolu s návrhom na oddlženie. Návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok fyzickej osoby sa podáva na príslušnom okresnom súde podľa miesta vášho trvalého bydliska. So žiadosťou musíte predložiť aj kompletný zoznam vašich dlhov a kompletný súpis vášho majetku. Pozor na fakt, že osobný bankrot môže byť vyhlásený len v tom prípade, že váš majetok dosahuje hodnotu aspoň 1659,70 eur. Ak váš majetok túto hodnotu nedosahuje, súd konkurzné konanie zastaví pre nedostatok majetku.


2. Priebeh konkurzu je nasledujúci: Ak súd zistí, že návrh na vyhlásenie konkurzu spĺňa všetky zákonom ustanovené náležitosti, najneskôr do 15 dní od doručenia návrhu rozhodne o začatí konkurzného konania. V opačnom prípade vás vyzve, aby ste v lehote 10 dní svoj návrh doplnil, prípadne odstránil nedostatky. Ak tak neurobíte, súd váš návrh odmietne. O začatí konkurzného konania súd vydá uznesenie, ktoré bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku. Zverejnením tohto uznesenia v Obchodnom vestníku sa začína konkurzné konanie. Súd určí správcu, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi dlžníkom a veriteľmi. Správca najskôr určí výšku majetku a záväzkov dlžníka, potom tento majetok speňaží a čiastočne uspokojí veriteľov.

3. V prípade, že spolupracujete pri konkurze, súd vám stanoví trojročné skúšobné obdobie, počas ktorého ste povinný vždy na konci roka poskytnúť konkurznému správcovi prostriedky vo výške určenej súdom, najviac však 70 % svojho celkového čistého príjmu za uplynulý skúšobný rok, ktoré následne po odpočítaní svojej odmeny pomerne rozdelí medzi vašich veriteľov. Minimálna čiastka, ktorá zodpovedá životnému minimu, vám však ostane.

4. Po uplynutí konkurzu máte nárok za podmienok ustanovených Zákonom o konkurze a reštrukturalizácii domáhať sa na súde zbavenia svojich dlhov, resp. o oddlženie. Súd vám ho povolí, ak ste počas konkurzného konania riadne plnil svoje povinnosti ustanovené Zákonom č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Prostredníctvom oddlženia tak neuspokojené pohľadávky zanikajú a stávajú sa nevymáhateľnými. POZOR: V prípade, že neprejdete trojročným skúšobným obdobím alebo je z dôvodu porušenia podmienok ukončené, od svojich dlhov nebudete oslobodený.

Osobný bankrot nie je zadarmo
Musíte rátať aj s nákladmi na konkurzného správcu a inými administratívnymi nákladmi, ktoré nie sú najnižšie (preddavok na úhradu výdavkov správcu, preddavok pre správcu prihlásených veriteľov). Okrem toho, že musíte mať celkový majetok minimálne v hodnote 1 659,70 eura, počítajte tiež s tým, že zaplatíte 664 eur v  na úhradu preddavku na odmenu predbežného správcu prípade malého konkurzu.  Tento preddavok musí byť uhradený ešte pred podaním návrhu.


Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok