Nedoplatok u správcu bytového domu

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 1. 8. 2013
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Nedoplatok u správcu bytového domu

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Otázka:

Dobrý deň. Moji rodičia mali ich rodinný dom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Po smrti matky v novembri 2011 sa stal otec jediný vlastník domu. Chcem sa spýtať, že či je otec oslobodený alebo nie je oslobodený od platenia dane z predaja nehnuteľnosti, v prípade, že otec dom predá. Ďakujem za odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň. Ak Vaši rodičia vlastnili rodinný dom po dobu viac ako rokov, potom príjem za predaj domu bude pre Vášho otca oslobodený od dane. Ak sa však predaj uskutoční v budúcnosti, treba vziať do úvahy ustanovenia § 9 zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmu platného v zdaňovacom období keď k prijmu za predaj domu dôjde.

Otázka:

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Správca nášho bytového domu, prevzal minulý rok všetky pohľadávky a záväzky predošlého správcu, pričom vedenie zostalo to isté. Tento rok sme dostali vyúčtovanie za rok 2012 s údajným nedoplatkom. Pri osobnom stretnutí nám bolo povedané, že sa jedná o nedoplatok z roku 2005. Prosím Vás je možné, že túto platbu od nás chcú uhradiť teraz v roku 2013? Nie je tam doba premlčania? Pritom každý rok sme mali preplatky. Ale prišli na to údajne len teraz keď je nový správca. Musíme uhradiť tú dlžnú sumu, keď je vo vyúčtovaní napísané,že je to nedoplatok za rok 2012, hoci to nie je pravda? Nemá tam byť uvedené,že je to nedoplatok za rok 2005? Podotýkam, že nám to bolo oznámené len ústne.

Odpoveď:


Dobrý deň, správa Vám nemôže vyúčtovať ako nedoplatok za rok 2012 nedoplatok za rok 2005. Napíšte správcovi doporučený list a žiadajte ho o písomné upresnenie z čoho nedoplatok pozostáva. Premlčanie sa týka aj nedoplatkov, preto tento nárok správcu už môže byť premlčaný.

}

Otázka:

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s nasledovnou otázkou. Na základe osvedčenia o dedičstve a dohody viacerých dedičov v tretej dedičskej skupine som nadobudla nehnuteľný majetok s povinnosťou zabezpečiť jeho odpredanie a po odpredaní bytu a po odpočítaní nákladov a ostatných pohľadávok vyplatiť ostatných dedičov v príslušných podieloch. Keďže po nebohej ostali tiež pasíva (nesplatená pôžička) čistá hodnota dedičstva bola nižšia. Pýtam sa, akú mám v tomto prípade daňovú povinnosť. Ak budem platiť daň z predaja nehnuteľnosti, čo mám rátať ako základ dane, ktoré výdavky môžem z tohto základu odrátať. Možno odrátať aj uhradené pasíva po nebohej? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď:

Dobrý deň. 1. Doporučujem preveriť prípadné oslobodenie prijmu za predaj bytu v zmysle § 9, ods. 1, zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov. 2. Ak nesplníte podmienky na oslobodenie a Vy ste vlastníkom bytu, po realizácii predaja príjem z predaja bytu zahrniete do svojho daňového priznania v zmysle § 8 vyššie spomenutého zákona. 3. Základ dane zistíte podľa toho istého paragrafu ( 8 ), a to ako rozdiel medzi prijmom za predaj bytu a výdavkami súvisiacimi s jeho obstaraním. V prípade nehnuteľnosti získanej dedením môžete využiť ustanovenie § 8 ods.5, písm. b. 4. Paragraf 8 je pre Vás dôležitý aj pri stanovení v ktorom zdaňovacom období zahrniete príjem za predaj do základu dane - ods. 4.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok