Ako sa zadlžiť s rozumom

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 13. 9. 2012
Pôžička v podobe kreditnej karty, spotrebného či hypotekárneho úveru sa stáva synonymom dnešnej doby. Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako sa zadlžiť tak, aby vám pôžička neprerástla cez hlavu.
Ako sa zadlžiť s rozumom

Zdroj: Shutterstock

Na kúpu auta či vybavenia domácnosti môžte využiť spotrebný úver
Chcete vyraziť na letnú dovolenku, kúpiť nové auto alebo vymeniť kuchynskú linku a nemáte dostatok prostriedkov v hotovosti? V tom prípade môžte banku požiadať o poskytnutie spotrebného úveru. Ten je veľmi šikovným nástrojom, ako získať rýchlo peniaze na bežné nákupy. Pôžičky sú v súčasnosti veľmi populárne, avšak treba brať do úvahy aj riziká, ktoré so sebou úver ako taký prináša. Je však dôležité mať úver pod kontrolou. Prinášame Vám niekoľko rád a tipov, ktorými sa môžte vyhnúť zbytočným komplikáciam s jeho splácaním.

  • V prvom rade si dôkladne premyslite, akú veľkú sumu a na akú dlhú dobu si chcete chýbajúce prostriedky požičať. Pred podaním žiadosti o úver je, samozrejme, nutné si dôkladne zvážiť, či ste schopní vôbec úver splácať. Vhodné je dôkladne prepočítať si vaše finančné možnosti. Výška všetkých úverových produktov by nemala presahovať 35 % vášho rodinného rozpočtu.
  • Požiadajte banku o vypracovanie predbežnej ponuky - majte na pamäti, že nielen banky, ale aj iné spoločnosti poskytujúce spotrebiteľské úvery sú povinné poskytnúť vám akékoľvek predzmluvné informácie, vrátane výšky RPMN (ročná percentuálna miera nákladov). Hodnota RPMN udáva, koľko prostriedkov navyše musíte zaplatiť, keď si požičiavate peniaze od bankovej či nebankovej inštitúcie. RPMN by mala byť v uvedená v každej úverovej zmluve. O jej konkrétnej výške by ste mali byť vždy dostatočne a pravdivo informovaní ešte pred podpísaním zmluvy. Ak vám banka alebo nebankový subjekt tento údaj pri ponúkaní spotrebného úveru neposkytne alebo odmietne uviesť, banke sa vyhnite oblúkom.
  • Výška úrokovej sadzby spotrebného úveru závisí na tom, či je poskytovaný ako účelový alebo neúčelový, na dobe splatnosti úveru, prípadne aj na iných okolnostiach, ktoré banka pri stanovenej výške úrokovej sadzby zohľadňuje. Neúčelový spotrebný úver je charakteristický vyššími úrokovými sadzbami – avšak môžte ho použiť na ľubovoľný účel a nemusíte dokladať banke použitie požičaných prostriedkov.
  • Všeobecne sa odporúča vytvoriť si finančnú rezervu minimálne vo výške troch mesačných splátok úveru. Takisto by ste si mali zvážiť aj možnosť poistiť si úver pre prípad straty zamestnania, dlhodobej práceneschopnosti či trvalej invalidity alebo smrti.
  • Pred samotným podpisom úverovej zmluvy si ju dôkladne prečítajte a nevynechajte ani obchodné podmienky. V prípade nejasností  a nedostatku relevantných informácií sa nebojte pýtať. Nezabúdajte na to, že čím viac informácií si vopred zistíte, tým budete v priebehu splácania spokojnejší a nič vás neprekvapí.
  • Buďte obozretní v prípade pôžičiek cez internet, ktoré často lákajú na podozrivé podmienky, či už poskytnutie pôžičky bez dokladovania príjmu alebo bez ručiteľa. Podozrivé je, ak po vás poskytovateľ pôžičky požaduje vyplatenie zálohy alebo poplatku za spracovanie pôžičky ešte pred jej samotným poskytnutím. Taktiež buďte obozretní v prípade nebankových subjektov. Nebankové subjekty mnohokrát poskytujú úvery bez hlbšej analýzy vašich splátkových možností, čo sa vo finále môže obrátiť proti vám, keď vám finančné možnosti nedovolia úver riadne splácať. Zistite si aj výšku úrokov z omeškania platby, prípadné vyplývajúce sankčné poplatky, ktoré zväčša nie sú najnižšie.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, pôžička, Úver

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok