Poistný trh na Slovensku sa mení. Konečne nám záleží viac na zdraví

Redakcia | rubrika: Článok | 4. 11. 2022
Nie je žiadne tajomstvo, že Slováci dlhodobo podceňovali starostlivosť o vlastné zdravie. S automobilmi sme chodili do servisu častejšie, ako s našim telom na preventívnu prehliadku. V súčasnosti sa však pomaly ale isto, aj vďaka generačnej výmene, začíname o zdravie zaujímať viac. A s tým sa mení aj systém poistenia, ktoré vyhľadávame.
Poistný trh na Slovensku sa mení. Konečne nám záleží viac na zdraví

Zdroj: Shutterstock

Problémom začínajú byť ochorenia

V minulosti sa ľudia najviac obávali, že ich o schopnosť pracovať pripravia úrazy. Avšak tých je v porovnaní s civilizačnými chorobami veľmi málo. To sa nutne musí objaviť aj na poistných rizikách.

Podľa štatistík Sociálnej poisťovne stúpol počet invalidných dôchodcov za poslednú dekádu na Slovensku o 9 percent. Kým v roku 2010 ich bolo 206-tisíc, aktuálne invalidné dôchodky poberá vyše 224-tisíc. To je približne o tretinu rýchlejší nárast ako pri starobných dôchodcoch.  

Ešte varovnejšie vyznieva štatistika Union zdravotnej poisťovne. Medzi rokmi 2018 a 2021 narástol počet cievnych mozgových príhod (prípadov mŕtvice) u 40tnikov o alarmujúcich 48 percent. To znamená, že táto kritická choroba sa u ľudí stredného veku vyskytuje o polovicu častejšie. Omnoho viac ako napríklad úrazy.  

„Tieto a ďalšie čísla dokladajú, že ani ľudia v mladšom veku by sa nemali spoliehať na to, že im sa kritická choroba či úraz s následkami vyhnú. V skutočnosti je pravdepodobnosť, že vás prekvapí životná udalosť vyžadujúca dlhšiu liečbu a rehabilitáciu, vyššia ako kedykoľvek v minulosti. Preto by každý dospelý človek mal rozhodne zvážiť uzavretie životného poistenia,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.  

Pri vážnej udalosti, ktorá vás vyradí z práce a zoberie vám podstatnú časť príjmu, je životné poistenie účinná ochrana, ktorá nevráti zdravie, ale vám stratený príjem nahradí. A poskytne vám financie na liečenie či životné výdavky. Najefektívnejším druhom životného poistenia je rizikové životné poistenie, ktoré na Slovensku začína výrazne prevažovať. 

Životné poistenie opäť začína dávať zmysel

Na zlej povesti životného poistenia sa v minulosti podpísali agenti, ktorí často poistenia rušili a obnovovali len s cieľom získať provízie. Rovnako zle nastavené poistenie neuspokojilo ľudí v prípade problémov a v nemalej miere aj predaj poistenia ako „investície“ mu narobil zlé meno. S tým je však koniec a životné poistenie sa opäť stáva produktom, ktorý chráni ľudí.

Podľa štatistiky OVB Allfinanz Slovensko sa podiel rizikového životného poistenia za posledných 5 rokov viac ako zdvojnásobil. Kým v roku 2016 mala väčšina klientov uzavreté investičné životné poistenie a len necelých 40 % rizikové životné poistenie, v minulom roku presiahol podiel rizikového životného poistenia 85 percent.

OVB

RŽP – rizikové životné poistenie, KŽP – kapitálové životné poistenie, IŽP – investičné životné poistenie.

Problémom je aj „ubolená“ duša

V minulých rokoch bolo duševné zdravie považované za tabuizovanú tému. To sa mení a mení sa aj fakt, že Slováci si začínajú uvedomovať, že príčinou straty práce, či neschopnosti pokračovať v zabezpečení rodiny nie sú len telesné, ale aj duševné problémy.

 Nárast psychických problémov v posledných rokoch eviduje aj poisťovňa Allianz. „Počas pandémie nám klienti hlásili každý týždeň v priemere 4 až 5 poistných udalostí, súvisiacich s duševným zdravím. Ide najmä o depresie, úzkostné stavy, reakcie na ťažký stres, akútne psychotické poruchy, ale zaznamenali sme aj nárast škôd na psychike spôsobených požitím alkoholu,“ konštatuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz Dárius Nógli.

Od začiatku pandémie v marci 2020 tak Allianz eviduje 539 psychických škôd v hodnote viac ako 264-tisíc eur. Viac ako polovica psychických škôd si vyžadovala hospitalizáciu pacienta a každá piata takáto škoda bola spôsobená požitím alkoholu, pričom štyri prípady skončili smrťou.

„Najvyššie vyplatené poistné plnenia za psychické škody, ktoré sme klientom vyplatili, boli takmer 44-tisíc eur za úmrtie a 27-tisíc eur za ušlý zárobok v dôsledku úzkostných porúch,“ dopĺňa D. Nógli. Slováci teda opäť získavajú dôveru v poistenie aj preto, že si už vedia vybrať krytia, ktoré ich život a životný štandard kryjú pred reálnejšími hrozbami. A to sa samozrejme odrazí aj na spokojnosti s poistením.

Do ochrany investujeme viac

Uvedomenie si, že životné poistenie má zmysel len ak je dobre nastavené už pochopili aj Slováci. Svoje poistné krytie začínajú prispôsobovať reálnym hrozbám, nielen snahe platiť čo najnižšiu cenu. Pozitívnou správou, ktorá svedčí o rastúcej finančnej zodpovednosti Slovákov za vlastné zdravie a život, je rastúce poistné pri rizikovom životnom poistení.

Za posledných 5 rokov stúplo poistné klientov OVB o  30 %. Kým v roku 2016 tvorilo priemerné ročné poistné 425 eur, v minulom roku to už bolo 552 eur. Výrazný nárast z jednotlivých rizík vidieť napríklad pri pripoistení kritických chorôb.

„Pri kritických chorobách narástla priemerná poistná suma za posledných 5 rokov o výrazných 38 percent. Z priemeru 7 409 eur v roku 2017 sme sa v tomto roku dostali na 10 246 eur. Samotné poistné pritom za rovnaké obdobie narástlo len o necelú štvrtinu. To znamená, že ľudia s vyššou poistnou sumou sú nielen adekvátnejšie chránení voči svojim príjmom, ale zároveň ich poistné voči poistnej sume vyjde menej,“ argumentuje M. Búlik.

Správne nastavená  poistná suma by mala dosahovať minimálne jeden ročný čistý príjem, aby pokryla obdobie, kedy sa už nevypláca PNka a ešte nebol schválený invalidný dôchodok. Samozrejme, za predpokladu, že popri kritických chorobách je poistená aj invalidita, čo je jedno zo základných odporúčaní.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok