Skončia nespokojní poistenci VšZP v Dôvere?

PR článok | rubrika: PR článok | 20. 9. 2022
Mnoho poistencov prichádza na to, že ich zdravotná poisťovňa neplní očakávania a preto sa rozhodnú pre zmenu. Zdravotná poisťovňa Dôvera je pritom voľbou číslo jedna pre ľudí, ktorí uvažujú v tomto roku o zmene poisťovne. Vyplýva to z dvoch odlišných prieskumov trhu. Čas na zmenu majú poistenci do 30. septembra a poistencom „novej“ poisťovne sa stanú od 1. januára budúceho roka.
Skončia nespokojní poistenci VšZP v Dôvere?

Zdroj: Dôvera

Komerčná spolupráca

Dôvere dôveruje najviac sklamaných poistencov 

Keď sa na začiatku mája opýtala agentúra NMS Market Research Slovakia na plány o zmene poisťovne, každý desiaty opýtaný odpovedal, že o nej uvažuje. Najviac poistencov, ktorí boli na odchode, bolo medzi poistencami štátnej VšZP  (56 percent). 

Podobný prieskum z konca leta priniesol porovnateľné výsledky. O odchode zo VšZP uvažovalo v auguste podľa medializovaných zistení agentúry MNFORCE 46 percent účastníkov prieskumu. Súkromné zdravotné poisťovne zaznamenali priaznivejšie čísla: z Dôvery chcelo odísť 18 a z Unionu jedenásť percent poistencov.

Najviac poistencov (viac ako tretina), ktorí plánovali alebo plánujú zmenu, smerovalo podľa oboch prieskumov do zdravotnej poisťovne Dôvera  . Tá by mohla podľa agentúry NMS Market Research Slovakia získať najviac nových klientov. 

Podľa čoho sa ľudia rozhodujú pri výbere zdravotnej poisťovne? 

Dôvody sú pre každého poistenca subjektívne, avšak mnoho z nich sa rozhoduje na základe objektívnych skutočností. Prieskum ukazuje, že: 

  • 1/2 ľudí vychádza z vlastných skúseností
  • u 44 percent klientov hrá kľúčovú rolu príspevok na ošetrenie u zubára
  • 1/3 opýtaných imponujú zľavy v lekárni
  • ¼ klientov sa rozhoduje podľa uhrádzania zákrokov
  • ¼ poistencov uvádza ako rozhodujúce kritérium sieť zmluvných lekárov, príspevok na okuliare či zľavy na kúpeľné pobyty
  • Iba 6 percent ľudí sa rozhoduje podľa reklamy v médiách 

Zmena poisťovne bude o rok náročnejšia 

Čas na zmenu zdravotnej poisťovne majú klienti do 30. septembra. V budúcom roku už môže byť zmena komplikovanejšia. Ministerstvo zdravotníctva totiž mení „pravidlá hry“. Prechod do inej poisťovne by mal byť po novom komplikovanejší. Prihlášky nebude možné podať elektronicky, ak nepoužívate kvalifikovaný elektronický podpis. Druhou vážnou zmenou by mal byť akceptačný list od doterajšej poisťovne. 

Čo to v praxi znamená? Klient bude musieť zdôvodniť, prečo sa rozhodol pre zmenu, a poisťovňa, z ktorej odchádza, mu bude musieť vystaviť potvrdenie, že jeho rozhodnutie akceptuje. Zdravotná poisťovňa Dôvera upozornila, že ak táto zmena prejde v parlamente, môže „zabetónovať“ nespokojných poistencov v ich pôvodných poisťovniach. 

„Ak dnes dokáže poistenec urobiť zmenu zdravotnej poisťovne hoci aj v papučiach zo svojej obývačky, po novom bude musieť osobne obiehať poisťovne. Je to podobná situácia, ako keby niekto kompletne zrušil internetové obchody a všetko by sme museli rovnako ako pred 20 rokmi nakupovať v kamenných obchodoch,“ vysvetlil  Branislav Jendroľ, riaditeľ úseku služieb poistencom v Dôvere. 

Ak zvažujete zmenu zdravotnej poisťovne, nezabudnite, že už vám zostáva len pár dní. Na čo si dať pozor a podľa akých kritérií sa rozhodovať, sa dočítate tu .

 

 

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

zdravotné poistenie

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.