Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 4. 2024
Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických výšok. Prinášame prehľad, na čo si dať pozor.
Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Zdroj: Shutterstock

Cestovné poistenie je nevyhnutná súčasť plánovania dovolenky, a to najmä v dnešnej dobe rastúcich cien a neistoty. Veľa Slovákov si myslí, že na dovolenke sa im nemôže nič stať. Avšak aj malý úraz alebo obyčajný boľavý zub vedia v zahraničí urobiť poriadnu dieru do rozpočtu.

V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by ste nemali cestovné poistenie považovať za vyhadzovanie peňazí, ale za užitočnú investíciu do vašej dovolenky.

Najdrahšie poistné situácie na dovolenke

Podľa poistného analytika Petra Szoistoka zo Simplea sú najnákladnejšie poistné situácie na dovolenke súvisiace so zdravotnými komplikáciami. „Jednoznačne najvyššie plnenia bývajú v súvislosti so srdcovocievnymi chorobami,“ hovorí Szoistok. V USA alebo Kanade sa náklady na operáciu srdca pohybujú od 30 000 do 200 000 dolárov, zatiaľ čo operácia bypassu môže stáť podobne. 

Liečba cievnej mozgovej príhody tiež začína na sume okolo 30 000 dolárov a môže dosiahnuť až 200 000 dolárov. Priemerná cena hospitalizácie kvôli bypassu v USA je okolo 78 100 dolárov. Tieto príklady jasne ukazujú, ako nákladné môže byť liečenie bez adekvátneho poistenia, najmä v krajinách ako USA, kde sú zdravotnícke náklady extrémne vysoké.

Ako je dlhodobo známe, Slováci sú „majstri“ v srdcovocievnych chorobách a umierajú na ne najčastejšie. Ak máte problémy so srdcom či cholesterolom, oplatí sa priplatiť si kvalitné cestovné poistenie.

Čo by malo obsahovať kvalitné cestovné poistenie?

Základom každého cestovného poistenia by mali byť pokrytie liečebných nákladov a náklady na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Peter Szoistok zdôrazňuje, že „klient by mal odchádzať zo Slovenska s poistením zodpovednosti na zdraví a majetku tretích osôb." Pre ľudí s chronickými ochoreniami je podstatné zahrnúť do poistenia aj pripoistenie chronickej choroby.

Výpočeť nárok na dovolenku v roku 2024

Ďalšie kalkulačky

K cestovnému poisteniu by ste mali pridať aj storno zájazdu a pokrytie predčasného návratu, najmä ak cestujete letecky. Pre milovníkov adrenalínových športov je vhodné mať pripoistenie rizikového športu. V prípade pobytu v horách alebo na mori je nevyhnutné mať poistenú aj záchranu.

Bonusové pripoistenia

Niektoré bonusové pripoistenia môžu zahŕňať právnu ochranu alebo pripoistenie úrazu s trvalými následkami. Zaujímavým doplnkom môže byť aj samostatný produkt technickej asistencie na ceste.

Cestovné poistenie vás ochráni pred neočakávanými výdavkami a umožní vám pokojne si užívať dovolenku bez obáv z finančných šokov. V prípade nevyhnutnej starostlivosti, akútnych zdravotných stavov, alebo nutnosti storna zájazdu vás poistenie ochráni pred vysokými nákladmi, ktoré by mohli váš rozpočet výrazne narušiť.

Investícia do cestovného poistenia nie je zbytočným výdavkom, ale zásadným krokom k zabezpečeniu vašej pohody počas dovolenky. „Nie je žiadúce, aby sa dovolenka predražila o ďalšie náklady v prípade nevyhnutnej starostlivosti," zdôrazňuje Petra Szoistok. Toto platí dvojnásobne, ak plánujete cestu do destinácií s vysokými medicínskymi nákladmi, ako sú USA alebo Kanada.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najlepšie ponuky cestovného poistenia. Poznáme víťazov roka 2023

29. 6. 2023 | Redakcia

Najlepšie ponuky cestovného poistenia. Poznáme víťazov roka 2023

Pred letom sme na Finparáde aktualizovali rebríček cestovného poistenia. Najlepším poskytovateľom poistenia je Uniqa poisťovňa, druhé miesto zaujíma Allianz a tretie miesto patrí AXA-ASSISTANCE.... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

27. 9. 2021 | Redakcia

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

Ak nechtiac vytopíte suseda, je to nepríjemné. S dobrým poistením nehnuteľnosti sa však medziľudské vzťahy rýchlo urovnajú. Čo však, ak pretečie vaňa nájomníkovi žijúcemu vo vašom byte?... celý článok