Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 4. 2024
Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.
Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Zdroj: Pillow

Nový hráč na trhu poistiek, poisťovňa Pillow, sa po 4 rokoch činnosti dostala do zisku. Pillow o tom informuje v tlačovej správe. Poisťovňa od roku 2023 ponúka svoje služby aj na Slovensku, ich prvým produktom na našom trhu je poistenie vozidiel. Pillow je poisťovňa, ktorá ako prvá v Česku začala ponúkať PZP pre elektrické kolobežky.

V roku 2023 dosiahla poisťovňa Pillow pozoruhodný obrat vo svojich hospodárskych výsledkoch. Hrubé poistné (GWP) vykázalo výrazný rast, keď sa zvýšilo z 618 miliónov CZK v roku 2022 na 835 miliónov CZK v roku 2023. Tento nárast predstavuje zhruba 35% rast oproti predchádzajúcemu roku, čo signalizuje výrazné posilnenie ich trhovej pozície. 

Čo sa týka ziskovosti, spoločnosť Pillow v roku 2023 zaznamenala svoj prvý zisk, konkrétne 3 milióny CZK, čo je významné zlepšenie oproti strate 22 miliónov CZK v roku 2022. Tento obrat je obzvlášť pozoruhodný, keďže predtým spoločnosť zaznamenávala straty počas celého obdobia svojej činnosti od roku 2020.

V prepočítaných hodnotách dosiahla spoločnosť Pillow GWP 101,7 miliónov CZK v roku 2023, čo je nárast z 88,3 miliónov CZK v predchádzajúcom roku. Zisk po prepočte dosiahol 0,3 miliónov CZK, čo taktiež predstavuje zlepšenie z predošlej strate 3,2 miliónov CZK. 

Pillow sa v účtovných výsledkoch porovnáva s podobnou poisťovňou v USA. Pillow poisťovňa vstúpila na český trh koncom roka 2019 a svoje služby začala poskytovať v roku 2020. O tri roky skôr, v roku 2016, začala pôsobiť na americkom trhu poisťovňa Lemonade, Inc. Obe spoločnosti majú spoločný cieľ – ponúknuť retailové poistenie s dôrazom na digitalizáciu a transparentnosť. 

Martin Podávka, spoluzakladateľ Pillow a produktový expert, opisuje ich prístup: „Obe poisťovne sa zameriavajú na ponuku retailového poistenia, stavajú na revolučnej digitalizácii všetkých procesov a maximálne sprehľadňujú podmienky poistenia pre svojich klientov.“ Kľúčovým rozdielom medzi nimi a tradičnými poisťovňami je prístup k zisku: „Odlišnosť oboch spoločností od tradičných poisťovní spočíva v tzv. podielu na zisku. Jeho výpočet je odlišný, ale princíp je rovnaký. V prípade dobrého vývoja poistných udalostí sa poisťovňa zaväzuje podeliť sa o časť zisku s klientmi v prípade Pillow alebo ho poslať na charitu v prípade Lemonade“.

Prvým produktom Lemonade bolo poistenie majetku, zatiaľ čo Pillow sa zamerala na poistenie vozidiel a domov. S pribúdajúcimi rokmi Lemonade rozšírila svoje portfólio o poistenie vozidiel vďaka akvizícii spoločnosti Metromile. Obe spoločnosti sa vyznačujú inováciami, ako je zmluvné poistenie s premennou cenou podľa najazdených kilometrov. Lemonade vyžaduje inštaláciu špeciálneho zariadenia do vozidla, zatiaľ čo Pillow pristúpila k riešeniu bez potreby inštalácie, čo výrazne znížilo náklady na poistenie.

Marcel Beno, spoluzakladateľ Pillow, podáva pohľad na hospodárske výsledky: „Dva hlavné parametre výkonnosti každej poisťovne sú predpísané poistné (GWP), t. j. koľko peňazí klienti poisťovni ročne pošlú, a hospodársky výsledok, ktorým je buď zisk, alebo strata." V roku 2023 obidve spoločnosti zaznamenali výrazný prílev nových klientov, čo im umožnilo zvýšiť príjmy o viac ako tretinu oproti predchádzajúcemu roku. Napriek tomu, že Lemonade stále dosahuje straty aj po siedmich rokoch na trhu, Pillow sa v roku 2023 dokázala dostať do zisku.

„Je to skvelý výsledok v porovnaní s celým svetom a najmä s oblasťou fintech a insurtech. Väčšina spoločností sa zameriava na rast a realizované straty pokrýva peniazmi investorov. Stratégie a princípy Pillow ukázali, že férové poistenie môže pre klientov existovať dlhodobo a udržateľne. Je to skvelá správa pre všetkých klientov a akcionárov Pillow zároveň,“ komentuje výsledky Jakub Strnad, CEO Pillow.

Pillow poisťovňa prináša na trh transparentné poistné produkty bez skrytých podmienok. Na Slovensku a v Česku ponúka poistenie vozidiel s cenou podľa najazdených kilometrov, čo znamená, že tí, ktorí jazdia menej, platia menej. V Česku Pillow taktiež poskytuje online poistenie úrazu, choroby a majetku pre byty a domy. Od novembra 2023 pôsobí Pillow aj na Slovensku, kde poistenie vozidiel predstavuje ich štvrtý produkt.

Pillow sa líši od tradičných poisťovní tým, že sa o polovicu svojho zisku delí so svojimi klientmi, čo odzrkadľuje ich záväzok k férovosti. Po štyroch rokoch na trhu dokázala poisťovňa skončiť finančný rok v zisku.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

22. 5. 2024 | Redakcia

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.