Máte choré dieťa? Ako sa chrániť pred výpadkom príjmu.

Redakcia | rubrika: Článok | 13. 4. 2017
Jarné choroby detí (aj keď sú krátke) vedia výrazne okresať rodinný rozpočet. Našťastie sa pred výpadkom príjmu dá chrániť poistením.
Máte choré dieťa? Ako sa chrániť pred výpadkom príjmu.

Zdroj: Shutterstock

Prišla jar; oteplenie, ktoré so sebou prináša premenlivé počasie.  Ideálne podmienky pre nádchy a chrípky. Pre rodičov školopovinných detí „krízové obdobie“.

Pri prvom zakašľaní či kýchnutí si nejeden rodič povzdychne. Čaká ho totiž behanie po lekároch, užívanie liekov, absenciu v práci a, žiaľ, aj výpadok príjmu. Pri súrodencoch je situácia ešte ťažšia: jeden sa uzdraví, avšak do postele zaľahne druhý. A celý kolotoč sa opakuje.

Pediatrička:  Dieťa v kolektíve? S jarnými chorobami musia rodičia počítať!

Najčastejšie sa prejavujú ochorenia dýchacích orgánov, zväčša v rámci chrípkovej epidémie.

„Jarné ochorenia často spôsobujú baktérie a vírusy, čo úzko súvisí s častejším pobytom v uzavretých priestoroch pri chladnom a nepriaznivom počasí. V detských kolektívoch sa takéto ochorenia veľmi rýchlo šíria a v materskej škôlke naraz ochorie typicky viac detí. Ochorenie sa väčšinou  prenesie aj do domácnosti dieťaťa, kedy ochorejú aj súrodenci a často aj rodičia,“ hovorí pediatrička Marta Špániková

Stačí, aby ochorelo jedno dieťa z kolektívu, a už sa ochorenie rozšíri v celej triede a v škole.

Zabrániť ochoreniu môžete prevenciou.

„Na druhej strane, po prekonaní ochorenia je veľmi dôležitá dostatočná rekonvalescencia a nie uponáhľaný vstup dieťaťa do kolektívu,“ upozorňuje doktorka Špániková.

U detí je dôležité formovať zdravý životný štýl s dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu a s dostatkom spánku. Ak je jeden z rodičov alebo obaja fajčiari, by mali dbať na to, aby ich deti neboli vystavené pasívnemu fajčeniu prípadne čo najmenej. „Málokto si uvedomuje, že fajčiarske prostredie je príčinou zdĺhavého liečenia aj ľahkých infektov a vzniku komplikácií.“

Keď rodičia vidia začínajúce príznaky choroby, včasným vylúčením z kolektívu, prísunom tekutín a správnym čistením nosa, by  určite mohli skrátiť priebeh ochorenia. Pomôcť môže aj podávanie liekov, ktoré podporujú imunitu ako vitamínov, imunoglukánu a v zimných mesiacoch od novembra do konca marca podávanie rybieho tuku alebo vitamínu D. 

S priemerným platom stratíte počas 10-dňovej OČR takmer 150 eur

Aj keď bežné choroby nemajú dlhý priebeh, rodičia sú počas roka s deťmi doma často.

Na takzvanej OČR (ošetrovanie člena rodiny) je ročne v priemere až 111-tisíc rodičov, pričom mnohí si na opatrovanie detí berú dovolenku.

„Dôvod je jednoduchý: priemerná suma vyplatenej OČR zo Sociálnej poisťovne je podľa štatistiky len 90 eur. Za vymeškaný deň z práce rodič dostáva len 55 percent z hrubej mzdy. Pritom maximálne máte nárok na 10-ňovú OČR. Dobrá správa je, že tento výpadok z príjmu sa dá nahradiť poistením,“ hovorí finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko Viera Mamojková.

Modelový príklad na výpočet výpadku príjmu pri OČR:

Mama musí ostať 10 dní doma s dieťaťom. Keďže zarába 850 eur v hrubom, dostane za 10-dňovú OČR 155,90 eur (výška OČR sa počíta takto -> hrubá mzda : počet dní v mesiaci x 55 % x počet dní doma s dieťaťom).

V tomto prípade 850 : 30 = 28,33 eur x 55% x 10 dní = 155,90 €.  To znamená, že mama príde za 10 dní oproti bežnému platu o 127 eur. S vyšším príjmom je prepad príjmu ešte horší. Pri OČR totiž platí denný vymeriavací základ, pre rok 2017 stanovený na maximálne 58,0603 eura na deň.

Platí teda rovnica: čím vyššia mzda a dĺžka liečenia, tým väčší „prepad v peňaženke“

Pre takéto prípady je možné priplatiť si ošetrovné: 

  • Za pobyt s dieťaťom dlhšie ako 11 dní a choroba je bakteriálneho pôvodu, získate od poisťovne od 50 € do 250 € (suma je obmedzená na max. 30 % z čistého príjmu rodiča, ktorý zostane doma na OČR a doloží doklad o príjme)
  • Pri hrubom plate 950 eur mesačne získate maximálne plnenie 250 €, s vyšším príjmom by už plnenie bolo vždy to maximálne, t.j. 250 eur. Matka z modelového príkladu by získala 200 €.
  • Nárok na poistné plnenie môže vzniknúť dvakrát do roka.
  • Ak má klient dojednané pripoistenie tzv. Ošetrovné a dieťaťu by bola diagnostikovaná závažná choroba (napr. skleróza multiplex, autizmus, kliešťová encefalitída, zlyhanie obličiek a iné) poisťovňa vyplatí dvojnásobok dohodnutej poistnej sumy. Zoznam závažných chorôb má poisťovňa vyšpecifikovaný vo svojich VPP (všeobecných poistných podmienkach) a tabuľkách pre závažné choroby. Výhodou pre klienta je, že takýto typ pripoistenia (závažných chorôb) nemusí mať osobitne v poistnej zmluve dojednaný.

„Treba však pamätať aj na to, že pri poisteniach chorôb si poisťovne uplatňujú tzv. čakaciu lehotu. V tomto type pripoistenia sú to 3 mesiace od vzniku poistenia. Až po ich uplynutí vzniká nárok na poistné plnenie,“ upozorňuje V. Mamojková. Ošetrovné je pripoistenie:  nedá sa dojednať samostatne, ale viete si ho uzavrieť ako doplnok k životnej poistke. 

Príklad: Životné poistenie s pripoistením ošetrovného pre dieťa*

Krytie rodiča (poistné sumy):

  • Smrť:  5 000 eur
  • Smrť úrazom: 20 000 eur
  • Smrť úrazom pri dopravnej nehode: 40 000 eur
  • Trvalé telesné poškodenie: 10 000 eur (s progresívnym plnením, čo v tomto prípade do 5-násobku poistnej sumy)

Krytie dieťaťa:

  • Ošetrovné: 200 eur

Pri zistení závažného ochorenia: dvojnásobok poistnej sumy (v tomto prípade 400 eur)

* Rodič má 37 rokov, poistený je do 62.roku života,  dieťa má 4 roky a je poistené na 10 rokov

Rodič by za toto poistenie platil približne 180 eur ročne  (15 eur mesačne), z toho ošetrovné by ho stálo 60 eur ročne, čo je 5 eur mesačne.

 „Spôsobov, ako si chrániť príjem je, samozrejme, niekoľko. Napríklad pri životnom poistení si môžete pripoistiť nevyhnuté liečenie úrazu, ale aj trvalé následky úrazu či kritické choroby. Keďže výpadky príjmu sa týkajú tisícov Slovákov a každý ma inú životnú situáciu, odporúčam poradiť sa so svojím finančným sprostredkovateľom. Vhodné poistenie totiž naozaj dokáže zmierniť finančný dopad na chod domácnosti,“ odporúča finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko Viera Mamojková.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok