Investičné životné poistenie kráča do prepadliska dejín

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 23. 11. 2016
Investičné životné poistenieumožňovalo zhodnotiť sporiacu časť, no očakávania sa málokedy naplnili. Nízka výkonnosť s vysokými poplatkami znižujú jeho atraktivitu.
Investičné životné poistenie kráča do prepadliska dejín

Zdroj: Shutterstock

Životné poistenie bolo pred pár rokmi takpovediac základom finančného krytia. Investičné životné poistenie s možnosťou investície do rôznych fondov predstavovalo istý čas alternatívu k zaistenému kapitálovému poisteniu. Investícia umožňovala zhodnotiť sporiacu časť, no očakávania sa málokedy naplnili. Dnes nízka výkonnosť spolu s vysokými poplatkami naďalej znižujú jeho atraktivitu.

Nevýhoda pre klienta

Úskalím samotného investičného životného poistenia je jeho relatívna komplikovanosť a variabilita. To znamená, práve tie zložky, ktoré mohli byť pri vhodnom nastavení výhodou sa stali problémom. Spojiť poistenie aj investovanie vyrezalo jednoducho, no prax bola iná.

„Pri deformácii produktu do podoby, kedy nie je proti čistému investovaniu vytváraná pridaná hodnota (vhodná kombinácia s poistným krytím), simuluje produkt niečo, čo si môže klient zaobstarať vďaka väčšej transparentnosti a menším dodatočným tlakom na správu i obstarávacie náklady lacnejšie prostredníctvom jednoúčelových investičných fondov,“ hovorí  Martin Rotkovský, riaditeľ poistenia osôb UNIQA poisťovne. Jednoducho povedané.

Načo mať jeden produkt, ak by dva boli výhodnejšie? Navyše, ak nie je žiadnym tajomstvom, že pri životnej poistke sa za prvé dva roky nesporí prakticky nič. Netaja sa tým ani poisťovne a otvorene priznávajú, že predčasné ukončenie poistného nevedie k zisku. Aj pravidelné ročné poplatky sú síce rôznorodé, ale v niektorých prípadoch pojedajú aj päť percent ročne, čo v kombinácii s nízkymi výnosmi na fondoch nepoteší.

Hoci investičné životné poistenie umožňuje realizovať čiastočné odkúpenie hodnoty poistenia, čiže klient si môže vybrať časť svojich zhodnotených finančných prostriedkov, vo väčšine prípadov už po roku, môže sa stať, že nebude mať čo vybrať. Navyše samotné investičné životné poistenie je tak zložitý produkt, že mnoho klientov ho nedokázalo plnohodnotne pochopiť. Aj preto sa napríklad jeho uzatváranie len veľmi ťažko realizuje cez internet, veľa poisťovní takúto možnosť ani nedáva, čo ešte viac oslabuje jeho pozíciu na trhu.

Čierny Peter v rukách finančných poradcov

Netreba si nahovárať, že investičné životné poistenie nepatrilo k povinným jazdám finančných poradcov. Samotný produkt sám osebe zlý nebol, no mnoho sprostredkovateľov sa na ňom „vyvŕšilo“ spôsobom, ktorý nebol pre klienta výhodný.

Životné poistenie malo byť behom na dlhú trať. Fakt bol taký, že neseriózni agenti rušili klientom životné poistky a uzatvárali nové, naoko výhodnejšie, aj napriek tomu, že prakticky vždy začínali sporenie odznova. Tak sa stávalo, že klienti napriek sľubovaným výnosom namiesto sporenia prakticky stále „vykrýval“ len provízie sprostredkovateľov.

Sám osebe však produkt zlý byť nemusí a ak sa klienti pre životné poistenie rozhodne, určite svoj majetok ochránia jeho dlhodobým sporením. Meniť teda poistenie každé dva roky je škodlivý jav a je potrebné sa ho uchrániť. 

Čechy už urobili zásadné zmeny

V Českej republike poisťovňa  Allianz  oficiálne  končí s investičným životným poistením. Aj v Čechách totiž bola  bežná prax, že predajcovia už po dvoch rokoch klientov prepoisťovali a získavali novú províziu. Od decembra 2015 tu však nastali zmeny a platí, že poisťovne musia vrátiť klientovi časť provízie, ktorú vyplatili predajcom.

Zrazu o poistenie prestal byť adekvátny záujem. Podľa štatistík Českej asociácie poisťovní sa v predchádzajúcich rokoch ukončilo takmer milión zmlúv ročne, v tomto roku je to zatiaľ 730-tisíc zmlúv. Aj to svedčí o tom, že poistenie bolo niekedy viac zlatou baňou pre sprostredkovateľov, ako pre samotných klientov.

Ako to vyzerá na Slovensku?

Národná banka Slovenska je viac opatrná a zatiaľ vydala usmernenie, aby poisťovne nepredávali investičné životné poistenie ako sporenie. Poisťovne a makléri už teda nemôžu klientom, ktorí majú záujem si prednostne sporiť, ponúkať ako riešenie investičné životné poistenie.

Napriek tomu zatiaľ tak radikálne zmeny ako v Čechách na Slovensku očakávať nemožno. Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. pri otázke, či aj slovenská pobočka Allianz bude nasledovať kroky českej, odpovedá odmietavo. Podľa vyhlásení poisťovne sa podobne radikálne opatrenia neplánujú, no na druhej strane pripúšťa, že do budúcna pripravuje ďalšie produkty, ktoré budú na nové potreby klientov ešte viac reflektovať.

Investičné poistenie a zmeny naprieč Európou

O tom, že zmeny sa budú diať aj na Slovensku, hoci ešte možno nie v najbližších mesiacoch, hovorí aj situácia v Európe. Poliaci  investičné životné poistenie zakázali kvôli vysokým poplatkom za ich ukončenie. Ďalšie zmeny sa pripravujú.

Na ceste je stanovenie predpísanej výšky provízie, jej zverejňovanie, do hry vstupuje aj zavádzanie európskej Smernice o distribúcii poistenia.Zdá sa, že investičné životné poistenie nečaká svetlá budúcnosť.

Na trhu je stále viac možností zhodnocovať financie a na druhej strane si vybrať krytie rizík podľa potreby. Aj podľa poisťovní stúpa záujem o poistenia rizika. Poistné produkty sa tak začínajú vracať ku svojej postate a ponúkajú rizikového a úrazového poistenia, ktoré sa dá ľahko uzatvoriť napríklad aj cez internet. Klient vie, za čo platí a na čo má nárok v prípade poistnej udalosti.

Na investovanie a sporenie čoraz menej budeme využívať poisťovne. Zadá sa, že jednota investičného životného poistenia sa rozplynie v prospech samostatných finančných nástrojov investovania, sporenia a poistenia rizík. To prinesie vyššiu transparentnosť do oblasti produktov, poplatkov a samozrejme zníži mieru efektu, kedy sa klient dlhé mesiace skladal len na provízie sprostredkovateľa. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok