Čo by ste mali vedieť pred uzatvorením životného poistenia

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 1. 6. 2011
Uvažujete o životnom poistení? I keď to znie jednoducho, zvoliť optimálne životné poistenie je celkom veda. Ukážeme Vám ako na to.
Čo by ste mali vedieť pred uzatvorením životného poistenia

Zdroj: Shutterstock

Poistenia rizika v životnom poistení

Každá poisťovňa poskytuje "balíčky" životného poistenia, v ktorom nájdete rôzne poistenie v prípade smrti, trvalých následkov úrazu a podobne. Obvykle býva hlavnou motiváciou pre uzatvorenie životného poistenia práve snaha zabezpečiť svojich blízkych v prípade úmrtia, či plnej invalidity živiteľa rodiny.

Poistiť sa môžete na určitú čiastku, ktorú vám alebo vašim blízkym poisťovňa vyplatí ak

  • ochoriete na závažné ochorenie (napr. rakovina, náhla cievna mozgová príhoda, alzheimer, a iné)
  • sa stanete plným invalidom
  • následkom úrazu zomriete, alebo budete mať trvalé poškodenie
  • a podobne

V prípade úrazu poskytujú poisťovne viac druhov doplnkového pripoistenia. Poistiť sa tak môžete pre prípad:

  • smrti úrazom
  • smrti úrazom v motorovom vozidle
  • trvalých následkov

Ďalej sa môžete "zakúpiť" od poisťovne

  • poistenie doby nevyhnutného liečenia úrazu,
  • bolestné,
  • poistenie denných dávok pri hospitalizácii v dôsledku úrazu, choroby,
  • poistenie denných dávok pri práceneschopnosti,
  • úrazové poistenie detí,
  • a podobne.

Je však obzvlásť dôležité,aby ste si prečítali poistné podmienky a obzvlášť sa zamerali na tzv. výluky zo životného poistenia. Vyvarujete sa tak nepríjemnému zisteniu, že v niektorých situáciach nie ste poistení, keď také poistné situácie nastanú. Napríklad nárok z poistenia smrti úrazom v motorovom vozidle nie je možné uplatniť ak sa zistí, že smrteľnej nehode predchádzal infarkt. Ak teda šofér dostal srdcový infarkt za volantom, následkom čoho havaroval a zistí sa, že úmrtie bol spôsobené práve infarktom vyplatí sa pozostalým poistná suma, len ak bol šofér poistený aj na závažné ochorenia.

Rizikové poistné sa nesporí

Častokrát dochádza k mylnej predstave, že si cez životné poistenie sporíte celú sumu poistného. Bola by to pravda len v prípade, že vaše životné poistenie neobsahuje žiadne rizikové poistenia.

Rizikové poistenie sa nekumuluje, teda nikde nezbiera ani nesporí. Tieto prostriedky sú určené na krytie rizika a tak v prípade, že sa vám nič nestane, nevzniká žiadny dôvod, aby vám bolo niečo vyplatené. Na rovnakom princípe funguje aj poistenie nehnuteľnosti proti živelným pohromám. Ak sa živelná pohroma nestane, poistné jednoducho zostane poisťovni, nevypláca sa späť platiteľovi poistného.

Je dobré si všimnúť, aká časť vášho poistného teda "ide" na sporenie a aká na krytie rizika. Keď si uzatvárate životné poistenie kvôli hypotéke, banku zaujíma, či ste poistení pre prípad smrti a nie, či si aj sporíte a pri dožití určitého veku vám bude vyplatená nejaká suma. Pri čerpaní hypotéky tak môžete uľahčiť vášmu rozpočtu, keď bude vaše "povinné" životné poistenie zamerané viac na riziko a menej na sporenie. (pozn. autora: poskytnutie hypotekárneho úveru býva v niektorých prípadoch bankou podmienené práve uzatvorením životného poistenia).

Životné poistenie ako sporenie

Životné poistenie môže poslúžiť aj ako sporenie. Namiesto toho, aby ste si mesačne ukladali prostriedky na termínovaný vklad, môžete sporiť aj cez poisťovňu. Tu sa hovorí o vyplatení poistenj sumy pri dožití sa určitého veku.

Životné poistenie môžete mať napríklad nastavené tak, že v prípade dožitia dostanete 11 500 € a v prípade smrti úrazom dostanú vaši blízky 10 000 €. Potom sa aj vaše mesačné poistné (suma, ktorú mesačne odvádzate poisťovni) skladá z čiastky určenej na sporenie (20 €) a na krytie rizika (napr. 10 €).

Keď teda uvažujete o životnom poistení ako o alternatíve sporenia, nemôžete brať do úvahy celú výšku plateného poistného ale len adekvátnu časť. Mali by ste vašu otázku formulovať takto: "Vyplatí sa mi sporiť 20 € mesačne 20,30,40 rokov aby som získal sumu garantovanú poisťovnou?".

Ak si odpoviete kladne, máte na výber z kapitálového alebo investičného životného poistenia.

Kapitálové versus investičné životné poistenie

Na prvý pohľad pôsobia oba varianty veľmi podobne. Základný rozdiel je v garantovanom výnose, či výplate prostredkov pri dožití.

Kapitálové životné predstavuje klasický variant sporenia. Pravidelne platíte poistné dohodnuté určitú dobu. Po uplynutí tejto doby vám poisťovňa vyplatí vložené prostriedky s garantovaným výnosom. Kedže sa poisťovňa zaviazala vyplatiť poistenému za určitú dobu poistnú sumu, musí investovať poistné takým spôsobom, aby mala požadovanú čiastku na konci poistnej dobe k dispozícii. Z toho dôvodu investuje len do veľmi bezpečných a nízko rizikových aktív a dosahuje tak nízky výnos.

Preto pri kapitálovom životnom poistení síce získate nízke zhodnotenie, ale máte garanovanú určitú sumu na konci poistnej doby. Ekvivalentom kapitálového životného poistenia krátkodobo môže byť sporenie na termínovaný vklad.

Cez investičné životné poistenie môžete získať omnoho väčší výnos. Poisťovňa zhodnocuje sporené prostriedky cez investovanie, najčastejšie do rôznych finančných fondov. Poisťovňa  okrajovo vedie klientovi účet, čerpá z neho poplatky a rizikové poistné, ale nie je zaviazaná k v výplate pevne stanovenej čiastky na konci poistného obdobia.

Pri investičnom poistení tak môžete získať vyšší výnos, môžete však prísť aj o vložené poistné. Postačí, aby v čase keď vám má byť vyplatená poistná suma nastala podobná situácia ako z minulého roku - keď mnohé fondy vykázali mínusové hodnoty.


Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.