Podnikáte? Ako si vykazovať náklady na stravovanie?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 24. 8. 2022
Ak zamestnanec dostáva príspevok na stravu, väčšinou sa netrápi tým, ako tieto financie zaradiť do účtovníctva firmy. Pokiaľ však podnikáte a chcete si náklady na stravovanie vykázať medzi daňovými výdavkami, musíte dodržiavať určité pravidlá. Ako ich vykazovať, aby ste sa nedostali do konfliktu s finančnou správou? Koľko môžete oficiálne minúť na stravu a aké zmeny nás čakajú od septembra 2022? Odpovede na tieto otázky sa dočítate v našom článku.
Podnikáte? Ako si vykazovať náklady na stravovanie?

Zdroj: Shutterstock

Sadzby stravného pri pracovných cestách

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sadzby stravného pri cestovaní za prácou nesúvisia so stravou pre ľudí pracujúcich napríklad v kancelárii. Zákonník práce sa však pri výpočte stravného odráža práve od sadzieb príspevku na jedlo pri pracovných cestách. Stanovené sú tri pásma z hľadiska trvania cesty a k nim prislúcha stravné v určitej hodnote:

  • 5 až 12 hodín – 6 €,
  • 12 až 18 hodín – 9 €,
  • viac ako 18 hodín – 13,70 €.

Zmena od 1. septembra 2022

Ceny potravín v obchodoch a aj jedál v reštauráciách či jedálňach sa s vývojom ekonomickej situácie na Slovensku menia. Tomuto trendu sa musí prispôsobovať aj výška stravného. Aktuálne sme vo fáze pomerne prudkého rastu cien, takže hodnota príspevku na jedlo sa bude opäť meniť – tentokrát iba po 4 mesiacoch. Po novom sa sadzby zmenia na nasledovné hodnoty:

  • 5 až 12 hodín – 6,40 €,
  • 12 až 18 hodín – 9,60 €,
  • viac ako 18 hodín – 14,50 €.

Výdavky na stravovanie podnikateľa

V Zákonníku práce je presne určený spôsob výpočtu maximálnej sumy daňového výdavku za stravné. Konkrétne ide o 55 % z hodnoty stravného pre časové pásmo trvania pracovnej cesty 5 až 12 hodín. Do konca augusta to znamená 3,30 €, od začiatku septembra sa toto číslo posunie na 3,52 €.

Daňový výdavok za stravné si môžete uplatniť za každý odpracovaný deň. Začiatok roku 2022 priniesol príjemnú zmenu aj v tom, že od 1. januára nie je potrebné preukazovať výšku stravného. Táto novinka priniesla úľavu z hľadiska administratívy, keďže podnikateliauž nemusia dokladovať cenu jedla faktúrami alebo pokladničnými blokmi.

Čo ak máte zamestnancov?

Pokiaľ nepodnikáte takzvanou jednoosobovou formou, teda máte aj nejakých zamestnancov, pravdepodobne im musíte zabezpečiť stravovanie. Tento nárok vzniká zamestnancovi, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako 4 hodiny. Vy ako zamestnávateľ máte na výber z viacerých možností, ako stravu zabezpečíte. Konkrétne alternatívy pre tento článok nie sú potrebné, kľúčová je suma, ktorou na stravu prispievate.

Zákonník práce opäť určuje hranice, v ktorých sa bude stravné pohybovať. Pri príspevkoch na jedlo pre zamestnancov sa držíte týchto dvoch pravidiel:

  • stravné pokrýva minimálne 55 % z ceny jedla,
  • maximálny príspevok na jedno jedlo je 55 % z hodnoty stravného pri pracovnej ceste trvajúcej 5 až 12 hodín.

Tu však treba podotknúť, že maximálna hranica (3,52 € od 1. 9. 2022) obmedzuje stravné z hľadiska daňových výdavkov. Vy ako zamestnávateľ síce môžete zamestnancovi prispieť aj viac, ale sumu nad touto hranicou nebudete môcť vykázať ako daňový výdavok na stravovanie. Nezabudnite, že ak dobrovoľne prispievate na stravné nad rámec svojej povinnosti, rozdiel sa považuje za zdaniteľný príjem zamestnanca, a teda podlieha dani.

Konatelia a spoločníci

Pre členov štatutárnych a dozorných orgánov platia v súvislosti s finančným príspevkom na stravovanie špecifické podmienky. Dôvodom je, že práca konateľov a spoločníkov sa väčšinou rieši zmluvami, ktoré nezakladajú pracovný pomer. Sú to napríklad zmluva o výkone funkcie konateľa alebo člena dozornej rady.

Nárok na stravné vzniká zamestnancovi po 4 hodinách práce počas jednej zmeny. Ak by teda člen štatutárneho orgánu alebo dozornej rady, ktorý nie je zamestnancom dostával príspevok na jedlo, nebolo by to v súlade so Zákonníkom práce.

Existuje však spôsob, ako konateľov a spoločníkov zaradiť medzi fyzické osoby s nárokom na stravné. Rozšírenie možnosti stravovania aj na členov štatutárnych orgánov a dozornej rady je podmienené buď pôsobením zástupcov zamestnancov v spoločnosti, alebo zamestnaním aspoň jednej inej osoby na pracovný pomer. V opačnom prípade nie je možné túto zmenu riadne odsúhlasiť, čo je problémom napríklad jednoosobových s.r.o.

Zdanenie príspevku pre konateľov a spoločníkov

Pokiaľ na to sú v spoločnosti vhodné podmienky a prebehne schválenie príspevku aj pre konateľov či spoločníkov, otvára sa otázka ich zdanenia. Ak prebehol proces rozšírenia okruhu fyzických osôb s príspevkom na stravu, môžete stravné vykázať ako daňový výdavok za každý deň, kedy konateľ alebo spoločník odpracoval aspoň 4 hodiny. V opačnom prípade sa bude stravné považovať za príspevok nad rámec povinností zamestnávateľa.

Nezabúdajte, že aj pri stravnom pre členov štatutárnych a dozorných orgánov je stále platná horná hranica daňového výdavku. To je maximálne 55 % zo sadzby pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín. Akákoľvek suma nad touto hranicou alebo v prípade, že sa podľa predošlého odseku celý príspevok považuje nad rámec povinností zamestnávateľa, podlieha dani z príjmov.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok