7 zmien pri úpadku: Nové povinnosti pre firmy a výhodnejšie oddlženie

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 17. 8. 2022
Dňa 17. 7. 2022 nadobudol účinnosť nový zákon o riešení hroziaceho úpadku. Prijatá úprava významne mení povinnosti podnikateľov, ktorí sa dostali do zlej ekonomickej situácie. Kedy treba po novom podať návrh na vyhlásenie konkurzu? Ak ho nepodáte včas, môže vás to vyjsť draho.
7 zmien pri úpadku: Nové povinnosti pre firmy a výhodnejšie oddlženie

Zdroj: Shutterstock

1. Nové povinnosti pri hroziacom úpadku 

Od júla tohto roka musia všetci dlžníci vo zvýšenej miere sústavne sledovať svoju finančnú situáciu a stav svojho majetku a záväzkov tak, aby včas rozpoznali hroziaci úpadok. Ak sa navyše vy (alebo vaša obchodná spoločnosť) vyskytujete v zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne či neplatičov daní, ide o okolnosť, ktorá signalizuje, že vám úpadok môže hroziť a zákon vám ukladá povinnosť posúdiť, či tomu tak naozaj nie je. 

V stave hroziaceho úpadku sa nachádzate najmä vtedy, ak možno s prihliadnutím na všetky okolnosti dôvodne predpokladať, že v priebehu 12 kalendárnych mesiacov nastane vaša platobná neschopnosť. Pokiaľ zistíte, že ste ohrození úpadkom, musíte prijať opatrenia na jeho odvrátenie. Riešením je napríklad využitie služieb tzv. poradcu v preventívnom konaní. Obchodné spoločnosti môžu po splnení zákonných podmienok skúsiť situáciu napraviť formou osobitného procesu – tzv. verejnej či neverejnej preventívnej reštrukturalizácie. 

2. Podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu už aj pri platobnej neschopnosti

Zákon pôvodne dlžníkom v postavení právnickej osoby (napr. spoločnostiam s ručením obmedzeným) ukladal, aby podali návrh na vyhlásenie konkurzu, ak sa nachádzali v predlžení. Predlženie predpokladá, že dlžník:

1) je povinný viesť účtovníctvo,
2) má viac ako 1 veriteľa,
3) hodnota jeho záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku. 

Povinnosť podania návrhu na vyhlásenie konkurzu sa okrem predlženia po novom rozširuje aj na tzv. platobnú neschopnosť dlžníka. Táto nastáva, ak dlžník v postavení právnickej osoby nie je schopný plniť aspoň 2 peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi, a to ani 90 dní po lehote ich splatnosti. Návrh treba podať najneskôr do 30 dní od okamihu, kedy ste sa dozvedeli alebo pri zachovaní odbornej starostlivosti mohli dozvedieť o predlžení alebo platobnej neschopnosti (t. j. o úpadku vašej spoločnosti).  

Za oneskorené podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu zákon sankcionuje (okrem iného) konateľov s.r.o. vznikom záväzku k úhrade zmluvnej pokuty vo výške rovnej ½ najnižšej hodnoty základného imania pre akciovú spoločnosť (t. j. aktuálne 12 500 Eur). 

3. Veriteľské návrhy na vyhlásenie konkurzu až keď dlžník neplatí dlhšie, než 90 dní 

Veritelia mohli pôvodne vymoženie svojich pohľadávok voči dlžníkovi riešiť podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu vtedy, ak existoval odôvodnený predpoklad platobnej neschopnosti dlžníka. Tento stav sa podľa zákona predpokladal, ak bol dlžník dlhšie ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch peňažných záväzkov viac ako jednému veriteľovi a jeden z nich ho vyzval na zaplatenie. Aktuálne môžu veritelia podať návrh na vyhlásenie konkurzu dlžníka, ak spomínané omeškanie trvá dlhšie, než 90 dní.

4. Podávanie prihlášok pohľadávok do konkurzu už len elektronicky 

Ak po kontrole obchodného vestníka či registra úpadcov zistíte, že váš dlžník je v konkurze či v reštrukturalizácii, budete môcť svoju pohľadávku uplatniť prihláškou už len elektronicky. Prihláška sa podáva správcovi prostredníctvom osobitného elektronického formulára a musí byť riadne autorizovaná, inak na ňu správca nebude prihliadať a vy tak môžete prísť o šancu, že vaša pohľadávka bude aspoň čiastočne uspokojená. 

5. Oddlženie formou konkurzu už nebude prekážkou prevádzkovania živnosti 

Hoci vás oddlženie zbaví značného bremena, má aj svoje nevýhody. V prípade oddlženia formou konkurzu jedna z nich donedávna spočívala v tom, že ste až 3 roky po osobnom bankrote nemohli podnikať ako živnostník. Aktuálne však zákon výslovne stanoví, že ak došlo k oddlženiu, konkurz vyhlásený na váš majetok už nie je prekážkou prevádzkovania živnosti. 

6. Oddlžením sa budete môcť zbaviť viacerých pohľadávok než doteraz 

Pôvodne zákon uvádzal, že sa oddlženie (okrem iného) nedotýka pracovnoprávnych nárokov voči dlžníkovi. Ak ste teda v zamestnaní napr. spôsobili škodu, hrozilo vám, že ju od vás bude zamestnávateľ vymáhať aj po absolvovaní procesu osobného bankrotu. Po novom právna úprava upresňuje, že sa oddlženie nebude týkať len pracovnoprávnych nárokov zamestnancov dlžníka voči dlžníkovi. 

Pokiaľ ste teda ako živnostník zamestnancom neuhradili mzdu alebo jej časť, zostane vám povinnosť jej zaplatenia aj po skončení oddlženia. 

7. Ak spoločnosť zrušíte a nevstúpite do likvidácie včas, hrozia problémy 

V súlade so zavedením zmien podľa novej právnej úpravy sa bude predpokladať úpadok vašej spoločnosti, ak ani do 90 dní od zverejnenia oznámenia o zrušení vašej spoločnosti nevstúpi táto do likvidácie. S ohľadom na uvedené budú mať veritelia možnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu spoločnosti.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok