Podnikanie má byť od nového roka jednoduchšie: Čo prinesú zmeny?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 8. 2022
Ministerstvo spravodlivosti predložilo do pripomienkového konania novelu niekoľkých zákonov, ktorá umožní zjednodušené zakladanie spoločností s ručením obmedzeným. Uľahčí sa tiež podnikanie zahraničných právnických osôb na slovenskom trhu.
Podnikanie má byť od nového roka jednoduchšie: Čo prinesú  zmeny?

Zdroj: Shutterstock

Zmeny budú prínosné pre značnú časť začínajúcich podnikateľov; ich návrh nadväzuje na trend odstraňovania nadbytočnej administratívy. Proces založenia niektorých s.r.o. sa zrýchli a mal by byť aj menej nákladný. Nadobudnutie účinnosti novej právnej úpravy je plánované na 1. januára 2023.

 Ktorých osôb sa budú zjednodušenia týkať? 

Spoločnosti s ručením obmedzeným 

Ak by bola nová legislatíva schválená v predloženom znení, umožní sa založenie spoločnosti s ručením obmedzeným aj zjednodušeným spôsobom, a to za nasledujúcich podmienok:

1) spoločnosť nebude mať viac než 5 spoločníkov,
2) bude zakladaná za účelom podnikania,
3) predmetom podnikania budú špecifické zákonom stanovené voľné živnosti; navrhovaný zoznam obsahuje až 70 rôznych živností, z tých najbežnejších nechýbajú napr. :

kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod),

- ubytovacie služby s poskytovaním prípravy a predaja jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok,

prenájom nehnuteľností spojený s poskytovaním iných než základných služieb spojených s prenájmom,

prenájom, úschova a požičiavanie hnuteľných vecí,

organizovanie športových, kultúrnych a iných spoločenských podujatí,  

služby súvisiace so skrášľovaním tela.

4) predmet podnikania nebude tvoriť viac ako 10 vybraných činností zo zoznamu živností, ktoré možno zvoliť pri zjednodušenom založení s.r.o.,
5) obchodné meno spoločnosti môže mať výhradne dodatok označujúci jej právnu formu z podobe „r.o.“,
6) vklady spoločníkov budú výlučne peňažné,
7) správcom vkladu bude konateľ spoločnosti,
8) spoločnosť nebude ustanovovať dozornú radu. 

Zjednodušené založenie spoločnosti bude ďalej možné len v prípade, že:

1) jej konateľ nebol právoplatne odsúdený za trestný čin, príp. sa na neho hľadí, akoby nebol odsúdený. Podmienka bezúhonnosti konateľa by teda mala byť sprísnená; štandardne sa vyžaduje, aby konateľ nebol odsúdený za trestný čin hospodársky, trestný čin proti majetku alebo iný trestný čin spáchaný úmyselne, ktorého skutková podstata súvisí s predmetom podnikania (nevyžaduje sa teda úplná bezúhonnosť);
2) spoločníkmi budú len osoby, ktoré majú zriadený účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v rámci SEPA (podmienka je stanovená kvôli preverovaniu existencie osoby, ktorá má byť zapísaná ako spoločník). 

Zároveň budú musieť byť splnené všetky ostatné podmienky, ktoré sú pre založenie spoločnosti s ručením obmedzeným vyžadované zákonom (napr. podmienky stanovené pre minimálnu hodnotu vkladu či základného imania). 

Zahraničné právnické osoby 

Pre úplnosť treba dodať, že nová právna úprava umožní aj jednoduchšie zriadenie podniku alebo jeho organizačnej zložky zahraničnej právnickej osobe, a to ak:

1) pôjde o zriadenie za účelom podnikania,
2) predmetom podnikania budú len špecifické zákonom stanovené živnosti,
3) predmet podnikania nebude tvoriť viac ako 10 vybraných činností zo zoznamu živností, ktoré možno zvoliť v režime zjednodušeného zriadenia podniku či jeho organizačnej zložky. 

Najväčšie prínosy zjednodušeného zakladania s.r.o. 

Pre založenie s.r.o. bude dostupný vzor spoločenskej zmluvy 

Spoločenská zmluva (resp. zakladateľská listina, ak je spoločnosť zakladaná len jedným spoločníkom) je v podstate najkomplikovanejšou prílohou, ktorá sa prikladá k návrhu na zápis spoločnosti s ručením obmedzeným do obchodného registra. Záujemcovia o založenie s.r.o. doteraz riešili vyhotovenie zmluvy tak, že ju buď vytvárali podľa rôznych vzorových dokumentov dostupných na internete, ktoré neboli vždy aktuálne alebo správne; prípadne za vyhotovenie zmluvy (alebo rovno za celý proces vzniku s.r.o.) zaplatili odborníkom.

Po novom bude zdarma k dispozícii oficiálny vzor spoločenskej zmluvy; jeho využitím sa eliminuje riziko, že by k zápisu s.r.o. do obchodného registra nedošlo práve pre chyby v spoločenskej zmluve doloženej k návrhu na zápis. 

Pred vznikom s.r.o. nebude potrebné vybavovať živnosti na živnostenskom úrade 

Jedným z krokov, ktorý je dnes potrebné v súvislosti so založením s.r.o. absolvovať, je návšteva živnostenského úradu a získanie osvedčenia o živnostenskom oprávnení. V prípade zjednodušeného založenia s.r.o. by oprávnenie na prevádzkovanie živnosti malo vzniknúť automaticky dňom zápisu spoločnosti do obchodného registra.

Vzhľadom na to, že zakladatelia budú vyberať len zo špecifických zákonom stanovených živností, teda nebude potrebné vyžiadať oprávnenie od úradu vopred – samotné osvedčenie o živnostenskom oprávnení bude vydávané bezodkladne až po vykonaní zápisu do obchodného registra. 

Zjednodušené zakladanie spoločností bude zastrešovať Okresný súd Žilina 

Prvý zápis údajov o eseročkách založených zjednodušeným spôsobom a prvý zápis podnikov zahraničných osôb alebo ich organizačných zložiek zriadených zjednodušených spôsobom bude vykonávať výlučne Okresný súd so sídlom v Žiline. 

Ministerstvo zároveň avizovalo, že v súvislosti so zjednodušeným zakladaním dôjde tiež k zavedeniu nových online formulárov. Dostupný by mal byť aj interaktívny sprievodca, ktorý pomôže pri ich vypĺňaní a vytváraní príloh potrebných na zaregistrovanie novej eseročky.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok