Ako šetriť energie v domácnosti? Praktické tipy, ktoré fungujú

PR článok | rubrika: PR článok | 23. 5. 2022
Šetrenie energií v domácnosti je síce najčastejšie spájané s úsporou nákladov, no v dnešnej dobe zohráva významnú úlohu aj ďalší aspekt – ochrana životného prostredia. Energetické nároky ľudí tak každým rokom narastajú. Infraštruktúra sa však často nedokáže dostatočne rýchlo prispôsobiť. Pokiaľ chceme predísť ekologickej katastrofe a vážnym výpadkom, šetreniu je potrebné venovať patričnú pozornosť. My sme si pre vás pripravili niekoľko účinných tipov, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Ako šetriť energie v domácnosti? Praktické tipy, ktoré fungujú

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Šetrenie elektrickej energie

Keď sa povie šetrenie energiami, drvivá väčšina ľudí si predstaví práve efektívne využívanie elektriny. Tá je v dnešnom technologickom svete neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Hospodárne spotrebúvanie elektrickej energie vám dokáže ročne ušetriť aj niekoľko stoviek eur. Práve preto stojí táto téma rozhodne za pozornosť.

Všímajte si energetické štítky

Najviac elektriny v domácnosti obvykle zužitkujú veľké spotrebiče – chladnička, sporák, práčka či umývačka riadu. Aby ste mali istotu, že elektrinou nebudú zbytočne plytvať, vyberajte si moderné zariadenia s čo najnižšou spotrebou. O nej hovorí energetický štítok, ktorý je normalizovaný Európskou úniou.

Pozor na „stand byrežim

Efektívne šetrenie elektrickej energie často spočíva v dôraze na detaily. Všímajte si, či televízor, herná konzola alebo notebook pri nečinnosti nie je len v tzv. stand by režime. V takom prípade zariadenie nie je úplne vypnuté, pričom stále spotrebúva malé množstvo elektriny. Keď si to však spočítate, na konci roka možno prídete na to, že kvôli stand by režimu ste niekoľko desiatok eur vyhodili „von oknom“ úplne zbytočne.

Využívajte LED žiarovky

Vedeli ste, že LED svietidlá môžu byť až o 70 % úspornejšie ako klasické halogénové žiarovky? Dokážu tak významným spôsobom znížiť náklady na elektrinu. Nehovoriac o tom, že sú ekologickejšie, majú dlhšiu životnosť a obvykle aj lepšie svietia.

Praktický tip: Ak máte záhradu, na jej osvetlenie môžete použiť svietidlá so zabudovanými solárnymi panelmi. Tie sa nabijú slnečným žiarením počas dňa a následne vydržia svietiť celú noc bez toho, aby ste ich museli dodatočne zásobovať elektrinou zo siete

Šetrenie vody

Aj keď to v našich zemepisných šírkach zatiaľ veľmi nepociťujeme, množstvo využiteľnej sladkej vody na Zemi neustále ubúda. Jej šetrenie je teda na mieste, a to aj z pohľadu úspory financií.

Zmeňte vaše návyky

Zaujímavosťou je, že najčastejšou príčinou plytvania vodou v domácnosti sú nesprávne návyky pri sprchovaní a umývaní rúk. Napríklad, počas mydlenia voda nemusí tiecť vôbec. A čo sa týka oplachovania rúk, pri ňom je obvykle potrebné menšie množstvo vody ako bežne používame. Nehovoriac o čase strávenom v sprche, ktorý môžete pravdepodobne aj vy výrazne minimalizovať.

 

Pozor na úniky

Ak hľadáte spôsoby, ako šetriť energiu, poriadne prekontrolujte všetky tesnenia, spoje rúrok a batérie. Ak vám unikajú hoc aj malé kvapky vody, v súčte to môže predstavovať niekoľko desiatok eur ročne.

Úspora vody v toalete

V prípade moderných toaliet je už štandardom zdvojený ovládač splachovania, vďaka ktorému je možné meniť množstvo použitej vody. Ak máte ešte stále starú toaletu bez tejto funkcie, čo najskôr ju vymeňte za modernejší typ. Ušetriť tak dokážete stovky litrov vody ročne.

Používajte umývačku riadu

Vedeli ste, že umývačka riadu dokáže zredukovať množstvo vody potrebnej na umývanie až o 40 %? Oplachovanie riadu v rukách je nielen menej komfortné, ale aj horšie po stránke hospodárnosti. Dávajte si však pozor na to, aby ste umývačku riadu zapínali až vtedy, keď bude úplne plná. Vďaka tomu bude jej využitie stopercentne efektívne. V opačnom prípade je potrebné používať inteligentné programy, resp. programy špecializované pre spolovice naplnené umývačky.

 

Úspora pri kúrení

Či už kúrite plynom, alebo elektrickou energiou, za zváženie určite stojí zónová regulácia s termostatmi. Vďaka nej môžete nastavovať teplotu kúrenia individuálne pre jednotlivé miestnosti a optimalizovať tak využívanie energií. Ako najlepšie riešenie sa dnes javí podlahové kúrenie, ktoré prináša viacero výhod. Okrem toho, že nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu, zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla v miestnosti a v porovnaní s inými tepelnými zdrojmi má najlepšiu účinnosť.

Tip na záver: Používajte inteligentné termostaty. Tie automaticky vyhodnocujú teplotu v miestnosti a kontinuálne menia výkon kúrenia. Starajú sa tak o optimálny tepelný komfort v miestnosti a zároveň znižujú náklady až o 20 %.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok