Najviac faktúr uhradených na čas bolo v apríli a júni, platobná neschopnosť rastie (zaujímavosti 2019)

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 12. 2019
Platobná neschopnosť v Európe i vo svete rastie, ukazuje európsky prieskum.
Najviac faktúr uhradených na čas bolo v apríli a júni, platobná neschopnosť rastie (zaujímavosti 2019)

Zdroj: Shutterstock

Apríl až jún sú mesiace, kedy sú zákazníci najviac disciplinovaní pri platení faktúr. Týka sa to platobného správania sa v západnej ako aj východnej Európe. Podľa reprezentatívnej štúdie „European Payment Practices 2019“ skupiny EOS, európske spoločnosti zaznamenali v druhom kvartáli roka len 2 percentá oneskorených platieb. V ostatnom období to bolo 6 až 7 percent úhrad po termíne. 

Tri štvrtiny respondentov však v prieskume uviedlo, že načasovanie nehrá rolu z pohľadu akumulácie neskorých platieb.  

Načasovanie úhrad po termíne splatnosti

Ak sa bližšie pozrieme na Slovensko, rozdiely v platobnej disciplíne z hľadiska časového obdobia nebadá 79 percent oslovených spoločností. Pre tých, ktorí rozdiely vidia, bola horšia druhá polovica roka (júl až december, zhodne po 6 % neskorých platieb v oboch kvartáloch). Počas druhého kvartálu u nás firmy zaznamenali len 2 percentá úhrad po termíne. Január až marec to bolo 5 %.                                                               

„Zlá platobná disciplína zákazníkov môže vážne skomplikovať chod podnikania a v krajnom prípade aj ohroziť existenciu danej firmy. Odporúčam preto obrátiť sa na spoločnosti zaoberajúce sa správou a manažmentom pohľadávok, ktoré vám ochotne pomôžu v prípade problémov s oneskorenými úhradami faktúr,“ poznamenal Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko.

Do prieskumu bolo zapojených viac ako 3 400 spoločností v 17 európskych štátoch. Predmetom analýzy sa stali názory odborníkov na manažment pohľadávok zo spoločností, ktoré majú ročné príjmy v priemere 28 milión eur s počtom zamestnancov 180.

 

platenie faktúr na čas štatistiky

Niekoľko „naj“ v európskych krajinách:

  • medzi západoeurópskymi krajinami sa najviac neskorých platieb (14 %) nahromadilo v období júl – september v Dánsku
  • rovnako v Dánsku bolo najmenej platieb po termíne v apríli až júni (0 %)
  • spomedzi krajín vo východnej Európe bolo najviac neskorých úhrad v júli až septembri v Slovinsku ( 20 %)
  • Slovinsko malo tiež najmenej názorov, že načasovanie rolu nehrá (48 %)
  • žiadne rozdiely z časového hľadiska nebadá najviac respondentov v rámci celej Európy v Poľsku (81 %)   

Ďalší prieskum ukazuje rastúcu neschopnosť platiť vo svete

Spomedzi všetkých hodnotených krajín v rámci analýzy spoločnosti Euler Hermes patrí Slovensko k tým krajinám, kde sa očakáva najvyšší nárast platobnej neschopnosti firiem. V roku 2019 by mal počet prípadov insolvencií u nás narásť o +27 %. 

Analytici spoločnosti Euler Hermes, ktorá sa venuje poisteniu obchodných pohľadávok, nemajú dobré správy ani v prípade globálneho indexu platobnej neschopnosti – odhadujú medziročné zvýšenie o + 8% (2019/2020).

Analýza ďalej očakáva, že v 2 z 3 krajín sveta sa v roku 2020 zhorší platobná neschopnosť podnikov a takmer 3 z 5 krajín skončia s väčším počtom platobných neschopností, ako mali pred globálnou hospodárskou krízou v rokoch 2008 – 2009. Kým na Slovensku sa očakáva výrazný nárast insolvencií (+27%), naši českí susedia by si mali pohoršiť o +5 %, Poľsko o +3%, naopak v Maďarsku sa predpovedá zlepšenie o -10%.

Rok 2019 nebol úplne ideálny

„Rok 2019 možno označiť za rok kolísania trhu, politickej neistoty a klesajúcich výsledkov hospodárskej politiky vo svete,“ konštatuje Peter Mucina, riaditeľ spoločnosti Euler Hermes na Slovensku.

Aktuálne podľa neho vstupujeme do dlhodobého obdobia s nízkym rastom, pričom sa očakáva, že svetový obchod s tovarom a službami v tomto roku porastie len o 1,5 %, čo je najnižšia miera od roku 2009. „Napriek tomu, že recesia je už viditeľná v odvetviach obchodu s tovarom a vo výrobe, plnohodnotná recesia sa v roku 2020 neočakáva. Obzvlášť tvrdo zasiahnutý je však automobilový priemysel, najmä v Nemecku, pretože musí zvládnuť spomalenie dopytu v USA, prvé zníženie dopytu v Číne za dekádu, rýchle spomalenie na indickom trhu, následky Brexitu a nové emisné normy v Európe.“ 

Globálne HDP by malo budúci rok rásť

Po automobilovom priemysle nasleduje elektrotechnický sektor. Vo všeobecnosti možno povedať, že priemyselnou recesiou sú postihnuté najmä vstupy do výroby a medziprodukty. Celkovo sa vo svete očakáva mierne spomalenie rastu globálneho HDP na 2.4% v roku 2020.

Rastú negatívne dopady veľkých insolvencií (bankroty spoločností s ročným obratom presahujúcim 50 mil. EUR). V prvej polovici roku 2019 bolo celosvetovo zaznamenaných viac ako 150 insolvencií takýchto firiem a to s celkovým obratom vo výške 88,2 miliárd EUR, čo predstavuje výrazný nárast proti rovnakému obdobiu 2018 (+37%). Z hľadiska počtu platobnej neschopnosti boli za sledované obdobie najviac zasiahnuté odvetvia obchodu (24), stavebníctva (20) a metalurgie (16). Naproti tomu  strojársky priemysel zaznamenal výrazný pokles počtu insolvencií (-10).

V snahe o obmedzenie rizika v dôsledku globálnej platobnej neschopnosti Peter Mucina odporúča firmám poistenie ich pohľadávok. „Vďaka nemu budete mať k dispozícii efektívne hodnotenie potenciálnych odberateľov doma aj v zahraničí, čím získate ochranu pred možným neuhradením faktúr a zaistenie plynulého chodu vášho podnikania.“  

Anketa

Platia vaši dodávatelia faktúry načas?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok