Príplatky za prácu v roku 2019: viac peňazí za prácu v noci a cez víkend

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 2. 2019
Národná rada SR minulý rok schválila zvyšovanie príplatkov za prácu. Po minuloročnom zvyšovaní dostanú pracovníci, ktorých sa to týka viac peňazí aj od 1. mája 2019.
Príplatky za prácu v roku 2019: viac peňazí za prácu v noci a cez víkend

Zdroj: Shutterstock

Nové príplatky za prácu v noci a cez víkend. To je dobrá správa pre zamestnancov, pre zamestnávateľov je to novinka s tak trochu horkejšou príchuťou. Prvá fáza nových príplatkov za prácu začala v máji 2018, v tomto roku vstupuje do platnosti druhá fáza zvyšovania príplatkov. Polepšia si všetci tí, ktorí pracujú v sobotu, nedeľu i v noci.

Vyššie príplatky za prácu cez víkend (2019)

Podľa novely zákona je príplatok za každú hodinu práce cez víkend rozdelený aj podľa toho, či pracujete v sobotu alebo v nedeľu. Novinka sa týka zamestnancov zamestnaných na trvalý pracovný pomer, ale aj tzv. dohodárov.

Príplatok za prácu v sobotu:

  • od 1.1.2019: 25 % minimálnej mzdy za hodinu
  • od 1.5.2019: 50 % minimálnej mzdy za hodinu

Príplatok za prácu v nedeľu:

  • od 1.1.2019: 50 % minimálnej mzdy za hodinu
  • od 1.5.2019: 100 % minimálnej mzdy za hodinu
 

Vyššie príplatky za prácu počas sviatkov (2019)

Zákon hovorí, že po novom je príplatok za prácu počas sviatku ohodnotený najmenej vo výške 100% priemerného zárobku zamestnanca. Ak zamestnávateľ vypláca zamestnancovi minimálnu mzdu, bude jeho hodinová sadzba za prácu cez sviatok vo výške 2,989 eur na hodinu.

Vyššie príplatky za prácu v noci (2019)

Nočná práca je práca vykonávaná v čase medzi 22. hodinou a 6. hodinou. Za prácu v tomto časovom intervale patrí zamestnancovi s účinnosťou od 1. mája 2019 okrem dosiahnutej mzdy aj mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu vo výške najmenej 40 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

Ak však zamestnanec vykonáva tzv. rizikovú prácu, patrí mu mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu vo výške najmenej 50% minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

Menšie firmy to za určitých okolností môžu mať jednoduchšie. V kolektívnej zmluve sa totiž môžu dohodnúť aj na nižšej mzde za prácu v noci. Ide o tzv. výnimku, ktorú zamestnávateľ môže uplatniť, ak sa prevažná časť práce pravidelne vykonáva v noci a ak nejde o zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu.

V pracovnej zmluve však možno dohodnúť nižšiu sumu mzdového zvýhodnenia iba v prípade, že ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a ktorý k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka zamestnával menej ako 20 zamestnancov.

V prípade takejto výnimky je sadzba za nočnú prácu vo výške najmenej 35 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu. S vedúcim zamestnancom je možné v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú nočnú prácu (§ 123 ods. 2 Zákonníka práce). Mzdové zvýhodnenie v takom prípade vedúcemu zamestnancovi nepatrí.

Minimálna mzda na hodinu v roku 2019

Sumu minimálnej mzdy na príslušný rok ustanovuje vláda nariadením. Pre rok 2019 ustanovila vláda nariadením minimálnu mzdu v eurách na hodinu sumou 2,989 eur.

To znamená, že od 1. mája 2019 patrí zamestnancovi za nočnú prácu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,1956 eur za hodinu (pri uplatnení výnimky patrí zamestnancovi za nočnú prácu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,04615 eur za hodinu). Pri rizikovej práci patrí od 1. mája 2019 mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,4945 eur za hodinu.

Čo v prípade, že sviatok a víkend sú v rovnaký deň

Ak sviatok pripadne na sobotu či nedeľu, dochádza k súbehu príplatkov. Rovnako je tomu aj v prípade nočnej práce počas víkendu či sviatku. Čo to znamená v praxi? To, že okrem príplatku za prácu v nedeľu majú zamestnanci nárok aj na príplatok za prácu vo sviatok a môžu si tak zarobiť v daný deň niekoľkonásobok svojej mzdy.

V roku 2019 sa to týka štyroch konkrétnych dní. Štátne sviatky v roku 2019 totiž pripadli na dni 6. januára, 1. a 15. septembra a 17. novembra.

Anketa

Chodíte do práce aj počas sviatkov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+36
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok