Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 14. 5. 2024
Po rozvode v roku 2021 prichádza k deleniu slávnej nadácie. Melinda Gates už v dobročinnej organizácii pôsobiť nebude. Berie si so sebou aj svoj podiel, ktorý podľa vlastných slov chce použiť na ochranu žien a rodín.
Nadácia manželov Gatesovcov končí, Melinda odchádza s vyše 12 miliardami „vo vrecku“

Zdroj: Reprofoto: FB/Melinda French Gates

Melinda Gatesová nedávno ohlásila svoju rezignáciu z riadiacej pozície v nadácii, ktorú spolu s Billom Gatesom založili. Pár sa v roku 2021 rozviedol, no pôvodne plánovali, že sa spolu naďalej budú venovať filantropii. Dnes je jasné, že nadácia Billa a Melindy Gatesovcov je minulosťou a po novom to bude Nadácia Billa Gatesa.

Dobročinnosť bude robiť každý sám

V oznámení o svojom odchode z nadácie Melinda Gatesová prezradila, že jej dohoda s Billom Gatesom jej zabezpečí finančné prostriedky na ďalšie filantropické úsilie. Uviedla, že po odchode z nadácie bude mať k dispozícii 12,5 miliardy dolárov, ktoré plánuje využiť na podporu žien a rodín. Konkrétne plány, ako tieto prostriedky využije, však neuviedla.

Zmeny v nadácii pokračujú, keďže sa premenuje z Nadace Billa a Melindy Gatesovcov na Gatesova nadácia, čím reflektuje Melindin odchod a to, že Bill Gates zostane jediným predsedom. Generálny riaditeľ nadácie, Mark Suzman, potvrdil, že funkciu spolupredsedy nadácie Melinda opustí 7. júna.

Bill Gates na sociálnej sieti X vyjadril ľútosť nad Melindiným rozhodnutím odísť, ale zároveň vyjadril presvedčenie, že jej budúce filantropické projekty budú mať významný dopad. Od svojho založenia v roku 2000, nadácia vynaložila viac ako 75 miliárd dolárov na boj proti chorobám a chudobe, čím sa stala jednou z najvplyvnejších humanitárnych organizácií na svete.

 

Nadácia pomohla mnohým, dostávala za to hejt

Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, založená v roku 2000, predstavuje jedno z najväčších filantropických úsilí na svete. Bill Gates, zakladateľ Microsoftu, a jeho manželka Melinda vytvorili túto nadáciu s cieľom riešiť niektoré z najväčších globálnych výziev, ako sú zdravotná starostlivosť, vzdelávanie a zníženie extrémnej chudoby.

Jedným z najväčších úspechov nadácie je jej boj proti malárii, tuberkulóze a HIV/AIDS. Nadácia investovala miliardy dolárov do výskumu a distribúcie liekov, čo prispelo k výraznému zníženiu počtu úmrtí na tieto choroby v rozvojových krajinách. Financovali vývoj nových vakcín a liekov a podporovali distribúciu moskytier. Nadácia tiež kládla veľký dôraz na zlepšenie vzdelávania. Iniciovali projekty na zlepšenie školských osnov, školenia učiteľov a podporu študentov z marginalizovaných komunít. Tieto iniciatívy pomohli miliónom detí získať lepšie vzdelanie a tým aj lepšie životné príležitosti.

Nadácia sa zameriavala aj na podporu ekonomickej mobility. Investovali do programov, ktoré pomáhali ľuďom z chudobných oblastí získať prístup k finančným službám, mikroúverom a ekonomickým príležitostiam, čo umožnilo ľuďom zlepšiť svoje životné podmienky a vytvoriť si stabilnejšiu budúcnosť.

Gatesovci financujú kontroverzný výskum

Počas pandémie COVID-19 zohrala nadácia kľúčovú úlohu, keď investovala miliardy dolárov do vývoja vakcín, testovania a liečby. Podporovali distribúciu vakcín v chudobných krajinách, čím prispeli k zníženiu šírenia vírusu a zachránili nespočetné množstvo životov. V konšpirátorských kruhoch sa s nevídanou intenzitou začali šíriť tie najhnusnejšie hoaxy.

Falošné správy sa v súvislosti s nadáciou Gatesovcov šírili vždy, no počas pandémie to bolo azda najvypuklejšie. Jedna z najrozšírenejších fám tvrdí, že Bill Gates plánuje prostredníctvom vakcín zredukovať populáciu planéty. Gates však vysvetľoval, že lepšia zdravotná starostlivosť vedie k nižšej úmrtnosti detí, čo následne motivuje rodiny k tomu, aby nemali toľko detí. 

Nepravdivé informácie o Gatesovcoch sa však šírili dávno pred Covidom. Známy hoax tvrdí, že Gates stojí za vypustením geneticky modifikovaných komárov, ktoré spôsobujú choroby. V skutočnosti nadácia financuje výskum zameraný na boj proti malárii pomocou komárov, ktoré sú geneticky upravené, aby nemohli prenášať túto chorobu. Nedávne fake news tvrdia, že Gates financuje vývoj inhalovateľných vakcín, ktoré by mohli byť použité bez súhlasu ľudí. Tieto tvrdenia skresľujú výskum, ktorý je stále v experimentálnej fáze a nemá žiadne schválenie na použitie bez informovaného súhlasu.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

21. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

Digitálne euro, projekt vedený Európskou centrálnou bankou, je v plnom prúde príprav. Táto digitálna verzia hotovosti, na rozdiel od kryptomien, bude centralizovaná a kontrolovaná ECB.... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

20. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Jozef Majský, muž, ktorý sa stal symbolom podvodov a finančných škandálov na Slovensku, zomrel vo veku 78 rokov. Mnohí si ho pamätajú ako človeka, ktorý tuneloval nebankovky a obral... celý článok

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

20. 5. 2024 | Barbora Magočová

5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

Česi a Slováci žili dlhý čas v spoločnom štáte. Po rozdelení si ale obe krajiny začali spravovať svoje záležitosti samy. Hoci to nepočúvame radi, treba si priznať, že nás Česko v mnohých... celý článok

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dubaj je rajom špinavých peňazí a kamarátov Smeru

Investigatívni novinári spracovali uniknuté dáta o vlastníkoch nehnuteľností v Dubaji. Úniky odhalili nielen svetových zločincov, ale aj niekoľko známych mien zo Slovenska. Napríklad... celý článok