Zamestnanci sa dočkali. Od 1. mája ich čakajú vyššie mzdy

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 21. 2. 2018
Po niekoľko mesačnom čakaní na zvýšenie mzdy sa zamestnanci konečne dočkali. Poslanci odklepli vyššie príplatky za víkend, nočnú prácu, sviatok a niektorí sa môžu tešiť aj na 13. a 14. plat.
Zamestnanci sa dočkali. Od 1. mája ich čakajú vyššie mzdy

Zdroj: Shutterstock

Schválená novela Zákonníka práce

14. februára parlament schválil novelu Zákonníka práce, ktorá obsahuje zvýšenie príplatkov za prácu cez víkend, sviatok a v noci. Platy budú rásť v dvoch obdobiach. Prvá vlna príde 1. mája 2018 a druhá presne o rok, respektíve 1. mája 2019. Novela obsahuje aj úpravu 13. a 14. platu, ktorý budú zamestnávatelia aj naďalej vyplácať dobrovoľne. Takéto odmeny pre zamestnancov by mali byť oslobodené od dane a odvodov, ale len do výšky 500 eur. Ak sa zamestnávateľ rozhodne, že bude vyplácať 13. a 14. plat, musí byť zhruba vo výške mesačného priemeru zamestnanca.

Práca v noci

Jednou z noviniek je zvýšenie príplatku za prácu v noci. V rámci prvého zvyšovania, ktoré začne platiť od 1. mája bude príplatok za nočnú prácu pri všeobecnom zamestnaní 30 % minimálnej mzdy za hodinu. Pri rizikových povolaniach to bude 35 %. V roku 2019 by mali príplatky stúpnuť ešte o niečo vyššie a to na 40 % pri všeobecnom zamestnaní a 50 % minimálnej hodinovej mzdy pri rizikovom povolaní.

Zamestnávatelia môžu toto navýšenie aj mierne obísť. Klauzula v Zákonníku práce dovoľuje uviesť menší príplatok v kolektívnej zmluve, ktoré majú niektoré firmy s odbormi svojich zamestnancov. Aj tam je však určený minimálny príplatok, ktorý musí byť 25 % v tomto roku. A od 1. mája 2019 minimálne 35 %. Firmy, ktoré nemajú odbory budú môcť dohodnúť platové podmienky za nočnú prácu už v pracovnej zmluve. Avšak, pri rizikových povolaniach to nebude možné a zamestnávateľ bude musieť vyplácať príplatky v zákonom stanovenej výške.

Zvýšenie príplatku za prácu v noci

Dátum platnosti / Povolanie Rizikové Všeobecné
1.5.2018 35 % 30 %
1.5.2019 50 % 40 %

Zvýšenie mzdy 2018: Práca cez víkend, sviatok a v noci

Zdroj foto: shutterstock

Víkendové príplatky

Do schválenia tejto novely neexistoval žiadny bod Zákonníka práce, ktorý by platovo zvýhodňoval prácu počas víkendu. Od mája si teda zamestnanci prilepšia aj za prácu počas víkendových dní. Sobotná pracovná šichta bude v prvej vlne úprav zvýšená o 25 % a v roku 2019 až o 50 % minimálnej hodinovej mzdy.

Výnimkou nebude ani práca počas nedele. Aj v tomto prípade bude príplatok zvýšený v dvoch etapách. Od 1. mája si zamestnanci prilepšia za pracovnú nedeľu o príplatok vo výške 50 %, v roku 2019 až o 100 % minimálnej mzdy na hodinu.

Zvýšenie príplatkov za prácu počas víkendov

Dátum platnosti / Pracovný deň Sobota Nedeľa
1.5.2018 25 % 50 %
1.5.2019 50 % 100 %

Sviatok

V rámci sviatku priniesla novela zvýšenie s pôvodného príplatku 50 % na 100 % priemerného zárobku zamestnanca. Zamestnávateľom ostáva aj možnosť ponúknuť zamestnancovi za odpracovaný sviatok náhradné voľno. Ak pracujete v noci a zároveň počas sviatku, máte nárok na oba príplatky súčasne.

Zvýšenie príplatku za prácu počas sviatku

Dátum platnosti / Zvýhodnený pracovný deň Sviatok
1.5.2018 100 %

TIP: Aké boli príplatky pred novelou zákona

Odmeny vo forme 13. a 14. platu

Žiadny zákon zamestnávateľom neprikazuje vyplácať 13. a 14. plat. Poslanci však v tejto veci urobili niekoľko menších zmien. Zamestnávateľ môže zamestnancom vyplácať odmeny vo forme 13. a 14. platu, ale len pod podmienkou, že budú vyplácané vo výške priemerného mesačného platu zamestnanca.

Vláda dokonca oslobodila 13. a 14. plat od odvodov a daní, ale iba za odmeny do sumy 500 eur. Oslobodenie tejto sumy má však aj isté podmienky. 13. plat oslobodený od dane a odvodov dostane len zamestnanec, ktorý v zamestnaní odpracoval aspoň 2 roky. Pri 14. plate sa musí jednať o zamestnanca s 4-ročným pôsobením vo firme. Ak budú splnené stanovené podmienky, prvé takéto odmeny by sa mali vyplácať už v júni a decembri 2018.

Práca nadčas

Bez zmeny ostáva práca nadčas. Ak zamestnanec pracuje nad rámec týždenného pracovného limitu, má nárok na príplatok vo výške 25 %. V rizikových zamestnaniach je to až do výšky 35 % priemerného zárobku.

Počas roka vás môže zamestnávateľ požiadať maximálne o 150 hodín nadčasu, ale dobrovoľne môžete odpracovať ďalších 250 hodín k tomu. Ročná hranica práce nadčas je teda 400 hodín.

Zdroj: Zákonník práce

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok