Je nutné podpisovať novú zmluvu so zamestnancami pri zmene vlastníka spoločnosti?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 28. 12. 2011
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Je nutné podpisovať novú zmluvu so zamestnancami pri zmene vlastníka spoločnosti?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

 

Je nutné podpisovať novú zmluvu so zamestnancami pri zmene vlastníka spoločnosti?

Otázka:

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť v oblasti pracovného práva. Vo firme som zamestnaná 7 rokov, ako účtovníčka. PP je uzatvorený na dobu neurčitú. Od decembra by sme mali patriť pod inú spoločnosť, ktorá ma sídlo v inom meste a tam sa bude viesť aj účtovníctvo. Od decembra máme uzatvárať nové zmluvy pre spoločnosť, pod ktorú budeme patriť.

Moje otázky: Môžu mi zmeniť pracovnú zmluvu na dobu určitú so skúšobnou dobou, keď teraz mám zmluvu na dobu neurčitú, zmeniť mzdové ohodnotenie  smerom nadol, alebo preradiť na inú prácu? Ak nebudem súhlasiť mám nárok ukončiť PP podľa par. 63 a,b ZP? V akom časovom intervale sú povinní zaslať výpoveď, ak nesúhlasím s podmienkami (môžu zaslať to napr.28.11., a vzpovedná lehota začne plynúť od 1.12.)? Potom nestihnem dať dohodu, ak nechcem výpovednú lehotu, ale odstupné? 

Odpoveď:

Dobrý deň, ak zanikne zamestnávateľ, ktorý má právneho nástupcu, prechádzajú práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov na tohto nástupcu, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Pokiaľ Váš súčasný zamestnávateľ nezaniká resp. zaniká bez právneho nástupcu, potom sa Váš pracovný pomer so súčasnou spoločnosťou musí ukončiť a to buď dohodou alebo výpoveďou.

V tomto druhom prípade nie je možný automatický prechod práv na inú spoločnosť. Často to zamestnávatelia robia tak, že založia novú spoločnosť a uzatvárajú nové zmluvy s tým, že pôvodný pracovný pomer zanikne na základe dohody. Zamestnanci si v tomto prípade musia dávať pozor, pretože ak si s novým zamestnávateľom (ktorý nevstúpil do práv pôvodného zamestnávateľa) dohodnú napríklad novú skúšobnú dobu, zamestnávateľ s nimi môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe bez udania dôvodu.

Keďže Vás nový zamestnávateľ núti uzatvárať nové zmluvy, nepôjde o prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov na nástupcu, ale pôjde o novú nezávislú spoločnosť. Pokiaľ ide o odpovede na Vaše otázky: Vaša pôvodná zmluva zostáva v platnosti, ak sa nedohodnete o skončení pracovného pomeru. Nie ste povinná uzatvárať novú zmluvu. Ak ju neuzatvoríte, ak Vás nebudú chcieť ďalej zamestnávať budú Vám musieť dať výpoveď podľa § 63 Zákonníka práce. Vy, ak nechcete skončiť pracovný pomer, nemusíte dávať výpoveď, výpoveď Vám dá zamestnávateľ, pretože v opačnom prípade by Vám musel vyplácať mzdu. Nemôžu Vás teda jednostranne preradiť na inú prácu alebo Vám znížiť mzdu. Ak s nimi uzatvoríte novú zmluvu, bude to nová pracovná zmluva s novými podmienkami, s ktorými ste súhlasili. Ak Vám dajú výpoveď dňa 28.11.2011, výpovedná lehota začne plynúť od 01.12. Ak budete chcieť skončiť pracovný pomer dohodou a dostať odstupné, musíte to stihnúť oznámiť zamestnávateľovi ešte pred začatím plynutia výpovednej lehoty.

Aká hypotéka je výhodná pre kúpu domu v Maďarsku?

Otázka:

Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť, aká hypotéka by bola pre nás najlepšia? Priateľ je zamestnancom Policajného zboru, jeho príjem je cca 500 eur v čistom. Ja zatiaľ študujem. Priateľ si chce zobrať úver na Slovensku na kúpu nehnuteľnosti v Maďarsku v hodnote 45 000 eur. Počuli sme o americkej hypotéke, len nevieme, že v ktorej banke je to najvýhodnejšie. Priateľovi rodičia by založili dom a moja mama by sa zaručila svojím príjmom, cca 600 eur. V ktorej banke by to bolo pre nás najvýhodnejšie? Chceli by sme mesačnú splátku v hodnote 200 eur - konštantnú mesačnú splátku na dobu splácania 30 rokov (od júla budem pracovať a mám zdediť nejaké peniaze - počuli sme, že v niektorých bankách sa dá raz do roka vložiť ľubovoľná finančná čiastka - radi by sme to využili a hypotéku by sa nám potom podarilo predčasne splatiť). Prosím Vás, poraďte nám. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň,
predčasne splatiť úver môžete vždy, avšak bezplatne je to len v období výročia fixácie. Inak sú mimoriadne splátky veľmi vysoko spoplatnené a to by sa Vám neoplatilo. Napríklad ak určite viete, že do roka budete mať nejaké peniaze, ktoré by ste použili na splatenie, môže byť pre vás zaujímavá fixácia hypotéky na 1 rok. Inak, keď plánujete využiť hypotéku s dobou splácania 30 rokov, volila by som radšej dlhšie doby fixácie - aspoň 5 rokov. V období výročia fixácie a Vám totiž vždy menia úrokové sadzby. V súčasnej dobe sú úroky veľmi nízke a v budúcnosti sa predpokladá, že budú skôr rásť než klesať .

Pokiaľ si chcete požičať peniaze na nehnuteľnosť v zahraničí, tak skutočne z hypotekárnych úverov môžete využiť len americkú hypotéku

Najvýhodnejšiu hypotéku si môžete vypočítať v našej kalkulačke Najvýhodnejšia hypotéka.
Stiahnite si úplné aktuálne platné znenie zákona o dani z príjmov

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok