Doložka zákazu konkurencie v pracovnej zmluve

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 12. 12. 2011
V ostatnej novele Zákonníka práce sa konkurenčná doložkav pracovnej zmluve stala (konečne legálnym) inštitútom nášho právnehoporiadku. No pre zamestnávateľa, ktorý sa chce takto chrániť to nebudelacná záležitosť.
Doložka zákazu konkurencie v pracovnej zmluve

Zdroj: Shutterstock

Situácia ohľadne možnosti konkurenčného pôsobenia zamestnanca je podľa súčasnej právnej úpravy zakotvenej v Zákonníku práce (t.j. zákon č. 311/2001 Z.z.) oveľa jasnejšia. Od 1. septembra 2011 náš Zákonník práce uvádza konkurenčnú doložku ako legálny spôsob, ktorým možno obmedziť výkon zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru.

Dá sa povedať, že ide u nás o úplnú novinku. Napríklad v Českej republike ju poznajú už pár rokov. Tento inštitút, ktorý si môžu zmluvné strany zakotviť v pracovnej zmluve obmedzuje zamestnanca aby vykonával zárobkovú činnosť, ktorá by mala konkurenčný charakter k predmetu podnikania zamestnávateľa. No nebude to zadarmo a nebude sa to dať dohodnúť v pracovnej zmluve vždy.

Vymáhateľnosť doložky

Aj keď ide o nový inštitút v praxi sa často v pracovných zmluvách vyskytoval, no nemal oporu v zákone a povinnosť zdržať sa výkonu určitej činnosti sa od bývalého zamestnanca nedala nijako vymáhať. Dnes už tu táto možnosť existuje, no treba si dať pozor aby bola v súlade so Zákonníkom práce, inak jej hrozí neplatnosť. V takom prípade je opäť táto požiadavka na zamestnanca nevymožiteľná.

V pracovnej zmluve si zamestnávateľ a zamestnanec môžu dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu  vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter.  Určitou dobou sa tu myslím najviac jeden rok.

Túto podmienku môžu dohodnúť, iba ak zamestnanec v priebehu trvania pracovného pomeru má možnosť nadobudnúť informácie alebo znalosti, ktoré nie sú bežne dostupné a ich využitie by mohlo privodiť zamestnávateľovi podstatnú ujmu.

Peňažná náhrada pri plnení konkurenčnej doložky

Pričom platí, že zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť zamestnancovi primeranú peňažnú náhradu (najmenej v sume 50 % priemerného mesačného zárobku zamestnanca) za každý mesiac plnenia záväzku. Peňažná náhrada je splatná vo výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, a to za predchádzajúce mesačné obdobie. Zákonník práce umožňuje aby si splatnosť dohodli aj inak.

Ak si to zamestnávateľ rozmyslel a nepožaduje aby zamestnanec dodržal túto doložku môže jednostranne od záväzku odstúpiť (písomne!), ale len počas trvania pracovného pomeru zamestnanca. Záväzok potom zaniká prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bolo odstúpenie doručené druhej zmluvnej strane, najneskôr však posledným dňom trvania pracovného pomeru.

Zamestnanec sa môže aj „vykúpiť“ z tejto povinnosti, ale iba v prípade, ak si to so zamestnávateľom v pracovnej zmluve dohodol. Nejde o klasické vykúpenie sa zo záväzku, pretože Zákonník práce ustanovuje, že zmluvné strany (zamestnávateľ a zamestnanec)  sa môžu dohodnúť  na primeranej peňažnej náhrade, ktorú je zamestnanec povinný zaplatiť, ak poruší svoj záväzok. Pričom zaplatením peňažnej náhrady záväzok zamestnanca zanikne.  Suma tejto náhrady nesmie presiahnuť celkovú sumu peňažnej náhrady zamestnávateľa, ktorú je povinný vyplatiť zamestnancovi pri dodržaní záväzku. Suma peňažnej náhrady sa primerane zníži, ak zamestnanec splnil svoj záväzok sčasti.

V prípade, ak by zamestnávateľ nevyplatil peňažnú náhradu do 15 dní od uplynutia jej splatnosti môže zamestnanec záväzok (písomne!) vypovedať. Záväzok zaniká dňom, v ktorom bola výpoveď doručená druhej zmluvnej strane. Teda, ak zamestnávateľ nedodrží svoju povinnosť nebude zamestnanec akýmsi „rukojemníkom,“ ale po vypovedaní môže  prácu, ktorej sa rozumie vykonávať ďalej a u iného zamestnávateľa. Na ochranu zamestnanca slúži aj ustanovenie, ktoré umožňuje súdu záväzok obmedziť alebo zrušiť. A to v prípade, ak obmedzenie zárobkovej činnosti dohodnuté v pracovnej zmluve je väčšie, ako to vyžaduje potrebná miera ochrany zamestnávateľa.

Zákonník práce síce ustanovuje, že konkurenčná doložka musí byť obligatórne súčasťou pracovnej zmluvy, no ďalej uvádza, že v kolektívnej zmluve je možné vymedziť okruh zamestnancov, s ktorými možno dohodnúť obmedzenie zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru, dobu trvania obmedzenia zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru, minimálnu mieru primeranej peňažnej náhrady a obmedzenie najvyššej sumy peňažnej náhrady.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok