Pracovný pomer na dobu určitú: kedy a ako môžete byť zamestnaní

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 7. 7. 2010
Zmeny, ktoré sa týkajú zákonníka práce, ovplyvňujú trh práce a tým aj zamestnanosť. Posledné úpravy začali platiť od 1. marca 2010. Ako pozmenili nové úpravy možnosti zamestnávania na dobu určitú?
Pracovný pomer na dobu určitú: kedy a ako môžete byť zamestnaní

Zdroj: Shutterstock

Do konca februára vás zamestnávateľ mohol zamestnať na dobu určitú až na tri roky, opakovane v priebehu troch rokov vás však mohol zamestnanť len raz.  Ak vás zamestnávateľ zamestnal na dobu určitú najskôr napríklad na 6 mesiacov, mohol vás opätovne zamestnanť na dobu určitú napríklad na 10 mesiacov ešte raz. Spolu by ste tak u jedného zamestnávateľa boli zamestaní 16 mesiacov. Po týchto 16 mesiacoch vás však už zamestnávateľ nesmel zamestnať na dobu určitú. Pokiaľ chcel, aby ste zostali pre neho pracovať musel vás zamestnať na dobu neurčitú.

Dvakrát za dva roky a dosť!

V súčasnosti platí, že vás zamestnávateľ môže na dobu určitú zamestnať opätovne dvakrát avšak maximálne počas doby dvoch rokov. Podľa nášho príkladu vám tak môže byť pracovný pomer predĺžený na dobu určitú ešte raz, ale maximálne na 8 mesiacov (6+10+8 = 2 roky).

Podmienku dvoch rokov zamestnávateľ nemusí dodržať, ak uvedie vecný dôvod k opätovnému predĺženiu pracovného pomeru na dobu určitú. Takýmto vecným dôvodom môže byť napríklad: zastupovanie zamestnankyňe počas materskej dovolenky a podobne.

Zamestnávateľ váš môže opätovne zamestnať aj ak ste boli zamestnaní na dva roky na zastupovanie zamestnankyňe počas materskej dovolenky avšak iba ak po skončení zastupovania s vami zamestnávateľ plánuje opätovne dohodnúť pracovný pomer na dobu určitú na zastupovanie ďalšieho zamestnanca napríklad počas výkonu verejnej funkcie. V takomto prípade vás môže zamestnávateľ opätovne zamestnať na dobu určtitú, pretože je uvedený vecný dôvod, ktorý zákon povoľuje. Tým dôvodom je zastupovanie zamestnanca.

Ďalšie dôvody, kedy zákon umožňuje opakovane predĺžiť pracovný pomer na určitú dobu nad dva roky:

  • zastupovanie zamestnanca
  • vykonávanie prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku
  • vykonávanie prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),
  • vykonávania opatrovateľskej služby podľa osobitného predpisu
  • vykonávania prác, pre ktoré sa vyžaduje vzdelanie umeleckého smeru
  • vykonávania prác tvorivého zamestnanca vedy, výskumu, vývoja,
  • vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve

Kedy sa pracovný pomer tvári ako na dobu určitú avšak nie je

Ak sa so zamestnávateľom dohodnete na pracovnom pomere na dobu určitú, ale nedohodnete si ho písomne (t.j. neuvedie sa to písomne v zmluve), považuje sa takýto pracovný pomer za dohodnutý na neurčitý čas.  Aj keby zamestnávateľ uviedol v zmluve, že sa jedná o pracovný pomer na určitú dobu avšak neuviedol by dobu trvania, je takýto pracovný pomer považovaný za pomer na dobu neurčitú.

Potrebujete sa poradiť vo veciach pracovného pomeru. Opýtajte sa bezplatne v právnej poradni.

Čo po uplynutí určitej doby?

Keď uplynie dohodnutá doba pracovný pomer  sa skončí. Pri skončení tohto pracovného pomeru nemáte nárok na odstupné ani na odchodné.

Ak by ste pokračovali  po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas. (Máte otázky z tejto oblasti? Kliknite na odkaz a opýtajte sa v právnej poradni.)

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok