Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 5. 4. 2024
Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu potvrdil minister práce Erik Tomáš v relácii RTVS „Sobotné dialógy”.
Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Zdroj: Shutterstock

Výpočet minimálnej mzdy podľa súčasných pravidiel

Minimálna mzda sa každoročne mení, pričom sa určuje ako 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, pre ktorý sa mzda určuje. V prípade, že sa sociálni partneri dohodnú, výška minimálnej mzdy môže byť určená dohodou.

K dohode došlo aj minulý rok pri určovaní minimálnej mzdy na rok 2024. Jej výška mala byť 744 eur, pričom zástupcovia zamestnávateľov spolu so zástupcami zamestnancov sa napokon dohodli na sume 750 eur.

Minimálna mzda vo výške 750 eur platí pre zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, a zároveň jeho práca patrí do prvého stupňa náročnosti. V prípade stupňov 2 až 6 je suma vyššia.

Mesačná mzda od 1. januára 2024 podľa stupňa náročnosti práce

Stupeň náročnosti práce

Koeficient minimálnej mzdy

Minimálna mesačná mzda v roku 2024

1

1,0

750 eur

2

1,2

866 eur

3

1,4

982 eur

4

1,6

1 098 eur

5

1,8

1 214 eur

6

2,0

1 330 eur

Hodinová minimálna mzda pre prácu spadajúcu do prvého stupňa náročnosti pre rok 2024 je 4,310 eur.

Zmena v určení minimálnej mzdy

Podľa ministra práce Erika Tomáša by sa mal výpočet minimálnej mzdy zmeniť. Namiesto toho, aby predstavovala 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy, by mala podľa navrhovanej novely, ktorú chce predložiť, predstavovať 60 %. Vďaka tomu by mohla v roku 2026 dosiahnuť výšku 920 eur a v roku 2027 by sa mohla priblížiť k sume 1 000 eur.

„Musíme zo strany štátu urobiť kroky, aby sa mzdy zvyšovali. Štát má k dispozícii obmedzené nástroje, jedným z nich je tlak na zvyšovanie minimálnej mzdy,“ uviedol.

Minister zároveň tvrdí, že počet pracujúcich za minimálnu mzdu nie je vysoký a nový spôsob výpočtu minimálnej mzdy by nemal predstavovať problém ani pre zamestnávateľov, s ktorými sa chce o tejto téme porozprávať.

„Možno väčšie otázky vyvolajú príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a cez víkendy, ktoré sú viazané na minimálnu mzdu. Ale v tejto veci nemienime ustupovať. Sme presvedčení, že osoba pracujúca v neštandardných pracovných časoch by mala dostávať nadštandardné príplatky,“ dodal.

Rozhodnutie je dôležité dobre premyslieť

Podľa opozičného poslanca Štefana Kišša je zvýšenie minimálnej mzdy krok, ktorý si vyžaduje dôkladné premyslenie. Argumentuje tým, že ide o financie, ktoré nebudú pochádzať zo štátneho rozpočtu, ale priamo od zamestnávateľov. V dôsledku toho môže v budúcnosti nastať situácia, keď kvôli vysokej minimálnej mzde nevzniknú niektoré pracovné miesta.

„V takom prípade sa nedá tvrdiť, že by išlo o zlé opatrenie. Je pravda, že automat pre nastavenie výšky mzdy je u nás relatívne vysoký v porovnaní s inými krajinami. Chcem však zdôrazniť, že by stačilo zabezpečiť, aby nedošlo k negatívnym dôsledkom. Samotný fakt, že to vedie k vyšším mzdám, je pozitívny,“ hovorí Kišš.

Nedostatok pracovnej sily vyriešia pracovníci z tretích krajín

Čo sa týka nedostatku pracovnej sily, minister práce plánuje problém riešiť prípravou legislatívy, ktorá zjednoduší prijímanie pracovníkov z tretích krajín. Táto novela má byť pripravená do leta a zahrnie pravidlo, podľa ktorého nesmie dôjsť k znevýhodneniu slovenských pracovníkov v porovnaní s lacnejšou pracovnou silou zo zahraničia.

Erik Tomáš dodáva, že Slovensko si bude pracovníkov vyberať len z tých krajín, s ktorými má dobré skúsenosti.

Koniec nútených živností

V relácii RTVS „Sobotné dialógy” sa diskutovalo nielen o minimálnej mzde, ale aj o probléme nútených živností. Ministerstvo práce pripravuje opatrenia na ich obmedzenie. Erik Tomáš upozornil, že v porovnaní s ostatnými krajinami OECD je Slovensko na tom v tejto oblasti najhoršie.

Cieľom rezortu je prostredníctvom obmedzení posilniť právomoci inšpektorátov práce v kontrole nad nútenými živnosťami. Plánuje sa zavedenie nových kritérií do Zákonníka práce, ktorí by jednoznačne definovali, kedy je pracovné miesto určené pre živnostníka a kedy pre zamestnanca.

Štefan Kišš tiež zdôrazňuje potrebu adresovať situáciu nútených živnostníkov, ktorí kvôli nízkym odvodom čelia riziku nedostatočných dôchodkov v budúcnosti. 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

minimálna mzda, mzda, pravidlá

Toto ste už čítali?

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

16. 1. 2024 | Barbora Magočová

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

V zamestnaní trávime približne polovicu nášho bdelého času. Počas takto dlhej doby sa môže ľahko pritrafiť slabšia chvíľka, v ktorej sa nezachováme úplne príkladne. Mnoho pomerne bežných... celý článok