Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 31. 1. 2024
So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk. Čo všetko by ste mali vedieť okrem toho, ak ste nezamestnaní? Máme pre vás odpovede.
Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

Zdroj: Shutterstock

Evidovanie na úrade práce po novom

Od druhej polovice januára 2024 môžu osoby, ktoré stratili prácu, využívať ústredný portál verejnej správy slovensko.sk na podanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Tým im odpadá nutnosť osobnej návštevy úradu práce, čo im umožňuje ušetriť veľké množstvo času.

Na portáli slovensko.sk sú zároveň k dispozícii aj formuláre pre tých, ktorí majú prácu, ale hľadajú niečo lepšie. V takom prípade môžu podať žiadosť záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania.

„Toto na prvý pohľad drobné zlepšenie má potenciál ušetriť ľuďom veľa času a úradom práce, sociálnych vecí a rodiny podstatne zefektívniť prácu. Po významnom zjednodušení podávania výkazov o zamestnávaní ľudí so zdravotným postihnutím je to už druhá novinka, ktorú sme tento rok ohlásili,“ tvrdí Peter Ormandy, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako sa zaevidovať cez ústredný portál verejnej správy?

Evidencia prostredníctvom portálu slovensko.sk nie je vôbec náročná. Na hlavnej stránke si stačí vybrať kategóriu „Zamestnanie“ a následne zvoliť možnosť „Strata a hľadanie zamestnania“.

V ďalšom kroku si zvoľte jednu z možností podľa toho, či ste prácu stratili alebo si popri svojom zamestnaní hľadáte niečo lepšie. Na výber máte:

  • podávanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
  • podávanie žiadosti záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania.

Po výbere jednej z alternatív vás portál vyzve, aby ste sa prihlásili. Keď tak urobíte, môžete sa pustiť do vypĺňania formulára, ktorý potom už len odošlete.

Čo ak sa na úrade práce neprihlásim?

Evidencia na úrade práce je dobrovoľná, čo znamená, že keď stratíte prácu, nevzniká vám zákonná povinnosť byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Je však dôležité vedieť, že ak nie ste v evidencii, musíte si sami hradiť zdravotné poistenie.

Keď sa rozhodnete pre zaradenie do evidencie, musíte podať žiadosť na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny na mieste trvalého pobytu, a to buď osobne alebo elektronicky.

Zaradenie podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny prebieha nasledovne: „Ak občan požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 10 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, bude zaradený do evidencie nasledujúci deň po ukončení zamestnania. Ak požiada o zaradenie po uplynutí 10 kalendárnych dní odo dňa ukončenia zamestnania, bude zaradený dňom osobného podania žiadosti.“

Z evidencie na úrade práce vám vyplývajú určité povinnosti. K nim patrí napríklad to, že ak ste chorí a nemôžete sa dostaviť na úrad, musíte túto skutočnosť úradu oznámiť telefonicky, elektronicky alebo poštou.

Za čo ma môžu vylúčiť z evidencie?

Úrad práce vás môže z evidencie vylúčiť v prípadoch, keď si nájdete prácu alebo začnete vykonávať samostatne zárobkovú činnosť. Následne vás z nej vylúči aj vtedy, keď:

  • vykonávate prácu bez pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu,
  • nespolupracujete s úradom, napríklad ak odmietnete ponuku vhodného zamestnania,
  • vám v členskom štáte EÚ alebo v cudzine bolo udelené povolenie na zamestnanie.

Zvýšenie priemernej dávky v nezamestnanosti

Priemerná výška dávky v nezamestnanosti sa za posledné tri roky zvýšila o viac ako štvrtinu. Kým v novembri 2020 dostávali nezamestnaní v priemere 468 eur, v novembri 2023 to bolo už 598 eur.

S rastom sumy sa však postupne znižoval počet ľudí, ktorí dávku poberali. V roku 2020 ju poberalo 48-tisíc osôb, zatiaľ čo v roku 2023 to bolo 36,6-tisíc Slovákov. 

Celkovo Sociálna poisťovňa vynaložila v minulom roku 23,7 milióna eur na tieto dávky, čo bolo o 1,2 milióna eur menej ako v novembri 2020.

Kto má nárok na dávku v nezamestnanosti?

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú nezamestnaní po dobu najviac pol roka. Získať ju môžu v prípade, že mali minimálne 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných 4 rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Dávku v nezamestnanosti poskytuje Sociálna poisťovňa a jej výška predstavuje 50 % denného vymeriavacieho základu, respektíve dennej hrubej mzdy zamestnanca. Keďže mzda pravidelne stúpa, je to aj dôvod, prečo je dávka každým rokom vyššia.

Anketa

Boli ste už niekedy nezamestnaný?

Často kladené otázky

  • Pre podanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je potrebné najprv navštíviť miestny úrad práce. Tu si vyžiadajte potrebné formuláre a informujte sa o všetkých potrebných dokladoch, ako sú váš životopis, doklady o vzdelaní a identifikačné doklady. Po kompletizácii a odovzdaní všetkých potrebných dokumentov vám úrad práce poskytne potvrdenie o zaradení do evidencie a informácie o ďalších krokoch a službách, ktoré môžete využiť pri hľadaní zamestnania. Nezabudnite pravidelne aktualizovať svoje údaje a byť v kontakte s úradom práce, aby ste zvýšili svoje šance na nájdenie vhodného zamestnania.

  • Ak sa neprihlásite na úrade práce po strate zamestnania, môžete prísť o nárok na podporu v nezamestnanosti a ďalšie dôležité sociálne a zdravotné výhody. Je dôležité konať rýchlo, pretože termíny na prihlásenie sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnych predpisov vášho regiónu. Prihlásenie na úrade práce je tiež kľúčové pre zachovanie vašich práv na trhu práce a získanie pomoci pri hľadaní novej práce. Nezabudnite konzultovať s miestnym úradom práce, aby ste pochopili všetky vaše povinnosti a dostupné služby.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

práca, úrad práce, zamestnanie

Toto ste už čítali?

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

5. 4. 2024 | Daniel Výcha

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu... celý článok

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

16. 1. 2024 | Barbora Magočová

Každý z nás už v práci urobil 1 z týchto vecí. Za všetky vás ale možno vyhodiť!

V zamestnaní trávime približne polovicu nášho bdelého času. Počas takto dlhej doby sa môže ľahko pritrafiť slabšia chvíľka, v ktorej sa nezachováme úplne príkladne. Mnoho pomerne bežných... celý článok