Ako čo najlepšie investovať svoje peniaze?

PR článok | rubrika: PR článok | 3. 10. 2022
Neustále rastúca inflácia spôsobuje, že začíname rozmýšľať, ako ochrániť svoj finančný kapitál. Poradíme vám, do čoho sa vám oplatí investovať a aké výhody a riziká to prináša.
Ako čo najlepšie investovať svoje peniaze?

Zdroj: Pexels.com

Komerčná spolupráca

Všeobecné pravidlá investovania

Vždy investujte len taký kapitál, ktorý nutne nepotrebujete. Najlepšie bude, ak si každý mesiac nastavíte rovnakú výšku. Ďalšou zásadou je, že ak chceme, aby sa nám peniaze zhodnotili, potrebujú čas. Preto ich nevyberajte predčasne. Čím dlhšie budú na investičnom trhu, tým máte vyššiu šancu na zisk.

Takisto každá aj nepatrná zmena na finančnom trhu, môže ovplyvniť výšku kapitálu. Mali by ste preto vždy zachovať chladnú hlavu a nevyberať ich predčasne. Investovanie tiež upravuje zákon o investovaní, preto, ak máte akékoľvek pochybnosti, vyskúšajte právne poradenstvo. 

Podielové fondy

Jeden z vhodných spôsobov je investovanie do podielových fondov. Existuje viacero druhov fondov – fondy peňažného trhu, dlhopisové či akciové fondy. Delia sa tež podľa rizika. Preto ak chcete byť opatrní, vyberte si napríklad konzervatívne fondy. Investovanie do podielových fondov funguje na princípe kolektívneho investovania.

Znamená to, že sa viacero investorov spojí a svoje prostriedky investuje do určeného typu fondu. Takéto transakcie spravuje správcovská spoločnosť, v ktorej pracujú odborníci. Tí vaše vložené peniaze investujú na finančných trhoch za vás. Veľkou výhodou kolektívneho investovania je aj to, že môžete vkladať menšie sumy a nehrozia vám vysoké poplatky. Rozpočítavajú sa totiž medzi všetkých investorov.

Kúpa nehnuteľnosti

Väčšinu začínajúcich investorov láka kúpa nehnuteľností. Ide najmä o to, že sú hmatateľné, narozdiel od podielových fondov. Takéto investovanie si však vyžaduje na začiatku veľký obnos peňazí. Tiež ju musíte neustále udržiavať. Ak ide o starší dom alebo byt, často si vyžaduje nemalú rekonštrukciu. Počas nej môžete prísť na viacero skrytých závad, ktoré si potrebujú ďalšie finančné prostriedky. Pri vývoji trhu s nehnuteľnosťami sa to však stále oplatí. 

Kryptomeny

Vyskúšať môžete aj kryptomeny. Medzi najznámejšie patrí určite Bitcoin, ktorý si stále drží svoju silu. Takéto investovanie však patrí medzi najrizikovejšie. Kryptomeny sú nestabilné a hocikedy môžu padnúť na nulu. Vy tak prídete o všetky svoje investované peniaze. Takisto sú častým terčom internetových zlodejov. Ak si ich totiž slabo zabezpečíte, môže sa stať, že vám ich ukradnú. Takáto krádež je často nevystopovateľná. So šťastím však môžete pomerne rýchlo zarobiť. 

Ďalším trendom investovania je aj NFT (non-fungible tokens), ktoré fungujú na podobnom princípe ako kryptomeny, líšia sa však unikátnosťou. Kúpením NFT si najčastejšie zaobstaráte aj umelecké dielo. NFT však okrem obrazu môže mať aj podobu videa, audia či dokonca softvéru.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

investícia

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok