Objavte unikátnu ponuku akcií a ETF fondov od brokera XTB

PR článok | rubrika: PR článok | 17. 5. 2022
Broker XTB patrí medzi najznámejších online brokerov, vďaka ktorým môžeme obchodovať na svetových finančných trhoch. K obľúbeným finančným inštrumentom patria akcie a ETF fondy, ktoré samozrejme nechýbajú v ponuke XTB.
Objavte unikátnu ponuku akcií a ETF fondov od brokera XTB

Zdroj: X-Trade Brokers

Komerčná spolupráca

V článku si vysvetlíme, prečo XTB môže byť top akciový broker na Slovensku a popíšeme návod, ako kúpiť svoje prvé akcie alebo ETF.

 

Ponuka akcií od XTB osloví ako začiatočníkov, tak aj skúsených investorov

Akcie, alebo aj cenné papiere, predstavujú vlastníctvo určitej časti spoločnosti. Ako akcionár zarábate na výnosoch spoločnosti. Broker XTB má vo svojej ponuke viac ako 2 900 akcií zo 16 svetových búrz cenných papierov. Okrem iného môžete investovať do akcií Tesla, Amazon, Apple, BMW či Barclays.

Pri obchodovaní s akciami prostredníctvom brokera XTB neplatíte poplatok za realizovanie transakcie, pokiaľ neprekročíte mesačný obrat 100 000 €.

Viac informácií o spoločnosti XTB nájdete v recenzii na webstránke Uspesnynaburze.sk. V tejto recenzii nájdete podrobne popísané poplatky, ktoré pri investovaní cez XTB môžete zaplatiť.

 

Pre konzervatívnych investorov sú tu ETF fondy

ETF sú na burze obchodovateľné fondy, ktorých princíp je podobný podielovým fondom, s ktorými však nemožno obchodovať na burzách. ETF sa stali pomerne populárne a to aj medzi menšími investormi.

Broker XTB má vo svojej ponuke viac ako 270 ETF fondov z celého sveta. Aj v tomto prípade platí, že pri mesačnom obrate do 100 000 € neplatíte komisiu za nákup a predaj ETF.

Investovať môžete aj do indexových ETF ako sú Xtrackers DAX UCITS ETF, Lyxor Euro Stoxx 50 UCITS, SPDR S&P 500 UCITS ETF, iShares Core S&P 500 UCITS ETF a ďalšie.

 

Ako nakúpiť akcie a ETF cez XTB?

Aby ste mohli nakupovať akcie a ETF musíte si založiť obchodný účet. Postup je veľmi jednoduchý a zvládnete ho v priebehu niekoľkých minút.

Založenie demo účtu

Na XTB si môžete založiť demo verziu účtu. Túto možnosť využite vtedy, ak si chcete najskôr vyskúšať investovanie bez toho, aby ste riskovali svoje peniaze.

Pri otvorení demo účtu zadáte svoju e-mailovú adresu a krajinu a kliknete na Odoslať. Pokiaľ ste začiatočník a s investovaním nemáte skúsenosti, je vhodné začať s demo účtom, aby ste si vyskúšali prácu s obchodnou platformou a neskôr prejsť na reálny účet, cez ktorý už budete investovať reálne peniaze.

Reálny účet na XTB

Keď ste pripravený investovať svoje peniaze, potrebujete si založiť reálny obchodný účet.

Pre založenie reálneho účtu kliknite na úvodnej stránke na tlačidlo Otvoriť účet. Do formuláru vložíte svoju e-mailovú adresu a heslo, kliknete na Ďalej. Nasleduje vyplnenie osobných údajov a niekoľko otázok k vašej finančnej situácií.

Potom je ešte potrebné aktivovať účet overením totožnosti. Potrebovať budete dva identifikačné dokumenty.

Následne potrebujete vložiť finančné prostriedky na obchodný účet. To spravíte kliknutím na Vložiť prostriedky, zvolíte si sumu a spôsob platby.  Po tomto kroku bude váš účet aktivovaný a môžete začať s investovaním.

 

Nákup akcií a ETF cez xStation

xStation je profesionálna obchodná platforma, ktorú vytvoril broker XTB. Platforma xStation má jednoduchý a intuitívny dizajn, takže sa v nej ľahko zorientujú aj začiatočníci. Sledovať v nej môžete trhy aj štatistiky svojich obchodov. Nájdete v nej analýzy trhov, obchodnú kalkulačku či pokročilé obchodovanie v grafoch.

Cez xStation sa prihlásite do svojho účtu. V platforme si vyberiete trh v ľavej lište. Akcie nájdete v záložke - STC a ETF fondy v záložke - ETF. Keď kliknete na vybranú akciu alebo ETF fond ktorý chcete kúpiť, v ľavom panely sa vám zobrazí červené tlačidlo SELL a zelené BUY. V strednej časti zadáte objem (počet kusov), ktorý chcete kúpiť a kliknete na BUY.

Nákup cez aplikáciu xStation Mobile

Investovať môžete aj prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Aplikácia xStation Mobile je určená pre mobilné zariadenia, aby ste svoje obchody mali pod kontrolou kdekoľvek a kedykoľvek. Nájdete v nej tie najdôležitejšie funkcie a nástroje. 

Po prihlásení môžete akcie alebo ETF vyhľadávať kliknutím na lupu a zadaním názvu, alebo rozkliknutím kategórie Akcie alebo ETF. Vyberte akciu alebo ETF, ktoré chcete kúpiť a následne zadajte objem. Kliknutím na zelené tlačidlo BUY kúpite daný inštrument.

 

Kúpiť reálne akcie alebo CFD?

Okrem fyzických akcií môžete cez brokera XTB nakupovať aj CFD akcie.

Skutočné akcie majú označenie - STC a CFD akcie - STC CFD. Medzi týmito akciami je podstatný rozdiel.

CFD je finančný derivát a môžete cez neho obchodovať okrem akcií aj indexy, komodity či kryptomeny. CFD znamená Contract For Difference, teda kontrakt (zmluva) na vyrovnanie rozdielu. Kontrakt sa uzatvára medzi kupujúcim a predávajúcim, pričom sa tým zaväzujú k zaplateniu rozdielu medzi otváracou a uzatváracou cenou akcie.

Kúpou CFD nezískavate fyzické akcie a často sa používa finančná páka. Znamená to, že vám stačí iba časť kapitálu, zvyšok vám požičia broker. Výnos sa tak dá výrazne zvýšiť, ale zaznamenať môžete aj výrazné straty. CFD sú vhodné na krátkodobejšie investície s väčším rizikom ako akcie alebo ETF. Na začiatok sa preto neodporúča nakupovať CFD na akcie alebo ETF fondy. Tie sú vhodné pre skúsených investorov.

Pre začínajúcich investorov sa odporúča začať obchodovať s fyzickými akciami, teda s cennými papiermi, ktoré znamenajú, že vlastníte určitý podiel v spoločnosti. Ide o skutočné akcie označené STC. Na diverzifikáciu portfólia sú obľúbené aj ETF fondy. 

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok