Ako hospodáriť s peniazmi na dôchodku?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 23. 10. 2019
Väčšina súčasných starobných dôchodcov prežilo produktívny život v socializme, kde nebolo mnoho možností pripraviť sa na kapitalistický systém. Mnohí preto dnes zápasia s nízkymi penziami. O to viac je potrebné, aby s peniazmi vedeli správne hospodáriť. Mnohí to však nezvládajú, čoho výsledkom je aj rastúci počet exekúcií.
Ako hospodáriť s peniazmi na dôchodku?

Zdroj: Shutterstock

Populácia starne a žije dlhšie

Podľa aktuálnych prieskumov Európskej komisie je na Slovensku očakávané dožitie u mužov 73,8 roka a ženy sa dožívajú o 7 rokov viac. Priemerný vek dožitia Slovákov sa len za poslednú dekádu zvýšil o 2,5 roka. Patrí pritom stále k najnižším v Európskej únii a Slováci sú v tomto ukazovateli poslední z Vyšehradskej štvorky. Nie je to lichotivé, avšak už dnes je jasné, že dôchodky sa rapídne zvyšovať nebudú a bonusy a vianočné príspevky sú len kozmetické prilepšenia, ktoré zlé finančné hospodárenie nevyriešia. Seniori sa tak musia naučiť vyžiť s tým, čo majú a naučiť sa hospodáriť lepšie.

 

Plánovanie namiesto dlhov

Zlé hospodárenie a zlá finančná gramotnosť sa netýkajú len mladých ľudí, ktorí sa zadlžujú, ale aj seniorov. Výsledkom dlhov na dôchodku je rapídny vzostup exekúcií. V roku  2013 malo exekúciu 23-tisíc seniorov, v súčasnom roku je to vyše 35-tisíc. Ešte horšie je, že podľa vyjadrení OVB až 10 % seniorov nad 65 rokov priznalo, že financie nijako neplánuje. To je problém, ktorý smeruje k zadlžovaniu. Hoci je penzia stabilná a nehrozí strata príjmu, ako napríklad pri zamestnaní, aj seniori potrebujú svoje financie plánovať. Aby si nemuseli napríklad na nečakané výdavky požičiavať, keďže následné splátky a vyšší úrok už môžu ohroziť ich životný štandard.

„Základom finančného plánovania je poznať svoje výdavky, aby ste ich mohli prípadne optimalizovať. Zodpovední dôchodcovia zo svojho dôchodku najprv odložia peniaze na pravidelné platby a poplatky, a až so zvyškom voľne nakladajú.  Ak človeku nestačia ani zredukované výdavky, treba zvážiť iné riešenie situácie,“ radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Netreba teda počítať s tým, že dôchodok na ďalší mesiac nepríde, avšak je nutné očakávať neočakávané situácie, na ktoré dôchodok stačiť nemusí.

Cesta je aj bočný príjem

Zlepšiť svoju finančnú situáciu môžu seniori prácou. Popri dôchodku je možné pracovať a v súčasnej právnej úprave už aj dôchodcovia, ktorí odišli na dôchodok predčasný, si môžu privyrobiť na dohodu do 200 eur mesačne. Mnohí to aj využívajú. „K penzii si privyrába približne každý desiaty dôchodca. Rodinný rozpočet tak dokážu navýšiť najčastejšie o sumu do 165 eur,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Práca na dohodu tak môže vytvoriť príjem, ktorý môže slúžiť na budovanie finančnej rezervy. „Kľúčové je, aby bol dôchodca zabezpečený voči vážnym životným situáciám a mal ochránený majetok. V ideálnom prípade žil z výnosov svojho majetku, čiže z renty,“ dodáva Búlik.

Využívajte zľavy

Seniori majú mnoho zliav od chodenia vlakom bezplatne, po zľavnené MHD, zľavy na pobyty a podobne. Za čo nie je nutné zaplatiť plnú sumu, tam sa vytvára priestor na úsporu. Veľmi dobrým riešením je aj nahradiť bežný účet v banke seniorským, alebo rovno bezplatným. V takomto prípade môže byť úspora za rok v desiatkach eur.

„Na Slovensku ponúkajú seniorský účet štyri banky, najlacnejšia s poplatkom od 0,95 € mesačne,“ hovorí Búlik.  Na trhu je však aj niekoľko ponúk bežného účtu bez poplatkov pre kohokoľvek, čo môže byť pre seniora finančne výhodné.

Investujte s rozumom

Ani ľudia vo vyššom veku by sa nemali vyhýbať sporeniu a investovaniu. V ich prípade je však už viac potrebné myslieť konzervatívne a sporiť v akciových fondoch s investičným horizontom 20 rokov, nemá zmysel. Navyše ich investície už často nemusia zarábať, skôr sú určené na to, aby boli ľahšie dostupné a nevytvárali stratu.

„Krátkodobú rezervu je lepšie vytvoriť si na sporiacom účte. Ak hovoríme o dlhodobejšom sporení, aj pre seniorov je voľbou pravidelné investovanie do podielových fondov. Samozrejme, rozložením investícií prispôsobené veku, profilu klienta a investičnému horizontu,“ radí Búlik.

Hlavná je investícia do zdravia

Pre seniorov predstavuje najväčšie aj nečakané výdavky zdravotná starostlivosť. Je nutné sa na to pripraviť. Podľa Vladimíra Klimeša, projektový manažér Across Private Investments sa Slováci v zdraví dožívajú len 57 rokov. To znamená, že veľkú časť seniorského veku prežijú s rôznymi ochoreniami. Štatistika to nie je lichotivá, ale ide o realitu, s ktorou musí senior počítať hlavne v otázke financií. „Nelichotivú pozíciu Slovákov v zdraví potvrdzuje aj skutočnosť, že v spotrebe liekov na jedného obyvateľa patríme na popredné miesta vo svete,“ dodáva Klimeš.

Ako sa však pripraviť na ochorenia a neostať v dlhoch alebo na krku rodine? Paradoxne môže byť riešením poistenie, na ktoré mnohí seniori už nemyslia. Poisťovne pritom majú v ponuke špeciálne produkty pre seniorov za prijateľné ceny.

„Pre seniora je kľúčové, aby si mohol v prípade vážnych zdravotných komplikácií či úrazu kúpiť osobnú opateru, zaplatiť lieky či rehabilitáciu. Ak má starší človek veľké úspory alebo má majetok, ktorý mu prináša pravidelnú rentu, tak je poistenie v zásade zbytočné. V opačnom prípade však radím uzavrieť si aspoň úrazové poistenie,“ radí Búlik a prízvukuje:

„Ideálnou kombináciou je životné poistenie, ktoré pri úraze a závažnej chorobe finančne pomáha vo financovaní opatery a kúpe zdravotných pomôcok a je aktívne do čo najvyššieho veku.“ Tak isto je pre seniorov viac ako pre inú vekovú skupinu podstatná napríklad  asistenčná služba a pripoistenie pre prípad nesebestačnosti. Takéto poistenie je rozhodne dobrá investícia, ktorá v prípade zdravotných problémov ochráni seniorov pred zadlžovaním a finančnou katastrofou. 

Anketa

Aká je výška Vášho dôchodku?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok