Dôchodcovia a exekúcia: kedy úrady môžu siahnuť na penziu?

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 5. 2019
Starobní dôchodcovia mávajú podľa štatistík najviac exekúcií. Viete, koľko peňazí môže exekútor zablokovať penzistovi?
Dôchodcovia a exekúcia: kedy úrady môžu siahnuť na penziu?

Zdroj: Shutterstock

Slovenskí dôchodcovia často žijú na úrovni životného minima, mnohí z nich však majú blokovanú časť svojich peňazí exekútormi. Exekútor začína úradovať vtedy, ak dôchodca nespláca svoje záväzky, nereaguje na výzvy a dlží napríklad na výživnom, daniach či poplatkoch.

Exekúcii možno predísť aj tak, že dôchodca, prípadne jeho príbuzní, začnú intenzívne komunikovať s veriteľom. Požiadať ho napríklad o odklad, splátkový kalendár alebo zníženie splátky dlžnej sumy. Prakticky nemáte čo stratiť a drvivá väčšina veriteľov je ochotná komunikovať v krízových situáciách a dohodnúť sa na splátkach, prípadne odklade. Exekúcia nastupuje väčšinou vtedy, ak dôchodca nekomunikuje, nemá záujem a nedokáže splácať svoje záväzky.

Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov vykonávajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní.

Začína to v Sociálnej poisťovni

Penzista dostáva svoju dávku od Sociálnej poisťovne. Tá preto v prípade exekúcie dostáva uznesenie o nariadení exekúcie, prípadne príkaz na začatie exekučnej činnosti. O výške zrazených súm a trov exekučného konania komunikuje exekútor najprv so Sociálnou poisťovňou.

Sociálna poisťovňa pri začatí exekučného konania zasiela list dôchodcovi, v ktorom mu oznamuje dátum, od ktorého dostane dôchodok prvýkrát v nižšej sume. Informuje takouto formou aj o zrážanej sume a o každej zmene.

Dlh môže vymáhať aj Sociálna poisťovňa, mimo exekútora. Ide o tzv. správny výkon. Ide najmä o dlhy, ktoré máte voči Sociálnej poisťovni. Sociálna poisťovňa môže dlh fyzickej osoby vymáhať prikázaním pohľadávky z účtu v banke, zrážkami zo mzdy a zrážkami z dávok vyplácaných Sociálnou poisťovňou.

 

Ktoré pohľadávky majú prednosť

Ak dôchodca dlží na daniach, clách, poplatkoch, výživnom, rôznych náhradách škody na majetku či v dôsledku trestnej činnosti – tieto pohľadávky majú v prípade exekúcie prednosť. Exekútor preto nariadi uprednostniť a uspokojiť najprv tieto pohľadávky.

Ako vypočítať zrážky pre dôchodcu v exekúcii

Dôchodcovi musí zostať na účte základná suma, ktorou je 100 percent sumy životného minima, teda aktuálne 205,07 eura mesačne. Na vypočítanie zrážok pre dôchodcu potom existuje vzorec. Z celkovej sumy dôchodku odpočítate tzv. základnú sumu a zvyšok dôchodku sa zaokrúhli nadol na sumu deliteľnú tromi vyjadrenú v eurocentoch a rozdelí sa na tri časti (tretiny).

  • Prvú tretinu môže exekútor použiť na uspokojenie všetkých pohľadávok.
  • Druhá je primárne  určená na uspokojovanie prednostných pohľadávok. 
  • Tretia sa pripočíta k základnej sume, ktorá sa nesmie z dôchodku zraziť. Na úhradu pohľadávky možno použiť jednu alebo dve tretiny.

Na každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % sumy životného minima, teda 102,53 eur mesačne. Okrem toho sa ešte osobitne prihliada na prípady, ak je pohľadávkou výživné na maloleté dieťa.

Zrážky sa môžu zvyšovať každý rok

Vždy prvý januárový deň v danom roku sa valorizujú dôchodky. Prepočítava sa teda výška dôchodku a s ňou zvyšuje aj suma exekučnej zrážky. Suma exekučnej zrážky sa však spravidla prepočítava dvakrát do roka, a to pri valorizácii dôchodkov v januári – vtedy sa suma zrážky spravidla zvýši a pri zvýšení sumy životného minima v júli – vtedy sa suma zrážky spravidla zníži.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Chceli by ste popri dôchodku aj pracovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok