Sedem typov svetových ekonomických megamiest

Zlaťáky.sk | rubrika: Článok | 17. 2. 2017
Kým v roku 1800 žili v mestách len 3% svetovej populácie, dnes už je to 55 %. Vznikajú tak megamestá, v ktorých žijú milióny ľudí. Aký vplyv ma tento trend na ekonomiku a hospodárstvo?
Sedem typov svetových ekonomických megamiest

Zdroj: Shutterstock

Dnešný svet sa vyznačuje nielen svojou dynamikou, prepojenosťou, technologickým rozvojom, či problémami s životným prostredím, ale tiež s neustálym rastom populácie. Dnes je na planéte 7,4 miliardy ľudí a nasledujúce dekády by sa mali niesť v znamení ďalšieho zaľudňovania. Odhady hovoria o viac než 10 miliardách obyvateľov Zeme na konci tohto storočia.

Najviac zaľudnená je Ázia 

Rast populácie ale nie je rovnomerný. Najviac obyvateľov žije v Ázii. Tu vedie tomuto rebríčku Čína s 1,4 miliardy obyvateľstva (a zároveň drží prvú pozíciu najľudnatejšia krajina sveta), nasleduje India (1,3 miliardy ľudí), ktorá však spomínanú Čínu podľa predpokladov zavčasu predstihne. Najväčší prírastok bude pripadať na Afriku, zatiaľ čo západný svet bude starnúť.

Nárast počtu obyvateľov má výrazný vplyv na potenciál celej planéty, či už je to životné prostredie, prístup k zdravotnej starostlivosti, bývanie, práca, dostatok potravín atď.

Polovicu svetového bohatstva vlastní 8 ľudí

Podľa nedávnej správy, ktorú vydala charitatívna organizácia Oxfam, vlastní osem najbohatších ľudí sveta majetok rovnako veľký ako 3,6 miliardy ľudí. Takéto rozloženie bohatstva je neskutočné.

A nielen bohatstvo, ale tiež rozmiestnenie svetovej populácie do miest a dedín sa neustále mení v prospech miest. Zatiaľ čo v roku 1 800 žilo v mestách cca 3 % svetovej populácie, dnes je to už 55 %, teda viac než polovica. 

V roku 2050 má žiť v mestách okolo 70 % ľudí. Vďaka urbanizácii vznikajú megamestá, ktoré sú domovom pre milióny ľudí. Tento trend má vplyv na globálny ekonomický rast a hospodárstvo. Odhaduje sa, že dnešných 600 top miest predstavuje neuveriteľných 60 % celosvetového HDP.

Podľa Brookings Institute (americká spoločnosť zaoberajúca sa už od roku 1916 výskumom a vzdelávaním v spoločenských vedách, a to predovšetkým ekonómii, metropolitnej politike, správe, zahraničnej politike a svetového hospodárstva a rozvoja) je možné rozdeliť svetové veľkomestá do rôznych kategórií na základe ekonomických ukazovateľov. Nejedná sa o jednotlivé poradie miest, ale o určité porovnanie a postavenie v rámci sveta.

Rozdelenie miest podľa ekonomických ukazovateľov

1. Globálny giganti

Do tejto kategórie je možné zahrnúť šesť svetových miest, ktoré sú prednými svetovými ekonomickými a finančnými centrami. Predstavujú hlavné strediska na finančných trhoch a sú charakterizované veľkým počtom obyvateľov s vysokou koncentráciou bohatstva a talentu.  Patria sem mestá New York, Los Angeles, Londýn, Paríž, Ósaka-Kóbe a Tokio. Priemerné metropolitné HDP tvorilo v roku 2015 cca 1,062 biliónov dolárov.

2. Ázijské kotvy

Mestá v tejto skupine nie sú až tak bohaté ako mestá v kategórii globálnych obrov, každopádne a v nich sa snúbia atribúty ako prepojenie infraštruktúry či talentovaná pracovná sila s cieľom získať čo najviac priamych zahraničných investícií. Medzi tieto mestá patrí Moskva, Peking, Soul, Šanghaj, Hongkong a Singapur. Priemerné metropolitné HDP predstavovalo v roku 2015 cca 668 miliárd dolárov.

3. Priemyslová Čína

V Číne je 22 veľkých miest, ktoré sú závislé na exporte spracovateľského priemyslu a medzinárodnú spoluprácu. Aj keď priemyslová Čína vykazuje tempo rastu HDP, ktoré je vysoko nad priemerom, bohužiaľ zaostáva za úrovňou inovácií, talentovej základne a konektivity. Patrí sem napr. Čchang-čou, Wu-si, alebo Jen-tchaj. Priemerné metropolitné HDP predstavovalo v roku 2015 cca 206 miliárd dolárov.

4. Novo vznikajúce „vstupné brány“ (Emerging Gateways)

Do tejto kategórie je možné zahrnúť 28 miest, ktoré predstavujú veľké obchodné a dopravné uzly na významných národných a regionálnych trhoch v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike a na Strednom východe.

Dosahujú stredne vysokých príjmov, každopádne stále ešte zaostávajú za inými globálnymi mestami v mnohých kľúčových faktoroch, ako je napr. konkurencieschopnosť alebo veľkosť HDP. Patrí sem napr. Mexiko, Istanbul, Bombaj, Kapské Mesto či Sao Paulo. 

Priemerné metropolitné HDP predstavovalo v roku 2015 cca 265 miliárd dolárov.

5. Mesta znalostí

Sem môžeme zahrnúť 19 stredne veľkých miest nachádzajúcich sa v USA a v Európe, ktoré sú považované za strediska inovácií s elitnými výskumnými centrami a univerzitami produkujúcimi talentovanú pracovnú silu. Patrí sem napr. Stockholm, Curych, Houston, Denver, San Diego, Chicago či Atlanta. Priemerné metropolitní HDP predstavovalo v roku 2015 cca 283 miliárd dolárov.

6. Americká stredná váha

V tejto kategórii sa nachádza 16 stredne veľkých amerických miest, ktoré sú relatívne bohaté a kde sa nachádzajú významné univerzity a iné dôležité inštitúcie. Patrí sem napr. Orlando, Phoenix, Miami, Tampa, Sacramento, Pittsburgh a Detroit. Priemerné metropolitní HDP predstavovalo v roku 2015 cca 234 miliárd dolárov.

7. Mezinárodné stredné váhy

Mestá zaradené do tejto kategórie sa nachádzajú na rôznych kontinentoch. Sú medzinárodne spojené tokom ľudského a investičného kapitálu. Patrí sem napr. Tel Aviv, Brusel, Berlín, Rím, Viedeň, Barcelona, Montreal, Toronto, Perth, Sydney alebo Nagoja. Priemerné metropolitní HDP predstavovalo v roku 2015 cca 149 miliárd dolárov.

Význam miest v 21. storočí bude narastať aj naďalej. Urbanizácia s rastúcim počtom ľudskej populácie bude pokračovať, avšak nebude prinášať len to pozitívne, ale bude predstavovať obrovský nápor na zdroje a kapacity. Rastú totiž nároky na životné prostredie, bývanie, energie atď.

Dnešné svetové megamestá sú už tak zaľudnené, že sú často krát ľudnatejšie než jednotlivé krajiny. Rastúca populácia bude predstavovať obrovskú výzvu pre celý svet a je potrebné vytvoriť čo možno najlepšie podmienky, ktoré však budú ohľaduplné k našej planéte. Ta je dnes bohužiaľ už hodne zničená.

Autor Jakub Petruška, investičný analytik, Zlaťáky.sk

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok