ECB aj FED dodali na trh stimuly. Bude risk on pokračovať?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 17. 9. 2012
Uplynulý týždeň sa niesol v podobe nákupov rizikových aktív. Trhy potešil Fed a jeho guvernér Ben Bernanke, ktorý ohlásil QE3 a americký dolár opäť oslabil a stratil. Dobré správy z Európy tiež posilnili risk on na trhu.
ECB aj FED dodali na trh stimuly. Bude risk on pokračovať?

Zdroj: Shutterstock

Federálny rezervný systém s ohľadom na stále slabý pracovný trh v USA oznámil nákupy vo výške 40mld. usd do hypotekárnych cenných papierov. Tieto nákupy nie sú časovo limitované a budú prebiehať až kým sa situácia nezlepší. Taktiež nízke úrokové sadzby ponechajú pravdepodobne až do roku 2015. Spolu s QE3 bude stále súbežne pokračovať operácia Twist a to až do vypršania platnosti do konca tohto roka. Cieľom týchto opatrení je znížiť nezamestnanosť rovnako ako podporiť hypotekárny biznis v krajine a vytiahnuť ekonomiku z miernej recesie. Podporu pre rizikové aktíva tiež podporil nemecký ústavný súd, ktorý odobril ESM /trvalý euroval/.

Španielske rozhodnutie o požiadanie oficiálnej pomoci sa stále čaká. Na druhej strane, stále môžu trhy ovplyvniť hrozby konfliktu medzi Iránom a Izraelom a taktiež víkendové nepokoje v Portugalsku, kde sa ľudia začínajú búriť kvôli plánovanému zvýšeniu daní v krajine. Podobne ako v Portugalsku ja v Španielsku sa stále búria desať tisícky demonštrantov proti škrtom vlády. Tá pripravuje harmonogram úsporných opatrení ako pôdu pre žiadosť o finančnú pomoc.
Čínsky rast HDP bol opäť revidovaný smerom dole na 7.7-7.8%

Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.
Týždeň 17.09 to 21.09 (Najdôležitejšie správy)
18.09.2012 GBP - Inflácia o 10:30
19.09.2012 JPY - Rozhodnutie o úrokovej sadzbe 
19.09.2012 GBP - Bank of England Minutes o 10:30        
20.09.2012 NZD - HDP 2Q o 00:45  
21.09.2012 CAD - Inflácia o 14:30

Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.

EUR/USD
Euro si užívalo priazeň obchodníkov a investorov a stále sa teší svojej rally smerom hore. QE3, odobrenie ESM nemeckým ústavným súdom plus výsledok holandských volieb pre pro-európske strany podporilo euro. Ústavný súd v Karlsruhe síce nastavil niekoľko podmienok ohľadom ESM ale odobril ho. Čo sa týka EÚ, na rade je Španielsko, ktoré však pod nižším napätím na trhoch a nižších výnosoch na ich dlhopisoch aktuálne váha s finančnou pomocou od EÚ.
Tiež tu stále máme otázku Grécka. Okrem toho po silnom raste eura nie je vylúčená silnejšia korekcia.

Technická analýza
Euro uzavrelo opäť vyššie vďaka stimulom a to razantne na 1.3128.
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.3168, nasledujúca je 1.32. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3290 a 1.34.
Smerom dole je  línia 1.3060 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.30 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.2960. Ešte nižšie sú línie 1.29 a 1.2814.

Skôr som neutrálny pri tomto menovom páre aj keď navrch by malo mať stále euro no na druhej strane silnejšia korekcia nie je vylúčená.
USD/CAD
Aj kanadský dolár mal fantastický týždeň keď dosiahol nové 14 mesačné minimá voči americkému doláru. Podpora bola najmä z ohlásenia QE3 a tiež rastúcou ceny ropy, ktorá koreluje práve s CAD. No a napätie na Blízkom východe stále podporuje tlak na rast ceny ropy.  Zdá sa tak, že pokles páru je stále možný viac ako silnejšia korekcia smerom hore..

Technická analýza
Pár uzavrel opäť nižšie a to razantnejšie o opäť o cca. 70 bodov na 0.9716.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 0.9725, 0.9765 a 0.98

Smerom dole 0.9667 je línia supportu, nasledovaná 0.9632 /posledné low/ a 0.96.
Opäť skôr predpokladám mierny pokles pri tomto menovom páre.

Prajem Vám úspešný obchodný týždeň.

Bc. Peter Jandura, J&K Investment Group
Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok